Haşimato tanısı alan ve almayan yetişkin kadınların selenyum ve tiroid fonksiyon testleri ile depresyon ilişkisi
Association of depression with selenium and thyroid function tests in adult women with and without Hashimato's diagnosis
- Tez No: 871204
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA GÜLSÜNOĞLU KONUŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Haşimato tiroiditi, Selenyum, Biyokimyasal parametreler, Depresyon, Hashimoto's thyroiditis, Selenium, Biochemical parameters, Depression
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Otoimmün bir hastalık olan Haşimato tiroiditi, hipotiroidin en yaygın nedenlerinden biridir. Etiyolojisinde genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve T hücre nedenli oluşan otoimmünite yer almaktadır. Haşimoto tiroiditi tanımlanmasında serum tiroid antikor değerlerinin yükselmesi ve/veya ince iğne aspirasyon biyopsi bulgularının varlığı kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında, Haşimato tiroiditili kadın hastaların kan selenyum düzeyleri ve tiroid fonksiyon testleri ile bireylerin depresyon durumu arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmaya Haşimato tiroiditi teşhisi almamış 46, Haşimato tiroiditi teşhisini yeni almış 80 ve Haşimato tiroiditi tanısı alarak uzun süredir tedavi gören 67 kadın birey olmak üzere toplam 193 kişi dahil edilmiştir. Bu tez çalışması, Endoclinic polikliniğine tedavi ve kontrol amaçlı başvuran 18-64 yaş aralığındaki kadın bireyler ile yürütülmüştür. Katılımcıların demografik özellikleri ve depresyon durumlarını belirlemek amacıyla BECK depresyon anketi uygulanmış ve biyokimyasal test sonuçlarından selenyum, TSH, sT3, sT4, Anti TPO ve Anti Tg seviyeleri doktor izni ve hasta onayı ile kullanılarak anket çalışmaları sonucunda elde edilen verilerle karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, kan selenyum, sT3, sT4 ve Anti-TPO seviyeleri gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermektedir. Ayrıca, hasta gruplarının kontrol grubuna kıyasla BECK depresyon ölçeğinden daha yüksek puan aldıkları tespit edilmiştir. BECK depresyon toplam puanları ile kan biyokimyasal verileri incelendiğinde düşük selenyum seviyesine sahip Haşimato tiroiditi tanısını yeni almış hastaların normal selenyum seviyesine sahip hastalara kıyasla anlamlı bir şekilde daha yüksek depresyon puanına sahip oldukları görülmüştür. Ayrıca, yüksek Anti-TPO ve Anti-Tg seviyelerine sahip bireylerin depresyon puanlarının da daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, Haşimato tiroiditi tanısı almayan, yeni alan ve uzun süredir tedavi gören bireylerin kan biyokimyasal değerleri ve depresyon eğilimi arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Depresyon Haşimato tiroiditili hastalarda yaygın bir durumdur ve bunun sebeplerinin araştırılması ile ilgili daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Hashimoto's thyroiditis, an autoimmune disease, is one of the most common causes of hypothyroidism. Its etiology involves genetic predisposition, environmental factors, and autoimmune reactions mediated by T cells. The diagnosis of Hashimoto's thyroiditis relies on the increase in serum thyroid antibodies and/or the presence of findings on fine needle aspiration biopsy. The aim of this study is to determine the relationship between the selenium level and thyroid function tests of female patients with Hashimoto's thyroiditis and their depression status. For this purpose, a total of 193 individuals were included in this study, consisting of 46 who had not been diagnosed with Hashimoto's thyroiditis, 80 who had recently been diagnosed, and 67 who had been diagnosed and treated for a long time. This thesis study was conducted with female individuals aged 18-64 years who applied to the Endoclinic polyclinic for treatment and control purposes. To determine the demographic characteristics and depression status of the participants, the BECK Depression Inventory was applied, and the levels of selenium, TSH, fT3, fT4, Anti TPO, and Anti Tg from the biochemical test results were compared with the data obtained from the survey studies using doctor's permission and patient consent. According to the results obtained, the levels of selenium, fT3, fT4, and Anti-TPO in the blood show a statistically significant difference between three groups. Additionally, it was found that the patient groups scored higher on the BECK depression scale compared to the control group. When the BECK depression total scores were examined with the biochemical data, it was observed that patients recently diagnosed with Hashimoto's thyroiditis with low selenium levels had significantly higher depression scores compared to patients with normal selenium levels. Furthermore, it was determined that individuals with high levels of Anti-TPO and Anti-Tg also had higher depression scores. In conclusion, there is a significant relationship between the blood biochemical values and the tendency for depression in individuals who have not been diagnosed with Hashimoto's thyroiditis, those who have been newly diagnosed, and those who have been treated for a long time. Depression is a common condition in patients with Hashimoto's thyroiditis, and further research is needed to investigate its causes.