Çizge teoride ortalama zedelenebilirlik parametreleri üzerine
On average vulnerability parameters in graph theory
  1. Tez No: 877032
  2. Yazar: AYŞE TEZEL YOLCU
  3. Danışmanlar: PROF. ERSİN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Zedelenebilirlik, Ağ Tasarımı ve İletişim, Ortalama Düşük Baskınlık Sayısı, Tepe Örtüsü, Ayrıt örtüsü, Ortalama Ayrıt Örtüsü. 2024, 32 sayfa, vulnerability, network design and communication, average lower domination number, vertex cover, edge cover, average vertex cover
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bir iletişim ağında, belirli istasyonların veya iletişim bağlantılarının arızalanmasından sonra ağın çalışmasının kesintiye uğramasına karşı direncini belirlemek için çeşitli zedelenebilirlik ölçümleri kullanılır. Bu çalışmada yeni bir çizge parametresi tanımlanmıştır. Bir G çizgesinin bir e ayrıtı için, α_e^' (G) ile gösterilen düşük ayrıt örtü sayısı, e' yi içeren bir G ayrıt örtü kümesinin minimum eleman sayısıdır. Bir G çizgesinin ortalama ayrıt örtü sayısı, 1/|E(G)| ∑_(e∈E(G))▒〖α_e^' (G) 〗 'dir. Burada ∑_(e∈E(G))▒〖α_e^' (G) 〗, G'nin tüm ayrıtları üzerindeki toplamı ifade edecektir. Bu tezde, ortalama ayrıt örtü sayısı ile bazı çizge parametreleri arasındaki ilişkiler verilmiştir ve bazı çizge grupları için ortalama ayrıt sayısı için sonuçlar verilmiştir. Ayrıca herhangi bir çizgenin ortalama ayrıt örtü sayısını hesaplamak için bir algoritma verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In a communication network, several vulnerability measures are used to determine the resistance of the network to disruption of operation after the failure of certain stations or communication links. This study introduces a new graph parameter. For an edge e of a graph G, the lower edge covering number, denoted by , is the minimum cardinality of a edge covering set of G that contains e. The average edge covering number of a graph G is, .Where , will denote the sum over all edges of G. In this thesis, we give the relationships between average edge covering number and some graph parameters and find the average covering number for some families of graphs. Also an algorithm for computing for the average edge covering number of any graph is given.