Psoriasiste suprabasin ve spexin immünreaktivitesinin immünohistokimyasal olarak incelenmesi
Immunohistochemical investigation of suprabasin and spexin immunoreactivity in psoriasis
- Tez No: 875366
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriasis, spexin, suprabasin, Psoriasis, spexin, suprabasin
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmada psoriasis tanısı konmuş hastalardan alınan doku örneklerinden spexin ve suprabasin immünoreaktivitelerinin immünohistokimyasal olarak incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada hasta grubunu oluşturacak 20 adet psoriasis tanısı konmuş doku örneği, kontrol grubunu oluşturacak 20 adet hastalıklı doku komşuluğundaki sağlıklı doku örneği olmak üzere toplam 40 adet doku örneği kullanıldı. Diğer dermatolojik hastalık veya malignite tanısı konmuş ve diabetes mellitusu olan hastaların doku örnekleri çalışmadan dışlandı. Elde edilen deri örneklerinin tanıları doğrulandıktan sonra parafin bloklardan 5-6 µm kalınlığında alınan doku kesitlerine suprabasin ve spexin için indirekt immünuhistokimyasal boyama yapıldı. Bu yöntemle primer antikorla nemli ortamda inkübe edilmiş dokulara biyotinli sekonder antikor uygulanacak ve streptavidinli enzimle (peroksidaz veya alkalen fosfataz) inkübasyon yapıldı ve enzim substratı olan 3-Amino-9-Ethylcarbazole (AEC) veya 3, 3'-diaminobenzidine (DAB) kromojenleri uygulandı. Boyamada immünreaktivitenin yaygınlığı (0.1: 0.05). Sonuç: Sonuç olarak bu çalışmada psoriasis patogenezine katkıda bulunabileceği düşünülen iki molekül suprabasin ve spexinin immünreaktivitesi incelendi. Suprabasin sağlıklı deriye göre azalmış, spexin ise artmış immünreaktivite gösterdi. Suprabasinin benign proliferasyon giden psoriasis için malignitelerdeki gibi bir biyobelirteç olmadığı düşünüldü. Spexinin ise bilinen metabolik ve inflamatuar pek çok biyolojik fonksiyonu içinde psoriasis patogenezine katkı sağlamış olması kuvvetle muhtemeldir. Gelecekte yapılacak çalışmalar bu konuda daha net veriler sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the immunohistochemical effects of spexin and suprabasin immunoreactivity from tissue samples taken from patients diagnosed with psoriasis. Materials and Methods: With this method, secondary antibodies with biotin were applied to tissues incubated in moist media with primary antibody and incubation was performed with streptavidinic enzyme (peroxidase or alkaline phosphatase) and AEC or DAB chromogens, which are the enzyme substrate, were administered. A histoscore was created by taking the diffusiveness (0.1: 0.05). Conclusions: In conclusion, this study examined the immunoreactivity of two molecules suprabasin and spexin, which are thought to contribute to the pathogenesis of psoriasis. Suprabasin showed decreased immunoreactivity compared to healthy skin, while spexin showed increased immunoreactivity. Since psoriasis is a disease with a benign proliferation, it was thought that suprabasin was not a biomarker as in malignancies. It is highly probable that spexin, among many known metabolic and inflammatory biological functions, has contributed to the pathogenesis of psoriasis. Future studies may provide clearer data on this topic.