Çok ilaca dirençli tüberküloz vakalarında balgam kültür konversiyonunu etkileyen faktörler
Factors affecting sputum culture conversion in multidrug-resistant tuberculosis cases
  1. Tez No: 870852
  2. Yazar: HİLAL ÖZDEMİR DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN TATAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ÇİD-TB, balgam konversiyonu, ilaç duyarlılık, MDR-TB, sputum conversion, drug sensitivity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Amaç: Balgam kültür konversiyonu çok ilaca dirençli tüberküloz vakalarında tedavi etkinliğinin önemli bir ara göstergesi olarak kabul edilir ve halk sağlığı açısından balgam konversiyonuna kadar geçen sürenin kısaltılması önemli bir enfeksiyon kontrol yöntemidir. Kültür konversiyon süresinin uzaması genellikle kötü tedavi sonuçlarıyla ilişkilidir. Bu çalışmada çok ilaca dirençli tüberküloz vakalarında balgam kültür konversiyonunu etkileyen faktörleri araştırmak amaçlandı. Gereç ve yöntem: Çalışmamız retrospektif olgu kontrol çalışması olarak tasarlanmış olup, Ocak 2010- Ocak 2020 tarihleri arasında SBÜ Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Tüberküloz Kliniğinde ÇİD-TB tanısıyla takip edilen ve bilgilerine eksiksiz ulaşılan 108 hasta çalışmaya dahil edildi. Balgam konversiyonu, ÇİD-TB tedavisi başlanan vakalarda en az 30 gün aralarla alınmış iki grup balgamın kültürleri negatif saptandığında ilk negatifliğin olduğu tarih olarak alındı. Hastaların median konversiyon zamanı 2 ay olarak belirlendi. Vakaların yaş, kilo, cinsiyet, uyruk, sigara, alkol, madde kullanımı gibi demografik özellikleri, ek hastalık varlığı, daha önceki tüberküloz öyküsü, başlangıç ilaç duyarlılık testi sonuçları, radyolojik yaygınlık, yan etki ve komplikasyon gelişimi bilgileri incelenerek, bu süreden önce ve sonra konversiyon negatifliği gerçekleşen olgular karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan olguların 32'si(%29,6) kadın, 76'sı(%70,4) erkekti. Olguların yaş ortalaması 45,30, vücut ağırlığı ortalaması 60,1 kg idi. Olguların %57,4 (n=62)'ünü yeni olgular, %42,6 (n=46)'sını da önceden tedavi görmüş olgular oluşturmaktaydı. Yüz yedi(%99,1) olguda akciğer TB, 6 (%5,5) olguda akciğer ve akciğer dışı organ tutulumu, 1 (%0,9) olguda ise sadece plevra TB mevcuttu. İDT sonuçları incelendiğinde tüm olgularda INH ve RİF direnci saptandı, INH ve RİF direncine ek olarak 65 (%60,2) olguda SM direnci, 44 (%40,7) olguda EMB direnci, 33 (%42,9) olguda PRZ direnci saptandı. Radyolojik görüntülemeleri incelendiğinde 24(%22,2) olguda tek taraflı tutulum, 84(%77,8) olguda iki taraflı tutulum izlendi. Tedavi başlanan hastaların 64(%59,3)'ünde ilaç yan etkisi görüldü. Çalışmamızda median kültür konversiyon süresi 2 ay olarak bulundu. Olguların %66'sında ilk iki ayda konversiyon izlendi. Yaş, cinsiyet, uyruk, alkol kullanımı ile kültür konversiyon süresi arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Önceki tüberküloz öyküsü, ek hastalık varlığı, INH ve RİF direncine ek ilaç direnci varlığı, radyolojik yaygınlık, yan etki gelişimi ile kültür konversiyon süresi arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Düşük vücut ağırlığı ve sigara içiciliği balgam kültür konversiyonunu uzatan değişkenler olarak saptandı. Sonuç: Balgam kültür konversiyon süresinin kısalması parenteral ilaçlar içeren başlangıç dönemi tedavisini kısaltacak ve bulaşıcılığı daha erken ortadan kaldıracaktır. Bu nedenle erken dönemde etkin ÇİD-TB tedavisiyle birlikte kültür konversiyonunu etkileyen faktörleri belirlemek ve gerekli önlemleri almak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Sputum culture conversion is considered an important intermediate indicator of treatment efficacy in multidrug-resistant tuberculosis cases, and shortening the time to sputum conversion is an important infection control method in terms of public health. Prolonged culture conversion time is often associated with poor treatment outcomes. In this study, it was aimed to investigate the factors affecting sputum culture conversion in multidrug resistant tuberculosis cases. Materials and Methods: Our study was designed as a retrospective case-control study. Between January 2010 and January 2020, 108 patients who were followed up in the Tuberculosis Clinic of SBU Dr. Suat Seren Chest Diseases and Surgery Training and Research Hospital with the diagnosis of MDR-TB and whose information was fully accessible were included in the study. The date of sputum conversion was taken as the date of first negativity when the cultures of two groups of sputum taken at least 30 days apart were found to be negative in cases where MDR-TB treatment was initiated. The median conversion time of the patients was determined as 2 months. Demographic characteristics of the cases such as age, weight, gender, nationality, smoking, alcohol, substance use, presence of additional disease, previous tuberculosis history, initial drug susceptibility test results, radiological prevalence, side effects and complications were examined. Cases with conversion negativity before and after this period were compared. Findings: 32 (29.6%) of the cases included in the study were female and 76 (70.4%) were male. The mean age of the cases was 45.3, and the mean body weight was 60.1 kg. 57.4% (n=62) of the cases were new cases and 42.6% (n=46) were previously treated cases. There was pulmonary TB in 107 (99.1%) cases, lung and extrapulmonary organ involvement in 6 (5.5%) cases, and pleural TB only in 1 (0.9%) case. When DST results were examined, INH and RIF resistance were found in all cases, SM resistance in 65 (60.2%) cases, EMB resistance in 44 (40.7%) cases, PRZ resistance in 33 (42.9%) cases detected in addition to INH and RIF. When radiological imagings were examined, unilateral involvement was observed in 24 (22.2%) cases and bilateral involvement was observed in 84 (77.8%) cases. Medication side effects were observed in 64 (59.3%) of the patients who were treated. In our study, the median culture conversion time was found to be 2 months. Conversion was observed in 66% of the cases in the first two months. There was no statistically significant relationship between age, gender, nationality, alcohol use and culture conversion time. A statistical relationship was found between smoking and body weight and culture conversion time. Result: The shortening of the sputum culture conversion time will shorten the initial treatment with parenteral drugs and will eliminate the contagiousness earlier. For this reason, it is necessary to determine the factors affecting culture conversion and take necessary precautions together with effective MDR-TB treatment in the early period.