XXI. yüzyıl Türk romanında kadın (Kadın yazarlar–2000 yılı)
The woman in the 21st century Turkish novel (Female authors–The year 2000)
- Tez No: 871386
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM YETİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: kadın, milenyum, 2000 yılı Türk romanı, kadın çalışmaları, cinsiyet çalışmaları, woman, millennium, Turkish novel of 2000, women's studies, gender studies
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 722
Özet
Edebi eserler, toplumda var olan durumların, değişimlerin ve yönelimlerin izlenebileceği ürünlerdir. Bu anlamda roman türü ise ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Bu çalışmada 21. Yüzyılın başlangıcı olan ve yeni bir“Milenyum”olarak ifade bulan 2000 yılında ilk baskısını yapan, kadın yazarlar tarafından kaleme alınmış romanlardaki kadın kahramanların durumu araştırılmıştır. Diğer bir ifadeyle kadın yazarların romanlarındaki kadın kahramanlar incelenmiştir. Böylelikle kadın yazarların yeni bir yüzyıl başlarken kadın kahramanlarını romanlarda ne şekilde konumlandırdığı, kadınları hangi yönleri ile bu yeni yüzyıla aksettirdikleri incelenmiştir. Çalışmayı bir zemine oturtmak için“Giriş”kısmında devrelere göre Türk romanında kadının durumu ele alınmış ve 2000 yılına kadar gelinmiştir. Birinci bölümde çalışmaya alınan romanlardaki kadın kahramanlar medenî durumlarına göre ele alınmış ve kadınların evli, bekâr, dul/boşanmış olması incelenmiştir. İkinci bölüm ise romanlardaki kadınların meslekî durumuna ayrılmıştır. Üçüncü bölümde ise herhangi bir başlık altında gruplandırılamayan kadın kahraman ve karakterler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Literary works are products through which the existing situations, changes, and tendencies in society can be monitored. In this context, the genre of the novel has a privileged place. In this study, the issue of female heroes in the novels written by female writers, which were first published in 2000, which marked the beginning of the 21st century and was expressed as a new“Millennium”, was investigated. In other words, female heroes in the novels of female writers were examined. Thus, as a new century began, it was examined how female writers positioned their female heroes in their novels and in what ways they reflected women in this new century. In order to set a clear aspect in the study,“Introduction”section, the situation of women in Turkish novels is discussed according to periods and up to the year 2000. In the first part, the female heroes in the novels included in the study were discussed according to their marital status and whether the women were married, single, widowed/divorced was examined. The second chapter is devoted to the professional status of women in the novels. In the third section, female heroes and characters that cannot be grouped under any heading are discussed.