Riskli gelişimi olan çocuklarda dır/floortime™ terapi programına ek olarak uygulanan sosyal iletişim alan tarama testi eğitim programının etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of the social-communication area screening test for infants and young children training program applied in addition to the dir/floortime™ therapy program in children with risky development
  1. Tez No: 872153
  2. Yazar: MELİKE BEKİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİKMET UÇGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, DIR/Floortime, riskli gelişim, SİATT, sosyal iletişim, Child, DIR/Floortime, developmental risk, SCASI, social communication
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Çalışmanın amacı, riskli gelişimi olan çocuklarda DIR/Floortime™ terapi programına ek olarak uygulanan SİATT eğitim programının etkisini incelemektir. Çalışmaya riskli gelişimi olan 1-3 yaş aralığında 34 çocuk dahil edildi. Katılımcılar, DIR/Floortime™ terapi programının uygulandığı kontrol grubu (n=17) ve DIR/Floortime™ terapi programına ek olarak SİATT eğitim programının uygulandığı müdahale grubu (n=17) olarak randomize şekilde iki gruba ayrıldı. DIR/Floortime™ terapi programı 12 hafta, haftada 2 gün, günde 50 dakika klinikte terapist tarafından; SİATT eğitim programı 12 hafta, haftada 2 gün, günde 30 dakika evde ebeveynler tarafından uygulandı. Veri toplama araçları olarak Demografik Bilgi Formu, SİATT, Erken Gelişim Evreleri Envanteri (EGE), Erken Gelişim Evreleri Sosyal – Duygusal Gelişim Envanteri (EGE-SD) ve Kısa 1-3 Yaş Sosyal ve Duygusal Değerlendirme Ölçeği (K-1/3SDD) kullanıldı. İki grupta da SİATT değerlendirmelerinin karşılaştırılmasında tedavi sonrası tüm skorlarda tedavi öncesi skorlara kıyasla anlamlı bir fark vardı (p0,05); F1b (kelime kullanımı) ve F1 (iletişime yönelik sosyal beceriler) skorları ile toplam skorda anlamlı bir fark vardı (p0,05). Sonuç olarak, riskli gelişimi olan çocuklarda DIR/Floortime™ terapi programı tüm sosyal iletişim alan becerilerinde etkili iken DIR/Floortime™ terapi programına ek olarak uygulanan SİATT eğitim programı kelime kullanımı, iletişime yönelik sosyal beceriler ve toplam skor üzerinde daha etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the effect of SCASI training program applied in addition to DIR/Floortime™ in children with developmental risk. 34 children aged 1-3 with developmental risk participated. Participants were randomly divided into two groups: control group (n=17) who DIR/Floortime™ was applied and intervention group (n=17) who SCASI training program was applied in addition to DIR/Floortime™. DIR/Floortime™ was applied for 50 minutes a day, 2 days a week, 12 weeks and SCASI training program was applied for 30 minutes a day, 2 days a week, 12 weeks. Demographic Information Form, SCASI, Age and Stages Questionnaire (ASQ), Age and Stages Questionnaires: Social-Emotional (ASQ-SE) and Brief Infant and Toddler Social Emotional Assessment (BITSEA) were used to collect data. There was a significant difference in all SCASI scores when comparing before and after treatment in both groups (p0.05); there was a significant difference between groups in F1b (word use), F1 (social skills for communication) and total score (p0.05). While DIR/Floortime™ was effective in all social communication skills in children with developmental risk, SCASI training program applied in addition to DIR/Floortime™ was more effective on word use, social skills for communication and total score.