Eğitim Aile Sağlığı merkezlerinin Aile Hekimliği uzmanlıköğrencilerinin gözünden eğitim süreçlerine katkısının değerlendirilmesi
Evaluation of the contribution of educational family health centers to the education process from the perspectives of family medicine specialty students
  1. Tez No: 873477
  2. Yazar: KÜBRA EROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLKADİR AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, birinci basamak, eğitim aile sağlığı merkezi, uzmanlık eğitimi, Education family health center, family medicine, primary care, specialty training
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Eğitim Aile Sağlığı Merkezleri aile hekimliği uzmanlık eğitiminde saha eğitiminin temel gerekliliklerinden biri olup son yıllarda ülkemizde sayısı giderek artmakta ve eğitim klinikleri tarafından uygulama alanı olarak kullanılmaktadır. Bu araştırmada aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin gözünden eğitim aile sağlığı merkezlerinin eğitim süreçlerine katkısının değerlendirilmesi amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu tez çalışması tanımlayıcı nitelikte olup niteliksel yöntemle yapılmıştır. Çalışmaya Sakarya ilindeki aile hekimliği uzmanlık öğrencileri katılmıştır. Veriler; sosyodemografik özelliklerin ve eğitim aile sağlığı merkezinin eğitim süreçlerine katkılarının değerlendirildiği yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen görüşler; alt temalar ve temalar şeklinde gruplandırılmıştır. BULGULAR: Araştırmamıza 16'sı kadın (%76,19), 5'i erkek (%23,81) olmak üzere toplam 21 aile hekimliği uzmanlık öğrencisi katılmıştır. Katılımcılardan 5'i (%23,81) uzmanlık eğitimine başlamadan önce ASM'de çalışmış olup kalan 16'sı (%76,19) daha önce hiç ASM'de çalışmamıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler E-ASM'nin hasta yönetimine ve ASM yönetimine sağladığı katkılar olarak iki grupta incelendi. Hasta yönetiminde sağlık hizmetlerinin ilk temas noktasında ayrışmamış hastalıkların yönetimi ve bekle-gör yaklaşımının tecrübe edilmesi; ASM yönetiminde ise hasta iletişimi ve idari sorumluluklar açısından uygulama alanı imkanı bulmaları öne çıkan alt temalardı. SONUÇ: Her uzmanlık eğitiminde olduğu gibi uygulama eğitimi aile hekimliği uzmanlık eğitiminde de geniş yer tutar. Aile hekimliği disiplininin temel özellikleri gereği bu uygulama eğitiminin eğitim ASM'lerde yapılabilmesi ve eğiticilerin de bu konuda teşvik edilmesi önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the contribution of educational family health centers to the education process from the perspectives of family medicine specialty students INTRODUCTION AND AIM: Educational Family Health Centers are fundamental requirements for field training in family medicine specialization and have been increasingly established in our country in recent years, serving as practice areas for training clinics. This study aims to evaluate the contribution of Educational Family Health Centers to the educational processes from the perspective of family medicine specialty students. MATERIALS AND METHODS: This dissertation study is descriptive in nature and was conducted using qualitative methods. Family medicine specialty students in the province of Sakarya participated in the study. Data were collected using a semi- structured interview form that assessed socio-demographic characteristics and the contributions of Educational Family Health Centers to educational processes. The opinions were categorized into sub-themes and themes. RESULTS: A total of 21 family medicine specialty students participated in our study, of whom 16 were female (76.19%) and 5 were male (23.81%). Among the participants, 5 (23.81%) had worked in a Family Health Center (FHC) before starting their specialty training, while the remaining 16 (76.19%) had no prior experience working in an FHC. The data obtained from the participants were analyzed in two categories: the contributions of E-FHCs to patient management and to FHC management. The prominent sub-themes were Management of undifferentiated diseases at the first point of contact of health services, experiencing the wait-and-see approach, opportunity to practice in terms of administrative responsibilities and patient communication. CONCLUSION: As with every specialty training, practical training occupies a significant place in family medicine specialization. Due to the fundamental characteristics of the family medicine discipline, it is important that this practical training be conducted in Training Family Health Centers and that academics are encouraged in this regard.