Güvenli spor inşasında cimnastik antrenörlerinin rolü: Fenomenolojik bir araştırma
The role of gymnastics coaches in advancing safe sports: A phenomenological study
  1. Tez No: 872417
  2. Yazar: MİNE KIZILGÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenli Spor, Eski Sporcu Antrenörler, Sporcu Koruma, Cimnastik, Sembolik Şiddet, Safe Sport, Former Athlete Coaches, Safeguarding, Gymnastics, Symbolic Violence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Antrenörlerin spor alanındaki uzmanlık bilgisi ve sporcular üzerinde karar verici konuma sahip olmaları onları hiyerarşik iktidar ilişkilerinde güç sahibi yapmaktadır. Bu iktidar ilişkileri, taciz ve istismara neden olan risk faktörleri arasında yer alırken aynı zamanda konumları nedeniyle antrenörleri spor ortamında taciz ve istismarın önlenmesinde sorumluluk sahibi yapmaktadır. Bu kapsamda şekillenen araştırmanın amacı, eski sporcu cimnastik antrenörlerinin güvenli spor deneyimlerini incelemek ve deneyimleri etrafında şekillenen anlam ve rollerini açığa çıkarmaktır. Araştırma Fenomenolojik Yaklaşım ile tasarlanmış olup, veriler cimnastiğin dört branşından (Ritmik, Aerobik, Artistik, Trampolin) on beş katılımcıyla (Sekiz kadın-yedi erkek, yaş: 22-43) bireysel görüşmeler gerçekleştirilerek elde edilmiştir. Araştırma kapsamında Heidegger'in Yorumlayıcı Fenomenolojik Yaklaşımı ve Bourdieu'nün Sembolik Şiddet kavramından faydalanılmıştır. Bulgular, eski sporcu antrenörlerin güvenli spora ilişkin anlamlarını kendi sporculuk deneyimlerinden etkilenerek sporculara eşit ilgi ve destek sunmak, sporcunun esenliğini öncelemek, sporcular arası iletişimi güçlendirmek ve spor ortamının güvenliğini sağlamak üzere inşa ettiklerini göstermektedir. Aynı zamanda sporcu ebeveynleri ile güçlü iletişim kurmak ve onlarla iş birliği içinde olmak güvenli spora dair anlamlarındandır. Güvenli sporun inşasında eski sporcu antrenörlerin en temel rolü cimnastik alanına özgü olduğu belirtilen farklı türdeki istismar davranışlarını sürdürmemektir.
Özet (Çeviri)
. Coaches' expertise in the field of sport and their decision-making position over athletes make them powerful in hierarchical relations. While these hierarchical relations are among the risk factors that cause harassment and abuse, they also make coaches responsible for preventing harassment and abuse in the sport environment due to their position. The aim of the research shaped in this context is to examine the safe sport experiences of former athlete gymnastics coaches and to reveal the meanings and roles shaped around their experiences. The research was designed with the Phenomenological Approach and the data were obtained by conducting individual interviews with fifteen participants (eight women and seven men, age: 22-43) from four branches of gymnastics (Rhythmic, Aerobic, Artistic, Trampoline). Within the scope of the research, Heidegger's Interpretive Phenomenological Approach and Bourdieu's concept of Symbolic Violence were used. The findings show that the former athlete coaches constructed their meanings of safe sport by being influenced by their own experiences as athletes in order to provide equal attention and support to athletes, prioritize the well-being of athletes, strengthen communication between athletes, and ensure the safety of the sport environment. At the same time, establishing strong communication with athletes' parents and cooperating with them are among the meanings of safe sport. The most fundamental role of former athlete coaches in the construction of safe sport is not to perpetuate different types of abuse behaviors that are specific to the field of gymnastics.