Şizofreni tanılı hastalarda içgörü, yaşam kalitesi vemetakognisyonun ilaç uyumu ile ilişkisi
The relationship between insight, quality of life andmetacognition with medication adherence in patientswith schizophrenia
- Tez No: 870851
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK DEMİREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: İçgörü, Yaşam Kalitesi, Metakognisyon, İlaç Uyumu, Şizofreni, Insight, Quality Of Life, Metacognition, Drug Adherence, Schizophrenia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaçlar: Şizofreni hastalarında ilaç uyumsuzluğu ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. İçgörü, yaşam kalitesi ve metakognisyon seviyesi ilaç uyumunu etkilendiği gibi ilaç uyumu da bu durumları etkilemektedir. Çalışmamızda ilaç uyumu olan ve olmayan hastaların içgörülerin, yaşam kalitelerinin ve metakognisyonlarının incelenmesi ve bu kavramların karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 84 şizofrenili hastayla gerçekleştirilen bu çalışmada Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Pozitif ve Negatif Semptom Ölçeği, Şizofreni Hastaları için Yaşam Niteliği Ölçeği, İçgörünün Üç Bileşenini Değerlendirme Ölçeği, Beck Bilişsel İçgörü Ölçeği, Üstbiliş Ölçeği-30, İlaç Tutumu Ölçeği-10 kullanılmıştır. İstatistiksel yöntemlerle çalışma grupları ve ölçek puanları arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Bulgular: İlaç uyumu olmayanlarda semptom şiddeti daha yüksek bulunurken ilaç uyumu olanlarda yaşam kalitesi ve içgörü daha yüksek tespit edilmiştir. İlaç uyumu olmayanlarda semptom şiddeti ile yaşam kalitesi arasında, ilaç uyumu olanlara göre negatif yönde daha güçlü ilişki bulunmuştur. İlaç uyumu olmayanlarda, ilaç uyumu olanlara göre içgörü ile yaşam kalitesi arasında ve içgörü ile metakognisyon arasında pozitif yönde daha güçlü ilişki tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda şizofrenili hastalarda ilaç uyumunun içgörü, yaşam kalitesi ve metakognisyon ile pozitif yönde, semptom şiddeti ile de negatif yönde ilişkili olduğu gösterilmiştir. İçgörü ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi inceleyen mevcut yayınlardaki çelişkili bulgulara karşı, çalışmamızda içgörü artırıcı müdahalelerin ilaç uyumuna ve yaşam kalitesine potansiyel faydalarını vurgulanmakta ve tedavi yaklaşımlarında yeni yaklaşımları gerekliliğini göstermektedir. Çalışmamız, ilaç uyumunun içgörü, yaşam kalitesi ve metakognisyon üzerindeki etkilerini inceleyen literatürde bilinen ilk çalışmadır. Bu nedenle daha yüksek olgu sayısı ile yapılacak yeni çalışmalarla verilerimizin desteklenmesi bu alana olan katkıyı arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Medication non-adherence is frequently encountered in patients with schizophrenia. The patient's insight, quality of life and metacognition level affect medication adherence, and medication adherence also affects these conditions. We compared insight, quality of life, and metacognition in patients with and without medication adherence. Material and Method: In this study of 84 patients with schizophrenia, Sociodemographic and Clinical Data Form, Positive and Negative Symptom Scale, Quality of Life Scale for Patients with Schizophrenia, Schedule for Assesing the Three Components of Insight, Beck Cognitive Insight Scale, Metacognition Questionnaire, Drug Attitude Inventory-10 were used. The relationships between the study groups and scale scores were evaluated by statistical methods. Results: Non-adherence patients had higher symptom intensity, while adherence patients had higher quality of life and insight. Symptom severity and quality of life were more negatively correlated with non-adherent patients. Without medication adherence, insight was positively correlated with quality of life and metacognition more than with adherence. Conclusion: In schizophrenia patients, medication adherence was positively associated with insight, quality of life, and metacognition and negatively associated with symptom severity. Our study highlights the potential benefits of insightenhancing interventions on medication adherence and quality of life, contrary to previous research. This study is the first known study in the literature to examine the effects of medication adherence on insight, quality of life and metacognition. Therefore, supporting our data with new studies with a higher number of cases will increase the contribution to this field.