Hevrikîya sosyo-psîkolojîk dı romana buhjîn da lı dor teorîya E. Erikson
E. Erikson teorisi ekseninde Buhjîn romanında sosyo-psîkolojîk rekabet
- Tez No: 870996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP AYKAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modern Kürt Edebiyatı, Sosyal Psikoloji, Erik Erikson'un Teorisi, Nafi' Akreyi, Buhjin Romanı, Modern Kurdish Literature, Social Psychology, Erik Erikson's Theory, Nafi' Akreyi, Buhjin's Novel
- Yıl: 2024
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Edebi eserlerin yorumlanması çeşitli teorilerin temellerine dayanılarak yapılabilir, her teori edebi eseri temellerine göre değerlendirir. Edebi eserlerin yorumlanmasının bir parçası olan toplum psikolojisi teorisi, bu eserlerde bulunan birçok gizil konuyu aşikar etmektedir. Bu teorinin odak noktası edebi eserdeki yazarların ve karakterlerin davranış ve eylemlerinin yorumlanmasıdır. Öyle ki, bu teori şahsiyetlerin toplumsal olaylar karşısındaki eylemlerinin önemine dayanmaktadır. Erik H. Erikson'un teorisi, bireylerin davranışlarını toplumsal rekabet bağlamında inceleyen ve edebi eserlerdeki birçok gizli yönü dikkate alan sosyal-psikoloji teorilerinden biridir. Bu tez çalışmasında bu teoriyi tüm yönleriyle tanıtıp daha sonra roman türü aracılığıyla edebiyatla bağlantısını kurmak istiyoruz. Bunu başarmak için Badini lehçesinin Akre şivesiyle yazan Güney Kürdistanlı yazar Nafi' Akreyî'nin 1989 yılında kaleme aldığı Buhjin romanında, bu teoriye uygulamaya çalıştık. Bu eseri tercih etmemizin nedeni, aslında bu romanın toplumun etkisinden kaynaklanan zihinsel komplikasyonlarla dolu olmasıdır. Amacımız edebi eserin karakterleri arasında toplumsal etkilerden kaynaklanan zihinsel durum değişikliklerini göstermek olmalıdır. Sosyal-psikoloji teorisinin edebiyata ve evresine bakış açısına göre çeşitli örnekler alınmış daha sonra her aşamanın unsurlarına göre açıklanmıştır. Nihayetinde Buhjin romanında sözkonusu teoriye dair görüş ve aşamaların belirgin olduğu kanaatine varılmıştır. Bunun nedeni ise bu üretimde zihinsel ve sosyal rakebetlere büyük önem verilmesidir.
Özet (Çeviri)
The interpretation of literary products can be concluded based on the foundations of several theories, each theory evaluates the literary product according to its foundations. The theory of social psychology, which is a critique of the psychology of literary products, reveals many things hidden in these products. The focus of this theory is on the interpretation of the behavior and actions of writers and characters in the literary product. It means that this theory is based on the importance of the actions of personalities against social events. Erik H. Erikson's theory is one of the theories of social psychology that investigates the behavior of individuals in the context of social competition and considers many hidden aspects in literary products. Here we want to introduce this theory with all its aspects. Then prove its connection with literature, through the novel genre. In order to achieve this, we gave this theory in the novel Buhjin, which was practiced in 1989 by the writer of southern Kurdistan, Nafi' Akreyi, who wrote Akre accent in Badini dialect. The reason for our choice for this product is that this product is full of those mental complications, which are related to the influence of society. Our goal should be to show the changes in the mental state that result from the social effects among the characters of the literary product. According to the perspective of the theory of social psychology for literature and its stage, several examples have been taken, and then they have been described according to the elements of each stage. Finally, we conclude that the views and stages of this theory are evident in Buhjin novel. The reason for this goes back to the fact that, in this product, great importance has been given to mental and social competitions.