Mekânın yeniden sanatsal inşasında çoklu malzeme kullanımının dönüştürücü gücü ve önemi
The transformative power and importance of using multiple materials in the artistic reconstruction of space
  1. Tez No: 963531
  2. Yazar: ÖZNUR ŞAHİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. HAMDİ GÖKOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Mekân, Çoklu Malzeme, Çağdaş Sanat, Kolaj, Enstalasyon, Space, Multi-Material, Contemporary Art, Collage, Installation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez çalışması, sanat yapıtlarında çoklu malzeme kullanımının mekânla kurduğu ilişkiyi ve mekânı nasıl dönüştürdüğünü, tarihsel ve çağdaş sanat bağlamında irdelemektedir. 20. yüzyılın başında Kübizm ve Dada akımlarının ortaya çıkışıyla birlikte, geleneksel sanat anlayışından uzaklaşılarak radikal adımlarla farklı malzeme arayışlarına yönelinmiştir. Bu bağlamda, Pablo Picasso, Georges Braque, Kurt Schwitters ve Marcel Duchamp gibi öncü sanatçılar aracılığıyla, resmin iki boyutlu düzleminden taşarak izleyiciyi içine alan hem fiziksel hem de kavramsal yapılar ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, malzeme kullanımının mekânsal bir yapı unsuru olarak değerlendirilmesiyle, Vladimir Tatlin ve László Moholy-Nagy gibi sanatçılar, mimari ve heykel disiplinlerinin sınırlarını zorlamışlardır. Çalışmamın ikinci ve üçüncü bölümleri, çağdaş sanatın dinamik malzeme- mekân ilişkisini nasıl yeniden inşa ettiğini incelemektir. Malzeme tercihi yalnızca biçimsel bir unsur olarak değil; aynı zamanda mekânla kurulan ilişkide belirleyici bir faktör olarak değerlendirilmiştir. Joseph Beuys, Eva Hesse, Robert Rauschenberg ve Gordon Matta- Clark gibi sanatçılar, eserleriyle işitsel ve duygusal katmanlar yaratarak izleyicinin deneyimine doğrudan müdahale etmişlerdir. Güncel sanatçılar ise Olafur Eliasson, Anish Kapoor, Sarah Sze, Do Ho Suh ve Monika Sosnowska gibi sanatçıların malzemeyi sadece bir katman, bir form olarak değil, mekânsal kurguyu yeniden inşa ettiği ve mekanla izleyiciyi iletişime geçiren fiziksel, düşsel yolculuklar sunmuşlardır. Yürüttüğüm bu çalışma kapsamında, İzmir'in belirli bölgelerinde topladığım atık nesneler, sadece fiziksel malzeme olarak değil, o bölgenin sosyal, ekonomik ve kültürel yapısı olarak ele aldım. Birbirine kilometre çok yakın konumlanmasına rağmen, birbirinden çok farklı kimliklere sahip olması, el yapımı defterlere belleksel bir anlatıya dönüştü. Farklı mekanlara ait, kimlikleri tek bir formatta toplayarak, izleyiciye çok katmanlı bir deneyim sunmayı amaçladım. Çalışmam sadece sanatsal bir üretim değil, aynı zamanda sosyokültürel yapısını yansıtan arşiv niteliğinde nesnelerdir. Çalışmamın izleyicide farklı mekanlar arası yolculuk etme, düşünsel ve tarihsel bir köprü kurma potansiyeli taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationship between the use of multiple materials in artworks and space, and how space is transformed in historical and contemporary art contexts. With the emergence of Cubism and Dadaism in the early 20th century, artists moved away from traditional art concepts and took radical steps towards exploring different materials. In this context, through the work of pioneering artists such as Pablo Picasso, Georges Braque, Kurt Schwitters, and Marcel Duchamp, the two-dimensional plane of painting was transcended, creating a structure that encompasses the viewer, both physically and conceptually. Additionally, the use of materials as a spatial structural element pushed the boundaries of architecture and sculpture through the work of artists such as Vladimir Tatlin and László Moholy-Nagy. The second and third sections of my study examine how contemporary art has rebuilt the dynamic relationship between material and space. The choice of material is evaluated not only as a formal element but also as a determining factor in the relationship established with space. Artists such as Joseph Beuys, Eva Hesse, Robert Rauschenberg, and Gordon Matta-Clark have directly intervened in the viewer's experience by creating auditory, tactile, and emotional layers in their works. Contemporary artists such as Olafur Eliasson, Anish Kapoor, Sarah Sze, Do Ho Suh, and Monika Sosnowska have presented physical, imaginary journeys that reconstruct spatial structures and bring the viewer into communication with the space, using materials not merely as layers or forms. In this work, I collected waste objects from specific areas of Izmir and approached them not only as physical materials but also as representations of the social, economic, and cultural structure of those areas. Despite being located very close to each other, these objects have very different identities, which I transformed into a narrative of memory in handmade notebooks. By bringing together objects from different spaces and identities into a single format, I aim to offer the viewer a multi-layered experience. My work is not merely an artistic production but also an archival object that reflects the socio-cultural structure. It demonstrates the potential to evoke a journey between different spaces, fostering intellectual and historical connections in the viewer.