Yoğun bakımdaki sepsis hastalarında renal angina indeksi, renal arter ve ven kan akımı değişiklikleri ve doku perfüzyon göstergelerinin akut böbrek hasarı gelişimini ve evresini öngörmedeki yeri
The role of renal angina index, renal artery and vein blood flow changes and tissue perfusion indicators in predicting the development and stage of acute kidney injury in sepsis patients in intensive care unit
  1. Tez No: 870410
  2. Yazar: BERÇEM BERENT KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KANİYE AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, Akut Böbrek Hasarı, Renal Angina İndeksi, Laktat, Kapiller Geri Dolum Zamanı, Renal Rezistif İndeks, Sepsis, Acute Kidney Injury, Renal Angina Index, Lactate, Capillary Refill Time, Renal Resistive Index
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yoğun Bakımdaki Sepsis Hastalarında Renal Angina İndeksi, Renal Arter ve Ven Kan Akımı Değişiklikleri ve Doku Perfüzyon Göstergelerinin Akut Böbrek Hasarı Gelişimini ve Evresini Öngörmedeki Yeri Giriş ve Amaç: Sepsis hastalarında eşlik eden akut böbrek hasarı (ABH) önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Bu nedenle kritik hastaların bakımında ABH'nın tanınması büyük önem taşır. Bu çalışmada sepsisi olan hastalarda renal angina indeksi (RAİ), renal kan akımları ve doku perfüzyon göstergelerinin erken dönemde ABH'ı ve evresini öngörmedeki yerini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma; 13 Şubat – 1 Aralık 2023 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi'nde (YBÜ) sepsis tanısı ile yatışı yapılan 40 hastanın prospektif incelenmesiyle yapıldı. Hastaların demografik bilgileri, klinik özellikleri, kapiller geri dolum zamanları (KGDZ), RAİ, renal rezistif indeksleri (RRİ), intrarenal venöz akımları, ABH gelişip gelişmediği, YBÜ ve 28 günlük mortalite oranları, hastanede ve YBÜ'de yatış süreleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Akut böbrek hasarı ve şiddetli ABH'ı tespit edilen hastalarda RAİ pozitifliğinin (10) yüksek olduğu saptandı (sırasıyla p 2,1 mmol/L olmasının AUC değeri 0.895 idi. Sonuç: Septik hastalarda ABH gelişimini ve şiddetini öngörmede pratik, ucuz ve etkili bir indeks olan RAİ ve serum laktat seviyelerinin ölçümü kullanılabilir. Serum laktat ve RAİ kombine kullanımlarının ABH'ı ve şiddetini öngörmede daha etkili olabilir. Akut böbrek hasarı ve şiddetini öngörmede renal kan akımlarının daha fazla sayıda hasta içeren çalışmalar ile değerlendirilmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The Role of Renal Angina Index, Renal Artery and Vein Blood Flow Changes and Tissue Perfusion Indicators in Predicting the Development and Stage of Acute Kidney Injury in Sepsis Patients in Intensive Care Unit Introduction: Accompanying acute kidney injury (AKI) is an important cause of morbidity and mortality in sepsis patients. Therefore, recognition of AKI is of great importance in the care of critically ill patients. In this study, we aimed to determine the role of renal angina index (RAI), renal blood flow, and tissue perfusion indicators in predicting early AKI and its stage in patients with sepsis. Method: This study was performed prospectively on 40 patients who were hospitalised with the diagnosis of sepsis in the Medical Intensive Care Unit Intensive Care Unit (ICU) of Çukurova University Faculty of Medicine between 13 February and 1 December 2023. Demographic data, clinical characteristics, capillary refill time (CRT), RAI, renal resistive index (RRI), intrarenal venous flow, development of ABH, ICU and 28-day mortality rates, hospital and ICU length of stay were evaluated. Results: Renal angina index positivity (10) was found to be higher in patients with AKI and severe AKI (p2.1 mmol/L was 0.895 in predicting severe ABH. Conclusion: In predicting the development and severity of AKI in septic patients, the practical, cost-effective, and effective indices of the RAI and serum lactate levels can be utilized. The combined use of serum lactate and RAI may be more effective in predicting AKI and its severity. Further studies, involving a larger number of patients, are needed to evaluate renal blood flows in predicting acute kidney injury and its severity.