Genç futbolcularda eş zamanlı uygulanan kuvvet ve dayanıklılık antrenmanlarının bazı fiziksel, fizyolojik ve psikolojik parametreler üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of concurrently strength and endurance training on physical, physiological and psychological parameters in young football players
- Tez No: 871718
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH PINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, eş zamanlı antrenman, kuvvet, dayanıklılık, sprint, Football, concurrent training, strength, endurance, sprint
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Gereç ve Yöntem: U19 yaş grubunda yer alan 24 futbolcu (18.92±0.62 yaş, 1.78±0.06cm boy, 72.59±5.6kg vücut ağırlığı, 22.89±0.75kg/m2 BKI, 11.69±1.32% yağ oranı, 10.70±0.96 yıl antrenman yaşı), kuvvet+dayanıklılık (n:12) ve dayanıklılık+kuvvet (n:12) olmak üzere rastgele iki gruba ayrılmıştır. Her iki grupta sezon öncesi 8 haftalık bir antrenman müdahalesinden önce ve sonra; futbol sahasında ve fitness salonunda futbola özgü testleri tamamladılar. Futbolcular haftada 3 gün (Pazartesi, Çarşamba, Cuma) antrenmanlara katılmışlardır. Bulgular: Elde edilen sonuçlar doğrultusunda; göre Yo-Yo testi kat edilen mesafede (m) ve 30m sprint testi sonuçlarında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır (p>0.05) ancak VO2maks değerlerinde ve 1MT Leg Press sonuçlarında istatistiksel olarak anlamlı farklar ortaya çıkmıştır (p0,05). Sonuç: Genç futbolcularda 'Eş zamanlı' antrenman modeli uygulamalarında kuvvet antrenmanlarının dayanıklılık antrenmanlarından önce uygulanması; futbola özgü performans değerleri üzerinde; dayanıklılık antrenmanlarının kuvvet antrenmanlarından önce uygulanmasına göre daha fazla etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the effects of concurrent training and exercise sequence on physical, physiological and psychological factors. Material and Methods: 24 football players in the U19 age group (18.92±0.62 years, 1.78±0.06cm height, 72.59±5.6kg body weight, 22.89±0.75kg/m2 BMI, 11.69±1.32% fat ratio, 10.70±0.96 years training age), strength They were randomly divided into two groups as +endurance (n:12) and stamina+strength (n:12). Before and after a pre-season 8-week training intervention in both groups; they completed soccer-specific tests on the soccer field and in the fitness room. Football players participated in training 3 days a week (Monday, Wednesday, Friday). Results: In line with the results obtained; There was no statistically significant difference between the groups in Yo-Yo test distance covered (m) and 30m sprint test results (p>0.05), but there were statistically significant differences in MaxVo2 values and 1MT Leg Press results (p0.05). Conclusion: Application of strength training before endurance training in 'simultaneous' training model applications in young football players; on football-specific performance values; It has been determined that endurance training has more effect than applying it before strength training.