Katmanlararası Heykel: Genişletilmiş gerçeklik teknolojisi bağlamında heykel sanatına dair bir yöntem önerisi
Interlayer sculpture: A method proposal for sculpture art in the context of extended reality technology
  1. Tez No: 874593
  2. Yazar: OĞUZHAN GÜDEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT BURCU TASA YURTSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Genişletilmiş Gerçeklik, Katmanlararası, Heykel, Katman, Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik, Extended Reality, Interlayer, Sculpture, Layer, Virtual Reality, Augmented Reality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: İnteraktif Medya Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Katmanlararası Heykel kavramı, günlük yaşantımızda gittikçe daha etkin bir yer edinmeye başlayan genişletilmiş gerçeklik teknolojileri bağlamında çalışma kapsamında ortaya konulan heykel metoduna işaret etmektedir. Teknolojinin mümkün kıldığı genişletilmiş üç boyutlu algı ya da uzamsal çok katmanlılık gibi imkânlar dahilinde heykelin temel kavramları tekrar ele alınmış; konsept örnekler ve çeşitli eser analizleri üzerinden önerilen yöntemin özgün kavram setinin ortaya konması hedeflenmiştir. Heykel sanatının uzamsallıkla kurduğu yapısal ilişkiden hareketle; mekânın dijital olarak çokça sefer tanımlanabildiği koşulların, yeni üç boyutlu algılama süreçlerini ortaya çıkaracağı düşünülebilir. Bu bakış açısından genişletilmiş gerçeklik teknolojilerinin, üretim aşamasından itibaren bütünsel olarak heykel deneyimine olan olası etkileri çalışmanın ardında yatan temel soruyu oluşturmaktadır. Katmanlararası Heykel kendi yapısal bileşenlerini açıklaması ve bu bileşenlerin farklı senaryolarda ne şekilde işleyeceğini araştırması sebebiyle özellikle üretime odaklanan bir sanat manifestosu olarak da ele alınabilir. Bu doğrultuda konsept çalışmaları aktaran grafiklerden faydalanarak mümkün olduğunca akışkan, biçim-içerik kurgusu açısından farklılık gösteren örneklere uyum sağlayabilen bir yaklaşımın ortaya konması amaçlanmıştır. Metnin temel yapısı; genişletilmiş gerçeklik teknolojilerinin bu alanda üretilen sanat eserlerinden örneklerle birlikte tanıtılması, üç boyutluluk ve çok katmanlılık gibi kavramlarının açıklanması, yöntemin kavramsal açıdan ortaya konması ve konsept çalışmalarla birlikte değerlendirilmesi üzerine kurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of Interlayer Sculpture refers to the sculpture method put forward within the scope of the study in the context of extended reality technologies, which are starting to gain an increasingly prominent place in our daily lives. The fundamental concepts of sculpture have been reconsidered within the scope of possibilities such as expanded three-dimensional perception or spatial multi-layering made possible by technology; the aim is to establish the unique conceptual framework of the proposed method through concept examples and various work analyses. Based on the structural relationship that sculpture establishes with spatiality; It can be thought that conditions in which space can be digitally redefined many times will reveal new three-dimensional perception processes. From this perspective, the possible effects of extended reality technologies on the holistic sculpture experience, starting from the production stage, constitute the fundamental question behind the study. Interlayer Sculpture can also be considered as an art manifesto that focuses specifically on production, due to its explanation of its own structural components and its exploration of how these components will function in different scenarios. In this regard, the aim is to present an approach that utilizes graphics conveying conceptual studies, striving to be as fluid as possible and adaptable to examples that differ in terms of form-context structure, The fundamental structure of the text; is designed to introduce extended reality technologies with examples from works of art produced in this field, to explain concepts such as three-dimensionality and multi-layering, present the method conceptually and to evaluate it alongside concept project analysis.