Sedasyon altında endobronşial ultrasonografi eşliğinde transbronşiyal iğne aspirasyonu yapılan 65 yaş ve üstü olgularda komplikasyonları öngörmede Modifiye Frailty Indeksi 11'in belirleyiciliği
- Tez No: 872589
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZGÜR CIRIK, DOÇ. DR. AYPERİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kırılganlık, EBUS-TBİA, Sedasyon, Komplikasyon, Geriatrik hasta, Modifiye Frailtyİndeksi-11, Modifiye Frailtyİndeksi-5, Frailty, EBUS-TBNA, Sedation, Complication, Geriatric patient, Modified Frailty Index-11, Modified Frailty Index-5
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Amaç: Kırılganlığın tıbbi müdahaleler sırasında ve sonrasında komplikasyon ve mortalite için risk oluşturduğu kabul edilmektedir. Bu çalışmada sedasyon altında Endobronşial Ultrasonografi Eşliğinde Transbronşiyal İğne Aspirasyonu (EBUSTBİA) yapılan 65yaş ve üstühastalarda Modifiye“Frailty”(Kırılganlık) İndeks11(MFİ-11)'in ve kısaltılmış versiyonu olan Modifiye“Frailty”(Kırılganlık) İndeks5(MFİ-5)'inkomplikasyonları öngörmede Amerikan Anestezi Uzmanları Derneği (ASA) skoruna göre yol göstericiliği araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları, Girişimsel Pulmonoloji Kliniği'nde 1 Ekim 2023 ile 1 Ocak 2024 tarihleri arasında, sedasyon altında EBUS-TBİA planlanan 65 yaş ve üstü hastalarda tek merkezli, prospektif ve gözlemsel olarak planlanmıştır. Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Etik Kurulu'ndan alınan 27 Eylül 2023 tarihli, 2012-KAEK-15/2816 sayılı karar sonrası (Klinik araştırmalar kayıt numarası NCT 06174168), hastanemiz Girişimsel Pulmonoloji Bronkoskopi Ünitesi'nde alınan 104 hastanın verisi kaydedilmiştir. Olguların kırılganlığı değerlendirilerek MFİ-11 ve MFİ-5 skoruna göre gruplara ayrıldı. İşlem esnası ve sonrası komplikasyonların ortaya çıkışı ve desatürasyon süreleri, işlem süreleri, derlenme süreleri ve hastanede yatış süreleri açısından, kırılganlık indekslerine göre belirlenen gruplar birbiriyle karşılaştırılarak analiz edildi. Bulgular: MFİ-11, MFİ-5 ve ASA skorlarının intraoperatif (işlem esnasında) komplikasyonları tahmin etme gücü ROC analizi ile değerlendirildiğinde; MFİ-11 (AUC: 0.671, %95 CI, p=0.013),MFİ-5 (AUC: 0.694, %95 CI, p=0.005) ve ASA (AUC: 0.632, %95 CI, p=0.056) olarak bulundu. Bu analiz sonucunda MFİ-11 için kesme değeri 0.27 olarak belirlendi. MFİ-11 skoru yüksek grupta daha fazla intraoperatif komplikasyon gelişti (%55.4'e karşı %21.8 idi, p=0.033). MFI- 5 puanı 2 ve üzerinde olan MFI-5 skoru yüksek hastalarda düşük olanlara göre intraoperatif komplikasyon görülme oranı daha fazla idi (%45.6'ya karşı %32.6 idi, p=0.002). ASA 2'nin üzerinde olan ASA skoru yüksek olgularda diğer gruba oranla daha fazla intraoperatif komplikasyon gelişti (%53.5'e karşı %23.8, p=0.024). MFİ-11, MFİ-5 ve ASA skoru değerlendirildiler bu üç grupta da postoperatif(işlem sonrası) komplikasyonlar kırılgan kabul edilen gruplarda daha çok görülse de, istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (MFİ-11, MFİ-5 ve ASA sırasıyla,p=0.225, p=0.378, p=0.385). MFİ-11 için kırılgan kabul edilen gruplar kırılgan olmayan grupla karşılaştırıldığında işlem esnasındaki desatürasyon süresi(p=0.133), işlem süresi (p=0.689), derlenme süresi (p=0.370)ve hastanede yatış süreleri (p=0.110) açısından istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. Sonuç: Sedasyon altında EBUS-TBİA yapılan, 65 yaş ve üstü olgularda MFİ11 ve MFİ-5 kırılganlık indekslerinin, özellikle intraoperatif komplikasyonları öngörmede belirleyici olabileceği ve ASA risk sınıflamasına katkı sağlayabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: It is accepted that frailty poses a risk for complications and mortality during and after medical interventions. In this study, the Modified“Frailty”Index-11 (MFI-11) and its shortened version, Modified“Frailty”Index (MFI-5), were used in patients aged 65 and over who underwent Endobronchial Ultrasonography-Guided Transbronchial Needle Aspiration (EBUS-TBNA) under sedation. The investigation and comparison of MFI-11 and MFI-5 with the American Society of Anesthesiologists (ASA) score were carried out to predict complications. Materials and Methods: This study was conducted as a single-center, prospective and observational study in Ankara Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital Chest Diseases, Interventional Pulmonology Clinic, between October 1, 2023, and January 1, 2024, in patients aged 65 and over who were planned to have EBUS-TBNA under sedation. Following the decision numbered 2012-KAEK-15/2816, dated September 27, 2023, taken from the Ethics Committee of Ankara Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital (Clinical research registration number NCT 06174168), the data of 104 patients in the Interventional Pulmonology Bronchoscopy Unit of our hospital were recorded. The fragility of the cases was evaluated and divided into groups according to MFI-11 and MFI-5 scores. The occurrence of complications during and after the procedure and desaturation times, procedure times, recovery times and hospitalization times were analyzed by comparing the groups determined according to fragility indexes. Results: When the power of MFI-11, MFI-5 and ASA scores to predict intraoperative (during the procedure) complications were evaluated by the ROC analysis the following results were obtained: MFI-11 (AUC: 0.671, 95% CI, p = 0.013), MFI-5 (AUC: 0.694, 95% CI, p = 0.005) and ASA (AUC: 0.632, 95% CI, p = 0.056). As a result of this analysis, the cut-off value for MFI-11 was determined as 0.27. More intraoperative complications occurred in the group with a higher MFI-11 score (55.4% versus 21.8%, p = 0.033). The rate of intraoperative complications was higher in patients with a high MFI-5 score of 2 and above than in those with a low MFI-5 score (45.6% vs. 32.6%, p = 0.002). More intraoperative complications occurred in cases with ASA scores above ASA 2 than in the other group (53.5% vs. 23.8%, p = 0.024). Furthermore, MFI-11, MFI-5 and ASA scores were evaluated. Although postoperative (post-procedure) complications were more common in groups considered fragile in these three groups, no statistically significant difference was found (MFI-11, MFI-5 and ASA, respectively, p = 0.225)., p = 0.378, p = 0.385). When the groups considered frail for MFI-11 were compared with the nonfrail group, there was no statistically significant difference in desaturation time during the procedure (p = 0.133), procedure time (p = 0.689), recovery time (p = 0.370) and hospitalization time (p = 0.110). Conclusion: It was concluded that MFI-11 and MFI-5 fragility indices may be decisive in predicting intraoperative complications and contribute to ASA risk classification in patients aged 65 and over who underwent EBUS-TBNA under sedation.