Tıp fakültesi öğrencilerinin kontraseptif yöntemler konusundaki bilgi düzeyleri
Knowledge levels of medical students regarding contraceptive methods
  1. Tez No: 872713
  2. Yazar: BEYTULLAH NARİÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT SIRRI KETEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Aile Planlaması, Family Medicine, Family Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrasepsiyon, aile planlaması, tıp öğrencisi, Contraception, family planning, medical student
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenim gören tüm tıp öğrencilerinin kontraseptif yöntemler konusundaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi ve bu konudaki farkındalıklarının artırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bulunan tüm sınıflardaki öğrencilerle gerçekleştirildi. Çalışma anket yoluyla uygulandı. Katılımcılardan sosyodemografik bilgi formu (yaş, cinsiyet, cinsel deneyim gibi) ve Kontraseptif Bilgi Değerlendirme Ölçeğini doldurmaları istendi. Bulgular: Çalışmaya 269 tıp öğrencisi katıldı. Öğrencilerin 111'ini erkekler (%41,3), 158'ini kadınlar (%58,7) oluşturmaktaydı. Cinsel deneyim yaşayan 79 öğrenciden 73'ü (%92,4) modern kontraseptif yöntemlere, 6'sı ise (%7,6) geleneksel kontraseptif yöntemlere başvurduğunu belirtti. Ayrıca kontraseptif yöntem kullananların, kullanmayanlara göre daha yüksek kontraseptif bilgi puanlarına sahip olduğu görüldü (p:0,001). Kontraseptif yöntem kullanılmasını doğru bulmayan 23 (%8,6) öğrenci vardı. Katılımcıların kontraseptif bilgi puanları 0 ile 22 arasında değişmekte olup ortalama puanları 10,55'tir. Katılımcıların sadece 5'inin (%1,9) 20 ve üzeri puan aldığı, 117'sinin (%43,5) ise 10 puandan daha düşük aldığı bulundu. Sınıf düzeyleri bakımından en yüksek ortalama puanın 14,50 ile 5. sınıflarda, en düşük ortalama puanın ise 4,54 ile 1. sınıflarda olduğu belirlendi. Sınıf düzeyi arttıkça katılımcıların bilgi düzeylerinin anlamlı bir şekilde arttığı saptandı (p:0,001). Sonuç: Öğrencilerin büyük bir kısmının kontraseptif bilgi konusunda yeterli puanı alamadıkları görüldü. Bu çalışma, tıp öğrencilerinin cinsellik ve aile planlaması konusunda eğitim eksikliğini ortaya koymaktadır. Tıp öğrencilerine kaliteli doğum kontrol eğitimi ve kaynaklarının sağlanması zorunludur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to assess the knowledge level and enhance awareness regarding contraceptive methods among medical students at Gaziantep University Faculty of Medicine. Material and Method: The study was conducted at Gaziantep University Faculty of Medicine among students of all classes in the 2023-2024 academic year. The study was implemented via survey. Participants were asked to fill out the sociodemographic information form (such as age, gender, sexual experience) and the Contraceptive Knowledge Assessment Scale. Results: 269 medical students took part in the study. 111 of the students were male (41.3%) and 158 were female (58.7%). Of 79 students with sexual experiences, 73 (92.4%) reported using modern contraceptive methods and 6 (7.6%) reported using traditional contraceptive methods. Furthermore, it was observed that those who used contraceptive methods had higher contraceptive knowledge scores than those who did not use them (p:0.001). There were 23 students (8.6%) who did not consider the use of a contraceptive method to be appropriate. Participants' contraceptive knowledge scores ranged from 0 to 22, with an average score of 10.55. It was found that only 5 of the participants (1.9%) received 20 points or more, while 117 (43.5%) received less than 10 points. The analysis revealed that the 5th grade students achieved the highest average score in the class ranking, scoring 14.50, while the 1st grade students obtained the lowest average score of 4.54. It was shown that the level of knowledge of the participants increased significantly as the grade level increased (p:0.001). Conclusion: It was found that most students were unable to achieve the expected score in terms of contraceptive knowledge. This study highlights the lack of education among medical students regarding sexuality and family planning. It is essential to provide medical students with quality contraception education and resources.