Hastanede yatan çocukların ebeveynlerine verilen hemşire desteğinin ebeveynlerin anksiyete düzeyine etkisi
The impact of nurse support on the anxiety levels of parents of hospitalized children
  1. Tez No: 873814
  2. Yazar: ÖZGE İBEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Destek, Ebeveynler, Hastaneye Yatırılmış Çocuk, Hemşireler, Anxiety, Support, Parents, Hospitalized child, Nurses
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Araştırma, hastanede yatan çocukların ebeveynlerine verilen hemşire desteğinin ebeveynlerin anksiyete düzeyine etkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapımıştır. Araştırmanın evrenini 2023 yılında Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Lüleburgaz Devlet Hastanesi çocuk servisine en az bir yıllık süre içinde yatışı yapılan 567 çocuk hastanın ebeveyni oluşturmaktadır. Örneklem 229 olarak hesaplanmış olup araştırma 232 kişiyle gerçekleştirilmiştir. Veriler, 20.01.2023- 20.06.2023 tarihleri arasında tanıtıcı bilgi formu, Hemşire Ebeveyn Destek Ölçeği (HEDÖ) ve Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği ile yüz yüze toplanmıştır. Veriler, SPSS Statistics 20.0 programında değerlendirilmiştir. Tanımlayıcı istatistiklerde aritmetik ortalama±standart sapma, frekans ve yüzdelik dağılımlar verilmiştir. Gruplar arası kıyaslamalarda Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis H testi, Spearman Sıra Farkları Korelasyonu testi, Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk Normallik testi, Spearman Sıra Farkları Korelasyonu, Bağımsız Örneklem t-testi, Anova, Varyans analizi kullanılmıştır. Ebeveynlerin yaş ortalamasının 31,56±6,88; %81'inin kadın ve %90,5'inin evli olduğu saptanmıştır. Araştırmada Hemşire Ebeveyn Destek Ölçeği puan ortalaması 86,78±15,64; Durumluk Kaygı Ölçeği puan ortalaması 35,59±8,80 ve Sürekli Kaygı Ölçeği puan ortalaması ise 34,99±9,45 olarak hesaplanmıştır. Ebeveynlere verilen hemşire desteği arttıkça durumluk ve sürekli kaygı düzeylerinin anlamlı derecede azaldığı görülmüştür. Ebeveynlere, çocuklarının hastanede yatışı sırasında sağlanan hemşire desteği, hemşirelik uygulamasının hayati bir bileşenidir. Hemşireler hastanede çocuğu yatan ebeveynlere destek olduklarında, ebeveynlerin anksiyetelerinin azaldığı ve ebeveynlerin hastanede kalma sürecini daha iyi yönettiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This descriptive and cross-sectional study aims to examine the impact of nurse support provided to parents of hospitalized children on the parents' anxiety levels. The study population consists of the parents of 567 pediatric patients who were admitted to Kırklareli Training and Research Hospital and Lüleburgaz State Hospital in 2023 for at least one year. The sample was calculated as 229 and the research was conducted with 232 people. Data were collected face-to-face using an introductory information form, the Nurse Parent Support Scale, and the State-Trait Anxiety Inventory between January 20, 2023, and June 20, 2023. The data were analyzed using SPSS Statistics 20. Descriptive statistics provided include arithmetic mean ± standard deviation, frequency, and percentage distributions. For intergroup comparisons, the Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis H test, Spearman's Rank Correlation test, Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk normality tests, independent samples t-test, ANOVA, and variance analysis were utilized. The average age of the parents was 31.56±6.88; It was determined that 81% of them were women and 90.5% were married. In the study, the mean score of the Nurse Parent Support Scale was 86.78±15.64; The State Anxiety Scale mean score was calculated as 35.59±8.80 and the Trait Anxiety Scale mean score was calculated as 34.99±9.45. It was observed that as the nurse support given to parents increased, state and trait anxiety levels decreased significantly. The nursing support provided to parents during their child's hospitalization is a vital component of nursing practice. When nurses provide support to parents of hospitalized children, it has been observed that the parents' anxiety levels decrease and they manage the hospitalization process more effectively.