Metastatik küçük hücreli dışı akciğer kanserli hastalarda nivolumab tedavisi 18F-FDG-PET/CT ile değerlendirilen SUV-max değerlerinin prognostik önemi
The prognostic significance of SUV-max values evaluated by 18F-FDG-PET/CT in patients with metastatic non-small cell lung cancer treated with nivolumab
  1. Tez No: 872712
  2. Yazar: CİHAT TERZİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri, Nivolumab, SUV-max, PET-BT, Non-Small Cell Lung Cancer, Nivolumab, SUV-max, PET-CT
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş ve Amaç: Akciğer kanseri, tüm dünyada kansere bağlı ölümlerin en sık sebeplerinden biridir. Son yıllarda immünoterapi ajanlarının keşfedilmesi ile tedavide ciddi başarılar sağlandı. Nivolumab, PD-1'e karşı IgG4 tipinde bir insan monoklonal antikorudur ve metastatik KHDAK tedavisinde kullanılmaktadır. Nivolumab tedavisinin etkinliğini gösterecek birçok prognostik belirteç üzerinde çalışılmaktadır. Çalışmamızda, nivolumab tedavisi öncesi 18-F-FDG-PET-BT ile belirlenen SUV-max değerlerinin prognostik önemi göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: 01.01.2022 tarihi itibari ile SBÜ Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi tıbbi onkoloji polikliniğinde takip edilen 50 hasta ile tek merkezli ve retrospektif olarak yapıldı. Hastaların, 18-F-FDG-PET/BT ile belirlenen en yüksek ve toplam SUV-max değerleri hesaplanıp kayıt edildi ve bu değerlerin hastaların genel sağkalım ve progresyonsuz sağkalım süreleri ile arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Hastaların tedavi öncesi medyan toplam SUV-max ve medyan en yüksek SUV-max 31 ve 13,5 olarak hesaplandı. Toplam SUV-max değeri 31'den küçük olan hastalarda medyan GSK 15,41 ay ile daha uzun olarak görüldü. (p=0,048) Ancak toplam SUV-max 31'den küçük olan hastalarda PSK rakamsal olarak daha uzun olmasına rağmen istatiksel anlamlılık görülmedi. (p=0,077) En yüksek SUV-max değeri 13,5'den küçük olan hastalarda ise hem GSK hem de PSK'de istatiksel anlamlılık görülmedi. (Sırasıyla p=0,368, p=0,876) Sonuç: Çalışmamızda toplam SUV-max değeri ile GSK arasında bir ilişki olabileceği gösterilmiştir. Metastatik KHDAK tanısı ile nivolumab tedavisi alan hastaların prognozunu belirlemede toplam SUV-max değeri kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Lung cancer is one of the most common causes of cancer-related deaths. In recent years, the discovery of immunotherapy agents has led to significant success in treatment. Nivolumab is an IgG4 human monoclonal antibody against PD-1 and is used in the treatment of metastatic NSCLC. Many prognostic markers are being studied to show the efficacy of nivolumab treatment. In our study, we aimed to demonstrate the prognostic significance of SUV-max values determined by 18-F-FDG-PET-CT before nivolumab treatment. Material and Methods: A single-centre retrospective study was performed with 50 patients who were followed up in the medical oncology outpatient clinic of SBÜ Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital since 01.01.2022. The highest and total SUV-max values determined by 18-F-FDG-PET/CT were calculated and recorded, and the relationship between these values and the overall survival and disease-free survival of the patients was analysed. Results: The median total SUV-max and median highest SUV-max before treatment were 31 and 13.5, respectively. Patients with a total SUV-max value below 31 had a longer median OS of 15.41 months. (p=0.048) However, although PFS was numerically longer in patients with a total SUV-max value below 31, statistical significance was not observed. (p=0.077) Patients with a highest SUV-max value below 13.5 did not show statistical significance in both OS and PFS. (p=0.368, p=0.876, respectively) Conclusion: Our study showed that there might be a relationship between total SUV-max value and OS. Total SUV-max value can be used to determine the prognosis of patients with metastatic NSCLC receiving nivolumab treatment.