İnsan embriyonal karsinom hücre hattında küçük VCP ile etkileşen protein (SVIP) ve etkileşimde olduğu ubikütin proteazom sistem proteinlerinin ekspresyonlarının belirlenmesi
Determination of expression of small VCP interacting protein (SVİP) and interacting ubiquitin proteasome system proteins in human embryonal carcinoma cell line
  1. Tez No: 875149
  2. Yazar: ŞEYMA KİPEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL NAKKAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Embriyonal karsinom, SVIP, UPS, Embryonal carcinoma, SVIP, UPS
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
SVIP, endoplasmik retikulumla ilişkili protein yıkımında görevli olan p97/VCP 'ye bağlanarak fonksiyonunu ve otofajiyi düzenleyen bir proteindir. SVIP'in sinir sistemi harici diğer hücre ve dokulardaki ekspresyonu hakkında literatürde çok az çalışma vardır. SVIP ile ilgili yapılan son çalışmalar SVIP'ın androjene duyarlı bir protein olduğunu ve ekspresyonunun androjenler tarafından düzenlendiğini göstermiştir. Androjenler, önemli steroid hormonlardır ve ikincil cinsiyet özellik gelişiminde etkileri büyüktür. Ayrıca erkek üreme sisteminde spermatogenezin başlaması ve devam etmesinde de rolleri vardır. Androjen reseptörlerinin mutasyonları genellikle erkek üreme gelişimi bozukluğu olan hastalarda görülür ve erkek infertilitesine neden olabilir. İnfertilite popülasyonun yaklaşık %7'sini etkileyen patolojik bir durumdur. Testis tümörleri 15-34 yaş arası erkeklerde en sık görülen malign tümörlerdir. Testis tümörlerinin yaklaşık %95'i germ hücrelerinden kaynaklanır. Erkek üreme sisteminde ubikütin proteazom sisteminin (UPS), infertilite üzerinde etkisi olduğuna dair çalışmalar vardır. Bu nedenle UPS'in bileşenleri olan USP26 ve UXT ekspresyonlarının araştırılması testis biyolojisi için önemlidir. Bu bilgiler ışığında tezimde insan testis embriyonal karsinom hücrelerinde (CRL-2073) SVIP ve etkileşimde olduğu UPS proteinlerinin ekspresyonlarını belirlemek için ve SVIP siRNA transfeksiyonu sonrası baskılanan SVIP ekspresyonunun diğer proteinler üzerindeki etkilerini görmek için SVIP, AR, Ubikutin, USP26 ve UXT ekspresyonları immunofloresan, western blot ve qRT-PCT yöntemleriyle analiz edilmiştir. Ayrıca kontrol grubu olarak daha önce SVIP ekspresyonu gösterilmiş olan insan Leydig ve fare Sertoli hücre hattları kullanılmıştır. CRL-207 hücrelerinde kontrol siRNA ve SVIP siRNA grupları karşılaştırıldğında immunofloresan ve western blot sonuçlarına göre SVIP, AR ve USP26 ve Ubikutin ekspresyonları azalmış, UXT ekspresyonu ise artmıştır. qRT-PCR sonucuna göre ise SVIP siRNA verilen grupta SVIP gen ekspresyonu azalmış, AR,Ubikutin, USP26 ve UXT gen ekspreyonları artmıştır. Sonuç olarak bu çalışma ile insan testis embriyonal karsinom hücrelerinde ilk defa SVIP ve etkileşimde olduğu UPS proteinlerinin ekspresyonu gösterildi ve literatüre önemli bir katkı sağlandı.
Özet (Çeviri)
SVIP is a protein that regulates its function and autophagy by binding to p97/VCP, which is involved in protein degradation associated with the endoplasmic reticulum. There are very few studies in the literature about the expression of SVIP in cells and tissues other than the nervous system. Recent studies on SVIP have shown that SVIP is an androgen-sensitive protein and its expression is regulated by androgens. Androgens are important steroid hormones and have great effects on the development of secondary sex characteristics. They also play a role in the initiation and continuation of spermatogenesis in the male reproductive system. Mutations of androgen receptors are often seen in patients with disorders of male reproductive development and can cause male infertility. Infertility is a pathological condition that affects approximately 7% of the population. Testicular tumors are the most common malignant tumors in men between the ages of 15-34. Approximately 95% of testicular tumors arise from germ cells. There are studies showing that the ubiquitin proteasome system (UPS) in the male reproductive system has an effect on infertility. Therefore, investigating the expressions of USP26 and UXT, which are components of the UPS, is important for testicular biology. In the light of this information, in my thesis, to determine the expressions of SVIP and the UPS proteins with which it interacts in human testicular embryonal carcinoma cells (CRL-2073) and to see the effects of suppressed SVIP expression on other proteins after SVIP siRNA transfection, the expressions of SVIP, AR, Ubiquitin, USP26 and UXT were analyzed by immunofluorescence, western blot and qRT-PCT methods. In addition, human Leydig and mouse Sertoli cell lines, which have previously been shown to express SVIP, were used as control groups. When control siRNA and SVIP siRNA groups were compared in CRL-207 cells, SVIP, AR, USP26 and Ubiquitin expressions decreased, while UXT expression increased, according to immunofluorescence and western blot results. According to the qRT-PCR results, SVIP gene expression decreased and AR, Ubiquitin, USP26 and UXT gene expressions increased in the group given SVIP siRNA. As a result, this study demonstrated the expression of SVIP and its interacting UPS proteins in human testicular embryonal carcinoma cells for the first time, making a significant contribution to the literature.