Çocuk diş hekimliğinde kullanılan restoratif materyallerin polimerizasyon sonrası salınan artık monomer miktarının ın vıtro olarak değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the amount of residual monomer released after polymerization of restorative materials used in pediatric dentistry
- Tez No: 871890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE KORUYUCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: artık monomer, kompomer, giomer, yüksek performanslı sıvı kromatografisi, Residual monomer, compomer, giomer, High Performance Liquid Chromatography
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, çocuk diş hekimliğinde sıklıkla kullanılan üç farklı restoratif materyalden polimerizasyon sonrası sekiz farklı zaman periyodunda salınan artık monomer (Bis-GMA UDMA ve TEGDMA) miktarının, yüksek performanslı sıvı kromatografi tekniği (HPLC) kullanılarak karşılaştırılması ve değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 3 farklı restoratif materyal (3M Filtek One Bulk Fill Kompozit, Dentsply Sirona Dyract XP Kompomer ve Shofu Beautifil 2 Giomer) kullanılmıştır. Her grup için standart teflon kalıplar kullanılarak örnekler hazırlanmış (n=7) ve materyaller üretici firmanın önerileri doğrultusunda bir LED ışık kaynağı kullanılarak polimerize edilmiştir. Her bir zaman periyodunda reaksiyona girmemiş artık monomer salınım miktarları (BIS-GMA, TEGDMA, UDMA) yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) kullanılarak tespit edilmiştir. Tüm veriler istatistiksel olarak IBM SPSS V23 ile analiz edilmiştir. Bulgular: Bis-GMA, UDMA ve TEGDMA standart monomerlerine ait retansiyon süreleri sırasıyla 6,7, 5,6 ve 4,4 dakika olarak belirlenmiştir. Çalışmamızda kullandığımız materyallerin tümünden Bis-GMA ve UDMA salınımı tespit edilirken, yalnızca Shofu Beautifil 2 Giomer materyalinden TEGDMA salınımı görülmemiştir. Kullanılan restoratif materyallerin monomer salınım miktarları arasında zamana bağlı olarak anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. Materyaller arasındaki total artık monomer salınım miktarında anlamlı farklar gözlenmiştir. Sonuç: Kompozit materyali, giomer ve kompomer materyaline kıyasla daha az artık monomer salınımı göstermiştir. Bu nedenle, giomer ve kompomer gibi rezin ve cam iyonomer içerikli materyallerin artık monomer salınım miktarını azaltmak ve polimerizasyonunu güçlendirmek için ek önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in vitro study is to compare and evaluate the amount of residual monomers (Bis-GMA, UDMA, and TEGDMA) released at eight different time intervals following polymerization from three commonly used restorative materials in pediatric dentistry using High Performance Liquid Chromatography (HPLC) technique. Material and Method: In our study, three different restorative materials (3M Filtek One Bulk Fill Composite, Dentsply Sirona Dyract XP Compomer, and Shofu Beautifil 2 Giomer) were utilized. Samples were prepared using standard Teflon molds for each group (n=7), and the materials were polymerized using an LED light source according to the manufacturers' recommendations. The amounts of residual monomer release (BIS-GMA, TEGDMA, UDMA) at each time interval were determined using High Performance Liquid Chromatography (HPLC). All data were statistically analyzed using IBM SPSS V23. Results: The retention times for Bis-GMA, UDMA, and TEGDMA standard monomers were determined as 6.7, 5.6, and 4.4 minutes, respectively. Residual releases of Bis-GMA and UDMA were detected from all materials used in our study, whereas TEGDMA release was not observed only from the Shofu Beautifil 2 Giomer material. Significant differences in monomer release quantities among the restorative materials used were observed over time. Significant differences were noted in the total residual monomer release among the materials. Conclusion: The composite material exhibited lower residual monomer release compared to the giomer and compomer materials. Therefore, additional measures should be taken and further research conducted to reduce residual monomer release and enhance polymerization in resin and glass ionomer-containing materials such as giomers and compomers.