İstenmeyen tüketim pratiği olarak israfın algı ve tutumunda kuşaklararası değişim: Nitel bir araştırma
Intergenerational changes in perception and attitude toward waste as an undesirable consumption practice: A qualitative study
- Tez No: 874390
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ENES KALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Üretim, Tüketim, İsraf, İsraf Algısı, Tüketim Anlayışı, Production, Waste, Waste Perception, Consumption Understanding
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Sanayi devrimi ile başlayan süreçte üretim çoğalmış ve maliyet azalmıştır. Bu durum toplumların tüketim alışkanlıklarında değişimlere sebebiyet vermiş kolay ulaşılabilen ürünler kıymetini yitirmiş, toplumların ihtiyaç odaklı değil istek odaklı tüketim tercihlerinde bulunmalarına sebep olmuştur. Bu süreçte sistemin her iki ögesi olan üretici ve tüketici memnun olmuştur fakat geldiğimiz süreçte dikkatten kaçan önemli bir husus olduğu görülmüştür. Kaynaklar sınırlı istekler sınırsızdır ve bilinçsizce yapılan üretim ve tüketim ciddi kaynak israfına sebep olmaktadır. Kaynakların etkili bir şekilde kullanılmaması bir takım sosyal ve çevresel sorunlara sebep olmuştur. Artan problemlere sürdürülebilirlik kapsamında çözüm önerileri sunulmuş bu kapsamda birçok proje ortaya konulmuştur. Problem ne kadar çok görünür hale gelirse çözüm de o kadar ihtiyaca dönüşür düsturunca, yapılan bu çalışmalar incelenmiş, bu kapsamda ebeveynler ve 18-25 yaş aralığındaki gençlerin israf algıları ve tüketim anlayışları fenomenolojik yöntemle yapılan derinlemesine mülakatla ortaya konulmaya çalışılmıştır. İsraf algısının şekillendirilmesin de gençlerin ve ebeveynlerin rolleri üzerinde durularak bu algının toplumsal etkileri ve olası çözüm yolları tartışılmıştır. Bu araştırma nitel araştırma kapsamında olgu-bilim deseniyle tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Ankara il merkezinde yaşayan 14 kişi oluşturmaktadır. Araştırma 15 Şubat 2024- 15 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmadaki katılımcılar fenomenolojik araştırmanın gerektirdiği gibi amaçlı örneklem seçme yöntemine göre belirlenmiştir. Araştırmada amaçlı örneklem türlerinden biri olan ölçüt örneklemeden yararlanılmıştır. Araştırmanın bu genel amacı çerçevesinde bilgi toplayabilmek için yarı yapılandırılmış bir adet görüşme formu, veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Veriler ise içerik analizi ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the Industrial Revolution, production has increased and costs have fallen. This situation has led to changes in the consumption habits of societies, and easily accessible products have lost their value, leading societies to develop consumption preferences that are not needs-oriented but desire-oriented. In this process, both elements of the system, the producer and the consumer, have been satisfied, but it has been seen that there is an important issue that has escaped attention in the process we have arrived at. Resources are limited, wants are unlimited, and unconscious production and consumption lead to a serious waste of resources. Failure to use resources effectively has led to a number of social and environmental problems. Solutions to the growing problems have been proposed within the framework of sustainability and many projects have been put forward in this context. In line with the motto that the more visible the problem, the more necessary the solution, these studies have been examined and, in this context, the perceptions of waste and consumption of parents and young people between the ages of 18 and 25 have been attempted to be uncovered through in-depth interviews using the phenomenological method. The role of young people and parents in shaping perceptions of waste is highlighted, and the social implications of these perceptions and possible solutions are discussed. This research was designed as a case study within the framework of qualitative research. The study group of the research consists of 14 people living in Ankara city centre. The research was conducted between 15 February 2024 and 15 April 2024. The participants of this research were determined according to the purposive sampling method as required by phenomenological research. Criterion sampling, which is one of the types of purposive sampling, was used in the research. In order to collect information within the framework of this general purpose of the research, a semi-structured interview form was used as a data collection tool. The data were completed with content analysis.