Türkiye'de Halkçılık, Rus Devrimlerinin etkileri ve basına yansımaları (1905-1923)
Populism in Turkey, the effects of the Russian revolutions and reflection in the press (1905-1923)
- Tez No: 872757
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Halkçılık, Türk Milli Mücadelesi, Rus Devrimleri, Bolşevizm, Populism, Turkish National Struggle, Russian Revolutions, Bolshevism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 344
Özet
Çalışmada Osmanlı İmparatorluğu'nun son iki yüzyılında cereyan eden milliyetçi ve halkçı hareketlerin doğuşu, gelişimi ile birlikte Rus Devrimlerinin Osmanlı coğrafyasında yarattığı etkiler incelenmiştir. Halk hareketlerinin siyasi, sosyal ve ekonomik kökleri ile birlikte özellikle Balkanlar, Kafkasya ve Anadolu'da meydana gelen toplumlar arası etkileşimi derinleştiren olgular üzerinde durulmuştur. Fransız İhtilali ile Avrupa'da başlayan milliyetçi ve halkçı hareketlerin Osmanlı aydınları üzerinde bıraktığı etkilerin yanı sıra Rus toplumunun değişim ve dönüşümünün yolunu açan Narodnik hareketinin de Osmanlı aydınlarının zihinsel dönüşümüne katkıları da ele alınmaya çalışılmıştır. Slav milliyetçiliğinin gelişimi ile Balkanlarda ortaya çıkan Rus etkisinin siyasi ve askeri sonuçlarının yanı sıra, Sultan II. Abdülhamid döneminde yükselen muhalif hareketler irdelenmeye gayret edilmiştir. 1917 Rus Devrimi'nin Anadolu'ya yansımasının sonucu olarak Milli Mücadele döneminde ortaya çıkan antiemperyalist düşüncenin Cumhuriyetin ilanına kadar devam eden halkçı yönünün analiz edilmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, the birth and development of nationalist and populist movements that took place in the last two centuries of the Ottoman Empire, as well as the effects of the Russian Revolutions on the Ottoman geography, were examined. The political, social and economic roots of popular movements, as well as the phenomena that deepen the interaction between societies, especially in the Balkans, the Caucasus and Anatolia, are emphasized. In addition to the effects of the nationalist and populist movements that started in Europe with the French Revolution on the Ottoman intellectuals, the contribution of the Narodnik movement, which paved the way for the change and transformation of the Russian society, to the mental transformation of the Ottoman intellectuals was also tried to be discussed. In addition to the political and military consequences of the development of Slavic nationalism and the Russian influence in the Balkans, the opposition movements that rose during the reign of Sultan Abdulhamid II were tried to be examined. As a result of the reflection of the 1917 Russian Revolution in Anatolia it is aimed to analyze the populist aspect of the anti-imperialist thought that emerged during the National Struggle period, which continued until the proclamation of the Republic.