Popülist yönetimlerde geçekleştirilen seçimlerin liberal demokrasi bağlamında incelenmesi
Examining elections held in populist governments in the context of liberal democracy
- Tez No: 876350
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAYLA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Seçimler, popülizm, liberal demokrasi, Polonya, Macaristan, Türkiye, anayasa, yargı sistemi…, Elections, populism, liberal democracy, Poland, Hungary, Turkey, constitution, justice system…
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 356
Özet
Bu tez, popülizm ile liberal demokrasi arasındaki ilişkiyi irdelerken, popülistlerin meşruiyet kaynağı olarak ileri sürdükleri seçimleri nasıl araçsallaştırdığını analiz etmektedir. Hukukçuların ilgisini son yıllarda çekmeye başlayan, aslında tarihsel kökeni 19.yüzyıla uzanan popülizmin tanımlaması girişimlerine ve liberal demokrasiyle olan ilişkisine yer verilen bu çalışmada, popülizmin liberal demokrasilerin hangi unsurlarıyla, nasıl çeliştiği, karşılaştırmalı olarak görülebilecektir. Bu hususta çerçeveyi oluşturan seçim süreci ise, seçim yasaları, iktidar-medya ilişkisi, anayasacılık faaliyetleri, anayasal kurumlarla etkileşim ve popülistlerin temel hak ve özgürlüklere yaklaşımları dahilinde ele alınmaktadır. Son yıllarda, popülist iktidarların en popüler örnekleri olarak Macaristan ve Türkiye ile bu çalışma yazılırken iktidar değişikliği yaşanan Polonya'da popülizmin hakimiyet alanının liberal demokrasilerdeki seçimlerde nasıl ve ne kadar etkili olabileceğinin anlaşılması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationship between populism and liberal democracy, analyzing how populists instrumentalize elections, which they put forward as a source of legitimacy. This study, which has attracted the attention of jurists in recent years, addresses the definition of populism, whose historical origins date back to the 19th century, and its relationship with liberal democracy. It will be compared how populism contradicts with which elements of liberal democracies, within the framework of the electoral process, including electoral laws, the relationship between power and the media, constitutional activities, interaction with constitutional institutions, and populists' approaches to fundamental rights and freedoms. In recent years, with populist governments becoming increasingly prominent, particularly in Hungary and Turkey, and with a change of power occurring in Poland while this study was being conducted, the aim is to understand how and to what extent populism's dominance can affect elections in liberal democracies.