Uykuda sürekli diken dalga aktivitesi (CSWS/ESES) tanılı epilepsili çocuk hastaların video eeg, uyku ve klinik özelliklerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of video eeg, sleep and clinical characteristics of pediatric patients with epilepsy diagnosed with continuous spike wave activity during sleep (CSWS/ESES)
  1. Tez No: 872299
  2. Yazar: REYYAN ÇAKMAK PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN FERDA ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: CSWS/ESES, Diken Dalga, Epilepsi, Spektral Analiz, Video EEG, CSWS/ESES, Spike Wave, Epilepsy, Spectral Analysis, Video EEG
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
UYKUDA SÜREKLİ DİKEN DALGA AKTİVİTESİ (CSWS/ESES) TANILI EPİLEPSİLİ ÇOCUK HASTALARIN VİDEO EEG, UYKU VE KLİNİK ÖZELLİKLERİNİN RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Erciyes Üniversitesi, Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Nisan 2024 Danışman: Prof. Dr. Füsun Ferda ERDOĞAN ÖZET Araştırmamızda Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Servisine 2018 yılı ve sonrasında tedavi ve teşhis için başvuran, uykuda sürekli diken dalga aktivitesi gösteren CSWS/ESES epilepsi tanılı çocuk hastalar, uyku ve klinik özellikleri açısından retrospektif olarak incelenmiştir. Amacımız CSWS/ESES epilepsi tanılı çocuk hastaların uyku ve klinik bulgularını ortaya koymak ve teşhis tedavi süreçlerine katkı sağlanmaktır. Çalışmaya 28 çocuk hasta dahil edilmiştir. Hastanenin uyku servisi ve sistemindeki arşiv kayıtlarından Hasta Öykü ve Klinik, Demografik Bilgi, Anamnez, Epikriz ve MRG rapor bulguları alınmış ve bu raporlar kullanılarak her hasta için Hasta Takip Formu (Ek-3) doldurulmuştur. Hasta Takip Formları ve spektral analiz sonuçları ilişkilendirilerek hastalar klinik açıdan incelenmiştir. Hastaların Demografik, Klinik ve Uyku özellikleri istatiksel olarak ortaya koyulmuştur. Video EEG verileri EEG veri inceleme ve spektral analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 6,54 'iken 6 'sı (%21,43) kız çocuk, 22 'si (%78,57) erkek çocuk hastalardı. Hastaların 11 'inin (%39,28) ebeveynlerinde akrabalık ilişkisi varken, 17 'sinde (%60,72) akrabalık ilişkisi bulunmamaktadır. Hastaların %32,14 'ünde davranış bozukluğu, %28,57 'sinde psikiyatrik bozukluk, %82,14 'ünde uyku bozuklukları, %67,85 'inde orta ağır mental retardasyon ve %42,86 'sında hipoksi öyküsü mevcuttur. Video EEG verilerinin spektral analiz sonuçlarında MRG değerleri normal olan hastaların F1-F7 ve T4-T6 kanallarında baskın güç yoğunluğu olduğu, MRG bulguları anormal olan hastalarda ise F1-F7 ve T4-T6 kanallarındaki güç yoğunluğunun F8-T4 kanallına kaydığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak araştırma da Video EEG verilerinin spektral analiz sonuçlarından MRG değerleri normal olan hastaların F1-F7 ve T4-T6 kanallarında baskın güç yoğunluğu oluştuğu bulgusuna varılmışken, MRG bulguları anormal olan hastalarda ise F8-T4 kanalına güç yoğunluğunun belirgin şekilde kaydığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
RETROSPECTIVE EVALUATION OF VIDEO EEG, SLEEP AND CLINICIAL CHARACTERISTICS OF PEDIATRIC PATIENTS WITH EPILEPSY DIAGNOSED WITH CONTINIOUS SPIKE WAVE ACTIVITY DURING SLEEP (CSWS/ESES) Erciyes University, Gevher Nesibe Genome and Stem Cell Institute Master Thesis, April 2024 Supervisor: Prof. Dr. Füsun Ferda ERDOĞAN ABSTRACT In our study, pediatric patients diagnosed with CSWS/ESES epilepsy who were admitted to Erciyes University Faculty of Medicine Neurology Service for treatment and diagnosis in 2018 and later, and who showed continuous spike wave activity in sleep, were retrospectively analysed in terms of sleep and clinical characteristics. Our aim was to reveal the sleep and clinical findings of paediatric patients diagnosed with CSWS/ESES epilepsy and to contribute to the diagnosis and treatment processes. The study included 28 paediatric patients. Patient History and Clinical, Demographic Information, Anamnesis, Epicrisis and MRI report findings were obtained from the archive records of the hospital's sleep service and system, and the Patient Follow-up Form (Appendix-3) was completed for each patient using these reports. The patients were clinically analysed by correlating the Patient Follow-up Forms and spectral analysis results. Demographic, clinical and sleep characteristics of the patients were statistically analysed. Video EEG data were evaluated by EEG data analysis and spectral analysis. The mean age of the patients was 6.54 years, 6 (21.43%) were girls and 22 (78.57%) were boys. While 11 (39.28%) of the patients had consanguinity in their parents, 17 (60.72%) had no consanguinity. There were behavioural disorders in 32.14%, psychiatric disorders in 28.57%, sleep disorders in 82.14%, moderate to severe mental retardation in 67.85% and hypoxia in 42.86% of the patients. In the spectral analysis results of the video EEG data, it was observed that patients with normal MRI values had dominant power density in F1-F7 and T4-T6 channels, while in patients with abnormal MRI findings, the power density in F1-F7 and T4-T6 channels shifted to F8-T4 channel. In conclusion, the results of the spectral analysis of video EEG data showed that patients with normal MRI values had a dominant power density in the F1-F7 and T4-T6 channels, while patients with abnormal MRI findings had a significant shift of power density to the F8-T4 channel.