Reanimasyon yoğun bakım servisinde yatan hastalarda vankomisin dirençli enterokok ve karbapenem dirençli gram negatif çomakların retrospektif olarak araştırılması
Retrospective investigation of vancomycin-resistant enterococci and carbapenem-resistant gram-negative rods in patients hospitalized in the reanimation intensive care unit.
- Tez No: 870344
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR NAKİPOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Vankomisine dirençli enterokok, karbapenem direçli Gram negatif çomaklar, Covid-19, çoğul antibiyotik direnci, yoğun bakım ünitesi
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Vankomisine dirençli enterokok (VRE) ve karbapenem direçli Gram negatif çomaklar (KRGNÇ) gibi çok ilaca dirençli (ÇİD) bakterilerin ciddi hastane enfeksiyolarına neden olmaktadır. Bu çalışma da Yoğun Bakım Ünitesinde (YBÜ) yatan hastaların bağırsağında kolonize olan VRE ve KRGNÇ bakterilerin Covid-19 pandemi öncesi ve sonrası prevalansının, kolonize sürelerinin ve KRGNÇ bakteri türlerinin retrospektif olarak araştırılması amaçlanmıştır. Covid 19 pandemi öncesi YBÜ'sinde yatan 186 hastanın 37 (%19.9)'sinde VRE, birinde (%0.5) KR Klebsiella pneumoniae ve 148 hasta (%79.6) negatif olarak saptanmıştır. Pandemi sonrası 2021 de, 112 hastadan 11 (%9.8)'inde her iki etken, 38 (%33.9)'inde KRGNÇ, 12 (%10.7)'sinde VRE ve 51 hasta (%45.6) negatif olarak saptanmıştır. KRGNÇ'lardan 38'i K.pneumoniae ve 11'i diğer bakterilerdir. Pandemi sonrası 2022 de ise 138 Covid 19 hastanın 36 (%26.1)'sında her iki etken, 49 (%35.5)'unda KRGNÇ, 20 (%14.5)'sinde VRE olarak belirlenmiştir. KRGNÇ'dan 75'i K.pneumoniae ve 10'u diğer bakteriler olarak bildirilmiştir. Pandemi öncesi VRE'nin ve KRGNÇ'ların kolonizasyon negatifleşme süreleri sırasıyla, 10.5 gün ve 7 gün olarak bulunmuştur. Pandemi sonrası ise 2021 de VRE'nin kolonizasyon süresi 24.5 gün ve KRGNÇ için 18 gün, negatifleşmesi ise sırasıyla, 12.25 gün ve 16.2 gün, 2022 de ise kolonizasyon süresi VRE için ortalama 9.6 gün ve KRGNÇ için ortalama 9.45 gün, negatifleşme süresi VRE'inin 12.27 gün ve KRGNÇ için 12.70 gün olarak saptanmıştır. Sonuç olarak VRE'nin prevalansın da pandemi öncesi ve sonrasında anlamlı bir farkın olmadığını (p>0.05) ancak KRGNÇ'ın tek başına ve VRE ile birlikte olduğu hastalar da anlamlı (p< 0.05) bir farkın olduğu belirlenmiştir. Negatif kolonizasyon süresi Covid 19 pandemi hastalarında Covid 19 olmayan hastalara göre VRE de yaklaşık iki gün ve KRGNÇ da 5-9 gün daha uzun olduğu saptanmıştır. KRGNÇ'ların dağılımı ise Covid 19 öncesi hastalarda K.pneumoiae iken pandemi sonrasında ise K.pneumoiae'nın yanında diğer bakterilerde görüldüğü belirlenmiştir. ix
Özet (Çeviri)
Multidrug-resistant (MDR) bacteria such as vancomycin-resistant enterococci (VRE) and carbapenem-resistant Gram-negative Bacilli (CRGNB) cause serious nosocomial infections. This study aimed to retrospectively investigate the prevalence of VRE and CRGNB, colonization times and bacterial types of CRGNB colonizing the intestines of patients in the Intensive Care Unit (ICU) before and after the Covid-19 pandemic. Before the Covid 19 pandemic, VRE was detected in 37 (19.9%) of 186 patients hospitalized in ICU, and CR Klebsiella pneumoniae was detected in one (0.5%), and 148 patients (79.6%) were negative. In 2021, after the pandemic, 11 out of 112 patients (9.8%) were positive for both causative agents, 38 (33.9%) were CRGNB, 12 (10.7%) VRE, and 51 (45.6%) were negative. Among CRGNB, 38 were K.pneumoniae and 11 were other bacteria. After the pandemic, in 2022, out of 138 Covid 19 patients, 36 (26.1%) were positive for both causative agents, 49 (35.5%) were CRGNB and 20 (14.5%) were determined as VRE. Among CRGNB, 75 were K.pneumoniae and 10 of them were other bacteria. Before the pandemic, the negative colonization time for VRE and CRGNB were found 10.5 days and 7 days, respectively. After the pandemic, colonization time of VRE was determined as 24.5 days and 18 days for CRGNB, and its negativity was determined as 12.25 days and 16.2 days, respectively,. In 2022, colonization time of VRE was determined as 9.6 days and 9.45 days for CRGNB 12.27 days and negativity times were 12.27 days for VRE and 12.70 days for CRGNB.