6284 sayılı Kanun kapsamında şiddet ve şiddetin önlenmesi
Violence and prevention of violence within the scope of Law No. 6284
- Tez No: 871674
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HULUSİ AKKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik Şiddet, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Devletin Yükümlülükleri, 6284 sayılı Kanun, Violence Against Women, Turkish Criminal Code, Code of Criminal Procedure, Obligations of the State, Law No. 6284
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un amacı aile bireylerini kadınları, çocukları ve ısrarlı takip mağdurlarını korumak ve şiddeti önlemektir. 2012 yılında yürürlüğe giren kanun ile kadına karşı şiddetin önlenmesi süreci bakımından geliştirdiği politikalar, şiddetin henüz meydana gelmeden engellenmesi ve şiddet ortaya çıktıktan sonra korunma yolu olarak sunduğu hukuki alternatif tedbirler bakımından hem Türk Ceza Kanunu hem de Ceza Muhakemesi Kanunu açısından etkileri olmuştur. Aynı zamanda kadına karşı şiddetin önlenmesi konusunda da devletin sorumluluk ve yükümlülükleri de bir hayli artmıştır. 6284 sayılı Kanun açısından Türk Ceza Kanunu hem de Ceza Muhakemesi Kanunu temel ilkeleri ve devamında devletin sorumluluğunu işaret eden Anayasa Mahkemesi kararları bu çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır. Bu tez çalışması iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde 6284 sayılı Kanun ile ilgili temel kavramlar açıklanmaya çalışılacaktır. Bu bağlamda aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet kavramları, şiddetin türleri, tarafları, nedenleri, döngüsü ve ayrımcılık kavramları hakkında bilgiler verilecek ve tanımlamalar yapılacaktır. Ayrıca, 6284 sayılı kanun ile ilgili mevcut düzenlemeler, uluslararası sözleşmeler ve kanunumuzdaki düzenlemeler üzerinde durulacaktır. İkinci bölümde ise Türk Ceza Kanunu hem de Ceza Muhakemesi Kanunu temel ilkeleri açısından tedbir kararları alınma usulü ifade edilerek devletin sorumluluğundan bahsedilerek Anayasa Mahkemesi Kararları incelenecektir. Çalışmanın asıl değindiği konu 6284 sayılı Kanunu ilgilendiren Türk Ceza Kanunu'nda mevcut suçlar, Ceza Muhakemesi Kanunu ilkeleri açısından değerlendirilmesi ve devletin sorumluluklarından bahsedilerek Anayasa Mahkemesi kararlarının irdelenmesidir.
Özet (Çeviri)
Law No. 6284 on the Protection of the Family and Prevention of Violence Against Women aims to protect family members, women, children, and victims of stalking and to prevent violence. Enacted in 2012, the law has had an impact on both the Turkish Criminal Code and the Criminal Procedure Code in terms of the policies it has developed in terms of the process of preventing violence against women, preventing violence before it occurs, and the legal alternative measures it offers as a means of protection after violence occurs. At the same time, the responsibilities, and obligations of the state in preventing violence against women have increased considerably. The focus of this study is on the basic principles of both the Turkish Criminal Code and the Criminal Procedure Code in terms of Law No. 6284 and the Constitutional Court decisions that point to the responsibility of the state. This thesis consists of two chapters. In the first part, the basic concepts related to Law No. 6284 will be explained. In this context, information and definitions will be given about the concepts of domestic violence and violence against women, types of violence, parties, causes, cycles, and discrimination. In addition, the current regulations regarding Law No. 6284, international conventions, and the regulations in Turkish law will be emphasized. In the second part, the procedure for taking cautionary decisions in terms of the basic principles of both the Turkish Criminal Code and the Criminal Procedure Code will be expressed, the responsibility of the state will be mentioned, and the decisions of the Constitutional Court will be examined. The main subject of the study is the crimes existing in the Turkish Criminal Code concerning Law No. 6284, the evaluation in terms of the principles of the Criminal Procedure Code, and the Constitutional Court decisions by mentioning the responsibilities of the state.