Kripto para kullanıcısı olan bireylerin kripto varlıklarını turizm sektöründe kullanma niyeti
The intention of cryptocurrency users to utilize their crypto assets in the tourism sector
- Tez No: 874609
- Danışmanlar: PROF. DR. CİHAN SEÇİLMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kripto Para Birimleri, Blockchain Teknolojisi, Kullanma Niyeti, Turizm Sektörü, Cryptocurrencies, Blockchain Technology, Usage Intention, Tourism Sector
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kripto paralar son yıllarda dünya genelinde popüler olmuş bir ödeme aracı olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada da kripto para kullanıcılarının turizm sektöründe kripto para kullanma arzularının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda hayatı boyunca en az bir kez seyahat etmiş ve en az bir kripto para borsasında hesabı olan kişiler araştırma evreni olarak belirlenmiştir. Araştırmanın örneklemini Telegram, Twitter ve Whatsapp gibi sosyal medya kanallarını kullanan 256 kripto para kullanıcısı oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında toplanan verilerin güvenilirlikleri ve normallikleri incelenmiştir. Ölçeklerin yapısal geçerlilikleri için açıklayıcı faktör analizi, ardından regresyon ve korelasyon analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, kripto para kullanma arzusu ile farkındalık, kripto varlık büyüklüğü ve kripto para sektöründe geçirilen zaman arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Aynı zamanda farkındalık ile kripto varlık büyüklüğü ve kripto sektöründe geçirilen zaman arasında da pozitif yönlü anlamlı bir ilişki görülmüştür. Kripto para kullanıcılarının turizm sektöründe kripto para kullanma konusunda istekli oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Cryptocurrencies have gained popularity as a means of payment worldwide in recent years. This study aims to investigate the willingness of cryptocurrency users to utilize cryptocurrencies in the tourism sector. Individuals who have traveled at least once in their lifetime and have an account on at least one cryptocurrency exchange were identified as the research population. The sample for the study consists of 256 cryptocurrency users who utilize social media channels such as Telegram, Twitter, and WhatsApp. The reliability and normality of the collected data were examined as part of the research. Exploratory factor analysis was conducted to assess the structural validity of the scales, followed by regression and correlation analysis. According to the analysis results, a significant positive relationship was identified between the desire to use cryptocurrencies, awareness, cryptocurrency asset size, and time spent in the cryptocurrency sector. Furthermore, a significant positive relationship was observed between awareness, cryptocurrency asset size, and time spent in the cryptocurrency sector. It was observed that cryptocurrency users are eager to use cryptocurrencies in the tourism sector.