Akif Hasan Kaya öykücülüğü üzerine bir inceleme
A review on the storytelling of Akif Hasan Kaya
  1. Tez No: 874783
  2. Yazar: PERVİN ERASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Akif Hasan Kaya, Kısa Öykü, Küçürek Öykü, Cumhuriyet Dönemi Öyküsü, Akif Hasan Kaya, Short Story, Short-short Story, Republic Era Story
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
1977 yılında Balıkesir'de doğan Akif Hasan Kaya'nın ilk öykü kitabı 2012 yılında yayımlanmıştır. Öykü kitaplarının dışında, yayımlanmış bir adet romanı da bulunmaktadır. Öykülerinde gerçeküstücülüğe ve fantastiğe yaklaşan bir anlatım gözlemlenmektedir. Bununla birlikte öykülerinde aile kavramına, ışık imgesine ve görsellikle yüklü cümlelere de yer vermektedir. Yazarın, yayımlanmış beş adet öykü kitabı mevcuttur. Akif Hasan Kaya'nın öykülerinde; İslam coğrafyasında yaşanan ve insanı sarsan acılar ile toplumsal konular ön planda yer almaktadır. Kaya, bu durumu öykü karakterleri üzerinden kurgulayarak ve şiirsel anlatımdan yararlanarak anlatır. Öykülerindeki kişiler gibi zulme uğrayan insanların sesi olmuştur. Güncele ait pek çok olguyu da öykülerine taşımıştır. Bu çalışmada hayatına ve edebi kişiliğine de değindiğimiz Akif Hasan Kaya'nın öykü kitapları şunlardır: Islak Kibritler, Ölmüş Oyuncaklar Müzesi, Uzun ve Lacivert Günler, Bu Bir Aşk Hikâyesi Değildir, Serçe Risalesi. Bu kitaplarda yer alan metinler“kısa öykü”ve“küçürek öykü”olarak sınıflandırılmıştır. Bu çalışmada, Akif Hasan Kaya'nın öyküleri incelenirken kısa öyküler için klasik anlatı çözümleme yöntemi kullanılmıştır. Küçürek öyküleri incelenirken klasik anlatı çözümleme yöntemiyle birlikte ele alınan öykünün öne çıkan özellikleri esas alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Born in Balıkesir in 1977, Akif Hasan Kaya's first story book was published in 2012. Apart from his story books, he also has one published novel. A narrative approaching to surrealism and fantasy can be observed in his stories. In addition, he also includes the concept of family, the image of light and sentences loaded with visuality in his stories. The author has five published story books. In Akif Hasan Kaya's stories; The sufferings and social issues experienced in the Islamic geography that shake people are at the forefront. Kaya explains this situation by fictionalizing it through story characters and using poetic expression. He became the voice of people who were oppressed, like the people in his stories. He brought many current facts to his stories. The story books of Akif Hasan Kaya, whose life and literary personality we also touch upon in this study, are: Islak Kibritler, Ölmüş Oyuncaklar Müzesi, Uzun ve Lacivert Günler, Bu Bir Aşk Hikayesi Değildir ve Serçe Risalesi. The texts in these books are classified as“short stories”and“short-short stories”. In this study, while examining Akif Hasan Kaya's stories, the classical narrative analysis method was used for short stories. While examining short-short stories, the prominent features of the story, which were analyzed together with the classical narrative analysis method, were taken as basis.