Türkiye'de doğal afetlerin merkezi yönetim bütçesi üzerine etkileri
The effects of natural disasters on the central government budget in Turkey
- Tez No: 875691
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK TANDIRCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Doğal Afet, Merkezi Yönetim Bütçesi, Ekonomik Etki, Kamu Harcaması, Bütçe Açığı, Natural Disaster, Central Government Budget, Economic Impact, Public Spending, Budget Defici
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Tarihsel süreç boyunca insanlık tarihini etkileyen önemli doğal afetlerin meydana geldiği görülmektedir. Doğal afetler, meydana geldikleri yerleşim yerlerinde can ve mal kaybının yanı sıra fiziksel etkilerin oluşmasına ve ayrıca sosyal, psikolojik ve ekonomik etkilere neden olmaktadır. Geçmiş dönemlerde doğal afetlerin yol açtığı zararların oluşmasını önlemek için ilk insanların edindikleri deneyimler doğrultusunda önlem aldıkları görülmektedir. Günümüzde teknolojinin gelişmesi sayesinde erken uyarı sistemleri ve uzaktan algılama gibi uygulamalarla doğal afetlerin neden olabileceği olumsuz etkilerin önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda çalışma, ulusal ve uluslararası kuruluşların verilerini dikkate alarak Türkiye'de gerçekleşen ve farklı açılardan önemli etki ve sonuçlara yol açan ön plana çıkmış afetlerin merkezi yönetim bütçesi üzerindeki etkisini araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is observed that important natural disasters affecting human history have occurred during the historical process. Natural disasters lead to the formation of physical effects, as well as the loss of life and property in the settlements where they occur and also cause social, psychological and economic effects. It is seen that in order to prevent the occurrence of damages caused by natural disasters in past periods, the first people took measures in accordance with the experiences they gained. Today, thanks to the development of technology, it is aimed to prevent the negative effects that may be caused by natural disasters with applications such as early warning systems and remote sensing. In this context, the study examines the impact of the prominent disasters that took place in Turkey and led to significant effects and consequences in different respects on the central government budget by taking into account the data of national and international organizations.