Şamanizmde ritüel nesneleri ve heykel sanatına yansıması
Ritual objects in shamanism and their reflection on the art of sculpture
  1. Tez No: 870923
  2. Yazar: ELİFNUR AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANSEL ÇEBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Şamanizm, işlev, ritüel nesnesi, sanat nesnesi, heykel, Shamanism, function, ritual object, art object, sculpture
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Şamanizm, farklı kültürlerde uzun bir geçmişe sahip olan bir inanç ve uygulama sistemidir. Şamanizm ritüellerini uygulayan şaman, bu sistemde özel bir rol alır; ruhsal rehberlik ve şifa sağlamak için aracılık yapar. Şamanın yönettiği bu ritüeller ruhsal rehberlik ve şifa amacıyla gerçekleştirilir. Ritüellerde kullanılan, özenle seçilen nesneler ise şamanın trans halinde kullandığı sembolik nesnelerdir. Kültürlere göre kullanım amaçları ve kullanım yöntemleri farklılık gösteren bu nesneler Şamanizm geleneğinde önemli bir yer tutar. Bu çalışma, Şamanizmin ritüel nesneleri ve bu nesnelerin heykel sanatına olan etkisini incelemeyi amaçlar. Rapor kapsamında öncelikle Şamanizmin ne olduğu ve bu inanç sistemine ait ritüellerin farklı kültürlerde nasıl çeşitlilik gösterdiği incelenir. Sonrasında, ritüel nesnelerinin nasıl kullanıldığına ve bu nesnelerin sanat eserlerine dönüşüm süreçlerine nasıl katkıda bulunduğuna dair ayrıntılı bir analiz yapılır. Bu aşamada sanat nesnesi, gündelik nesne ve ritüel nesnesi arasındaki benzerlikler ve farklılıklar tartışılır. Bu çalışma hem teorik hem de uygulamalı bir yaklaşımı birleştirerek, Şamanizmin ve ritüel nesnelerinin heykel sanatıyla etkileşimini irdelemeyi amaçlar. Bu sebeple, sanat çalışması kapsamında süreç içerisinde üretilen sanat çalışmaları irdelenir ve araştırmanın teorik bölümlerinde tartışılan konular somutlaştırılır.
Özet (Çeviri)
Shamanism is a belief and practice system with a long history across various cultures. In this system, the shaman plays a special role, providing spiritual guidance and healing through rituals. The rituals conducted by the shaman are performed with the intent of offering spiritual guidance and healing. The carefully selected objects used in these rituals are symbolic items that the shaman employs while in a trance state. These objects, whose purposes and methods of use vary by culture, hold a significant place in the Shamanic tradition. This study aims to examine Shamanic ritual objects and their influence on sculpture art. Initially, the study explores what Shamanism is and how its rituals vary across different cultures. Following this, a detailed analysis is conducted on how these ritual objects are used and how they contribute to the transformation processes into art pieces. At this stage, the similarities and differences between art objects, everyday objects, and ritual objects are discussed. By combining both theoretical and practical approaches, this study seeks to delve into the interaction between Shamanism, its ritual objects, and sculpture art. Therefore, the art works produced during the process are examined, and the topics discussed in the theoretical sections of the research are materialized.