Divan edebiyatında âhû metaforu (XIV. - XVI. yy)
Metaphor of gazelle in Divan literature (XIVth - XVIth century)
- Tez No: 874697
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk İslam Edebiyatı, Divan Edebiyatı, Ceylan, Geyik, Âhû, Sevgili, Misk, Göz, Turkish Islamic Literature, Divan Literature, Gazelle, Deer, Âhû, Dear, Musk, Eye
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Divan edebiyatı, içerisinde birçok mazmun barındırmaktadır. Bu çalışmada, Divan edebiyatında sıklıkla kullanılan ve birçok güzellik unsurunu içeren“âhû”metaforu incelenmiştir. Bu tez ile“âhû”metaforunun divan şiirine nasıl yansıdığı, hangi anlamlarla şiirlerde kullanıldığını, hangi kelimelerle uyum ve ahenk içerisinde ele alındığını incelemek amaçlanmıştır. Çalışma, XIV.-XVI. yüzyıllarda yaşayan Divan şairlerinin divanları taranarak gerçekleştirilmiştir. Tez, iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmaya konu edinilen yüzyıllardaki sosyal, siyasi ve edebî hayat incelenmiştir. Divan şairlerinin hayatları ile ilgili kısa bir bilgi verilmiştir. I. Bölüm'de Türk kültüründeki“âhû”metaforu incelenmiştir. Geyik metaforunun“âhû”metaforuna dönüşümünden bahsedilmiştir. İslamiyette, tasavvufta ve kültürel hayattaki yeri ayrı ayrı incelenmiştir. Çalışmanın II. Bölümünde“âhû”metaforunun divan edebiyatındaki anlam ve kullanım şekillerine yer verilmiştir. Divanlardan seçilen beyitler hem anlam hem de kullanım açısından incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise, çalışmanın başından sonuna kadar ele alınan bilgiler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are various mazmun in Divan literature. In this study, the metaphor of 'ahu' which contains many beauty elements frequently used in Divan literature was examined. The dissertation intended how the metaphor of 'ahu' is reflected in divan poems, in what kind of meanings it is used in poems, with which words it is handled in harmony and harmony. This study was realized by scanning the divans of the Divan poet who lived XIV.-XVI. in the centuries. The dissertation is accured two different main part. Social, political and literary life which are the subject ofthe study were examined in introduction. A brief information is given about the lives of Divan poets. The metaphor of“ahû”in Turkish culture, in Part I, was examined. The transformation of the Geyik metaphor into the“ahû”metaphor was mentioned. Its important in Islam, Sufism and cultural life has been examined separately. The meaning and usage of the“ahû”metaphor, at the second part of this dissertation in divan literature are included. Couples selected from divans were examined in terms of both meaning and usage. In the conclusion section, the information addressed throughout the study was evaluated.