Ege Bölgesinde kullanılan Selanik zurnası ve kaba zurna üzerine bir inceleme
An examination on the structural and technical characteristics comparison of the Selanik zurna and kaba zurna used in the Aegean Region
  1. Tez No: 874477
  2. Yazar: OĞUZ PAKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ege Bölgesi, Zurna, Selanik Zurnası, Kaba Zurna, Türk Halk Müziği, Aegean Region, Zurna, Selanik Zurna, Kaba Zurna, Turkish Folk Music
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Ege bölgesinde kullanılan Selanik zurnası ve kaba zurnanın yapısal ve teknik özelliklerinin irdelendiği betimsel nitelikli bu çalışmada, çalgıların benzerlik ve farklılıklarının ortaya konması, enstrüman yapım malzemeleri, icra edilirken perde kullanımı ve çalgılara ilişkin pozisyon farklılıklarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu tip çalgıların bahsi geçen özelliklerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi bölgeye özgü halk müziği çalgı kültürünün korunması ve gelecek nesillere kaynak oluşturulması bakımından çalışmanın önemli bilgileri bir araya getirmiştir. Bu çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden“durum çalışması”modeli ile desenlenmiştir. Çalışma için öncelikle detaylı bir literatür taraması yapılmıştır. Çalışma verileri doküman (kaynak) incelemesi ve yarı yapılandırılmış görüşme yolu ile toplanmıştır. Zurnaların yapım malzemesinde erik, şimşir, kayısı gibi ağaçlar kullanılmaktadır. Çalışmada kullanılan Selanik Zurnası tam boy 357.5 mm ile 450 mm ölçüleri arasında değişmektedir. Kaba Zurnanın ise tam boyu 542 mm olarak ölçülmüştür. Selanik Zurnası ile Kaba Zurna karşılaştırıldığında kamış, boru, kanel, kalak gibi materyallerin arasında boyut farklılıkları olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this descriptive study examining the structural and technical characteristics of the“Selanik Zurna”and“Kaba Zurna”used in the Aegean region Turkish Folk Music, the aim is to identify the similarities and differences between these instruments, compare their construction materials, the use of pitches during performance, and positional differences related to the instrument playing. The comparative analysis of the mentioned characteristics of these types of instruments has brought together significant information for the preservation of the regional folk music instrument culture and for providing a resource for future generations. This study is designed using the“case study”model, one of the qualitative research methods. Initially, a detailed literature review was conducted for the study. The study data were collected through document (source) analysis and semi-structured interviews. Woods such as plum, boxwood, and apricot are used in the construction of the instruments. The“Selanik Zurna”used in the study varies in total length between 357.5 mm and 450 mm. The total length of the“Kaba Zurna”was measured as 542 mm. When comparing the“Selanik zurna”and“Kaba Zurna”, it was determined that there are size differences among materials such as reed, tube, cinnamon, and kanellon.