Metastatik kolon kanserli hastalarda tedavi öncesinde bilgisayarlı tomografi ile tanımlanan vücut kompozisyon ölçümlerinin; hastalık prognozuna etkisinin araştırılması ve diğer klinikopatolojik prognostik parametreler ile karşılaştırılması
Body composition measurements defined by computered tomography before treatment in patients with metastatic colon cancer; investigation of its effect on disease prognosis and comparison with other clinicopathological prognostic parameters
- Tez No: 870343
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ AKTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Metastatik Kolon Kanseri (mKK), Vücut Kompozisyonu, Bilgisayarlı Tomografi, Sarkopeni, Genel Sağkalım, Prognostik Nütrisyonel İndeks, Metastatic Colon Cancer (mCC), Body Composition, Computed Tomography, Sarcopenia, Overall Survival, Prognostic Nutritional Index
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Giriş ve Amaç: Sarkopeni kas gücünde veya kütlesinde kayıp olarak tanımlanmaktadır. Sarkopeni kanser sürecinde ortaya çıkabilen, iyi yönetilmesi gereken ve çoğu zaman kötü prognoz ile ilişkilendirilen bir durumdur. Sarkopeni tanısı klinik veya görüntüleme testleri ile konabilir. Kas miktarını kantitatif olarak gösteren iskelet kas kütle alanı (İKKA), iskelet kas kütle indeksi (İKKİ), total psoas indeksi (TPİ) ve kas dansitesi ile ilişkili ölçümler olan Hounsfield ünitesi averaj hesaplaması (HÜAH) ve multifidus kas/yağ atenüasyon oranı (MKYAO) gibi parametreler Bilgisayarlı Tomografi (BT) görüntüleri üzerinden kolaylıkla hesaplanabilmektedir. Ayrıca vücut kompozisyonunun diğer yapı taşı olan yağ doku miktarını gösteren subkutan adipöz doku (SAD) ve visseral adipöz doku (VAD) alanları BT ile hesaplanabilir. Düşük kas kütlesine neden olabilecek inflamatuvar ve nütrisyonel durumun göstergelerinden olan nötrofil lenfosit oranı (NLO), platelet lenfosit oranı (PLO) ve prognostik nütrisyonel indeks (PNİ) gibi biyokimyasal parametreler de kanser prognozunu etkileyebilmektedir. Çalışmamızın amacı metastatik kolon kanseri (mKK) tanısı alan hastalarda sarkopeni ve vücut kompozisyon parametrelerinin sağkalıma etkisini ve NLO, PLO ve PNİ gibi biyokimyasal değerler ile ilişkisini göstermektir. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji kliniğinde mKK nedeniyle takip edilen ve Ocak 2014 - Haziran 2022 tarihleri arasında çekilmiş BT görüntüleri arşivimizde bulunan 173 hasta çalışmaya dahil edildi. Metastatik hastalık tanısı aldığı tarihte elde edilen abdomen BT görüntüleri üzerinden Radyoloji kliniği iş istasyonunda (AW Server 3.2 Ext. 4.8, General Electric Healthcare Systems, Milwaukee, WI) umblikus düzeyinden SAD-VAD alanları (cm2) ve MKYAO değeri hesaplandı. L3 vertebra düzeyinden İKKA (cm2), TPİ (cm2/m2) ve HÜAH değerleri ölçüldü. İKKİ (cm2/m2), İKKA'nın boyun karesine bölünmesi ile hesaplandı. Literatürde tanımlanan İKKİ kesme değerlerine göre hastalar sarkopenik ve sarkopenik olmayanlar olarak ayrıldı. Hastaların tıbbi onkoloji kliniği arşivinde yer alan dosyaları üzerinden yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi (VKİ), Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) performans puanı, tümör lokalizasyonu, tümör histolojisi, tümör diferansiasyonu, tümör mutasyon analizi, NLO, PLO, karsinoembriyojenik antijen (CEA), PNİ, genel sağkalım (GS), progresyonsuz sağkalım (PS) gibi klinik, biyokimyasal ve patolojik bulgular veri toplama formuna kaydedildi. NLO, PLO ve PNİ kesme değerlerini belirlemek amacıyla ROC analizi yapıldı. Sarkopeni, NLO, PLO ve PNİ'nin sağkalım üzerine etkisini belirlemek amacıyla Kaplan-Meier ve Cox regresyon analizleri yapıldı. Sarkopeni ve diğer vücut kompozisyon parametrelerinin biyokimyasal ve patolojik veriler ile arasındaki ilişkisini araştırmak amacıyla korelasyon analizleri yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 173 hastanın 57'si sarkopenik iken 116'sı sarkopenik değildi. Erkek hastalarda sarkopeni daha sıktı. Sarkopenik hasta grubunda VKİ daha düşük ve ECOG performans puanı daha yüksekti. Sarkopeni ile PNİ, NLO, PLO ve diğer patolojik parametreler arasında anlamlılık saptanmadı. ROC analizleri sonucunda PNİ için 41,5; NLO için 3,22; PLO için 131,14 kesme değerleri belirlendi. Sağkalım analizinde sarkopenik hastalarda (p=0,002), PNİ ≤41,5, NLO ≥3,22 ve PLO ≥131,14 olan hastalarda (sırasıyla p=0,001, p=0,001 ve p=0,012) GS süreleri daha kısaydı. Cox regresyon analizinde sarkopeni, TPİ, HÜAH, PLO, PNİ ve NLO tek değişkenli analizde anlamlı iken, çok değişkenli analizde NLO (p=0,007) ve PNİ (p=0,007) için anlamlılık saptandı. Vücut kompozisyon parametrelerinin korelasyon analizinde PNİ ile TPİ ve HÜAH değerleri arasında anlamlılık mevcuttu (sırasıyla p=0,021 ve p=0,008). Ayrıca CEA ile HÜAH değerleri arasında anlamlılık saptandı (p=0,025). PNİ'nin düşük ve CEA'nın yüksek olması psoas kasındaki miyosteatoz ile ilişkilendirildi. Sonuç: mKK'li hastalarda sarkopeni, TPİ, HÜAH, PNİ, NLO ve PLO sağkalımı etkileyen parametrelerden olup PNİ ve NLO bağımsız birer prognostik faktördür. Tedavi sürecinde sarkopeninin ve BT ile ölçülebilen kas parametrelerinin sağkalım sürelerini etkileyebileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Sarcopenia is defined as loss of muscle strength or mass. Sarcopenia is a condition that may occur during the cancer process, needs to be managed well and is often associated with poor prognosis. Sarcopenia can be diagnosed with clinical or imaging tests. Skeletal muscle mass area (SMA), skeletal muscle mass index (SMI), total psoas index (TPI) which shows the amount of muscle quantitatively, Hounsfield unit average calculation (HUAC) and multifidus muscle/fat attenuation ratio (MMFAR), which are measurements related to muscle density can be easily calculated from Computed Tomography (CT) images. In addition, subcutaneous adipose tissue (SAT) and visceral adipose tissue (VAT) areas, which show the amount of fat tissue, which is another building block of body composition can be calculated with CT. Biochemical parameters such as neutrophil lymphocyte ratio (NLR), platelet lymphocyte ratio (PLR) and prognostic nutritional index (PNI), which are indicators of inflammatory and nutritional status that may cause low muscle mass, can also affect cancer prognosis. The aim of our study is to show the effect of sarcopenia and body composition parameters on survival in patients diagnosed with metastatic colon cancer (mCC) and their relationship with biochemical values such as NLR, PLR and PNI. Materials and Methods: 173 patients who were followed up for mCC at the Medical Oncology clinic University of Health Sciences (UHS) Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital and whose CT images taken between January 2014 and June 2022 are in our archive, were included in the study. SAT-VAT areas (cm2) and MMFAR value were calculated at the umbilicus level on the Radiology Workstation (AW Server 3.2 Ext. 4.8, General Electric Healthcare Systems, Milwaukee, WI) from the abdominal CT images obtained on the date of diagnosis of metastatic disease. SMA (cm2), TPI (cm/m2) and HUAC values were measured at the L3 vertebra level. SMI (cm2/m2) was calculated by dividing SMA by the square of the height. According to the SMI cut-off values defined in the literature, patients were divided into sarcopenic and non-sarcopenic patients. Based on the patients' files in the medical oncology clinic archive, age, gender, body mass index (BMI), Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) performance score, tumor localization, tumor histology, tumor differentiation, tumor mutation analysis, NLR, PLR, carcinoembryogenic antigen (CEA), PNI, overall survival (OS), progression-free survival (PFS) findings were recorded in the data collection form. ROC analysis was performed to determine NLR, PLR and PNI cutoff values. Kaplan-Meier and Cox regression analyzes were performed to determine the effect of sarcopenia, NLR, PLR and PNI on survival. Correlation analyzes were performed to investigate the relationship between sarcopenia and other body composition parameters with biochemical and pathological data. Results: Of the 173 patients included in the study, 57 were sarcopenic and 116 were non-sarcopenic. Sarcopenia was more common in male patients. BMI was lower and ECOG performance score was higher in the sarcopenic patient group. No significance was found between sarcopenia with PNI, NLR, PLR and other pathological parameters. As a result of ROC analysis cutoff values of were determined 41.5 for PNI, 3.22 for NLR and 131.14 for PLR. In the survival analysis, OS were shorter in sarcopenic patients (p=0.002), in patients with PNI ≤41.5, NLR ≥3.22 and PLR ≥131.14 (p=0.001, p=0.001 and p=0.012, respectively). In Cox regression analysis, sarcopenia, TPI, HUAC, PLR, PNI and NLR were significant in univariate analysis, while significance was detected for NLR (p=0.007) and PNI (p=0.007) in multivariate analysis. In the correlation analysis of body composition parameters, there was significance between PNI with TPI and HUAC values (p=0.021 and p=0.008, respectively). Additionally, a significance was found between CEA and HUAC values (p=0.025). Low PNI and high CEA were associated with myosteatosis in the psoas muscle. Conclusion: Sarcopenia, TPI, HUAC, PNI, NLR and PLR are among the parameters affecting survival in patients with mCC, PNI and NLR are independent prognostic factors. We think that it should be taken into consideration during the treatment process that sarcopenia and muscle parameters measured by CT may affect survival.