Süper lig kulüplerinde kurumsallaşma çalışmaları: Altyapı yönetim modeli
Institutionalization studies in super league clubs: Infrastructure management model
  1. Tez No: 877036
  2. Yazar: UĞUR ALEMDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KOLAYİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma, Yönetim, Futbol, Altyapı, Institutionalization, Management, Football, Infrastructure
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
Araştırmanın temel amacı, ülkemizde profesyonel statüde yer alan ve ligin en üst ligi olan T.F.F Süper Lig takımlarının altyapı kurumsallaşma süreçlerini bilimsel olarak incelemek ve bu inceleme sonucunda yeni bir kurumsal futbol altyapı modeli ortaya koymaktır. Ayrıca bu araştıma futbol kulüplerinin altyapı yönetim yapısında ideal yönetim uygulamasına bir örnek teşkil etmesi, futbol kulüplerinin altyapı performansını arttırmaya yönelik olması ve futbol kulüpleri altyapı yönetimi alanında kaynak ve başvuru noktası olması, çalışmanın bilimsel açıdan da önemini vurgulamaktadır. Araştırmanın temel amacı doğrultusunda, futbol kulüplerinin kurumsal altyapı modelinin geliştirilmesinde kulüp yöneticilerinin, antrenörlerin, sporcuların ve velilerin algılarının önemli olduğu ve kurumsallaşma sürecini etkileyeceği öngörülmektedir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılırken desen olarak ise olgubilim (fenomenoloji) deseni tercih edilmiştir. Araştırma verilerinin elde edilmesinde yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Nitel verilere MAXQDA 2020 nitel veri analiz programından faydalanılarak betimsel analiz tekniği uygulanmıştır. Bu kısımda Süper Lig futbol kulüplerinden lig sıralamasında ilk beş sırayı ve son dört sırayı alan takımların yöneticileri, antrenörleri, sporcuları ve velileri ile görüşmeler yapılmıştır. Araştırmaya 36 kişi katılım sağlamıştır. Araştırma sonucunda, ligi ilk beş sırada bitiren takımların ligi son dört sırada bitiren takımlara göre tesislerin yeterliliği, profesyonellik korkusunun yaşanmaması, kulüp bünyesinde projeler yapılması, koordinasyon ekibi, sağlık departmanı, sponsorluk faaliyetleri, teknolojik alet kullanımı, denetlemelerin yapılması, uluslararası kurallara uyum, taahhütlerin yerine getirilmesi, kulüp yönetimi, teknik personel yeterliliği, pedagoji bilgisi, kaygı yaşanmaması ve eksik yönlerin saptanması sonucuna ulaşılmıştır. Ligi son dört sırada bitiren takımlarda ise, altyapıya önem verilmesini sağlamak, antrenörlerin iletişimi, antrenörlükte eğitim/saha çalışmaları, antrenör eksikliği, antrenman saatlerinin ders saatlerine göre düzenlenmesi, antrenman saatine uyulması, antrenörlerin kontrolünde olması, dijitalleşme gereksinimi, altyapıya verilen önem, performans testleri, psikolog desteği, antrenörlerin tercih nedenleri, yardımcı antrenörlere gereksinim duyulması, antrenörlerin eğitim yetersizliği ve tesislerin yetersizliği sonucuna ulaşılmıştır. Altyapıların genel olarak bütçe sorunları yaşadıkları ve üst yönetim tarafından maddi destek konularında yetersizliklerin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın sonuç çıktısı olarak“Altyapı Yönetim Modeli”önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the research is to scientifically examine the infrastructure institutionalization processes of the T.F.F Super League teams, which have professional status in our country and are the top league of the league, and to present a new institutional football infrastructure model as a result of this examination. In addition, the fact that this research constitutes an example of ideal management practice in the infrastructure management structure of football clubs, that it aims to increase the infrastructure performance of football clubs, and that it is a source and reference point in the field of infrastructure management of football clubs also emphasizes the scientific importance of the study. In line with the main purpose of the research, it is envisaged that the perceptions of club managers, coaches, athletes and parents are important in the development of the institutional infrastructure model of football clubs and will affect the institutionalization process. While qualitative research method was used in this research, phenomenology pattern was preferred as the design. Semi-structured interview technique was used to obtain research data. Descriptive analysis technique was applied to the qualitative data using the MAXQDA 2020 qualitative data analysis program. In this section, interviews were held with the managers, coaches, athletes and parents of the Super League football clubs that took the first five and the last four places in the league rankings. 36 people participated in the research. As a result of the research, it has been concluded that club management, technical staff adequacy, pedagogy knowledge, lack of anxiety and deficiencies have been identified the teams that finished the league in the first five places compared to the teams that finished the league in the last four places, the adequacy of the facilities, lack of fear of professionalism, carrying out projects within the club, coordination team, health department, sponsorship activities, use of technological devices, carrying out inspections, compliance with international rules, fulfilling commitments. In the teams that finished the league in the last four places, ensuring that the infrastructure is given importance, communication of the coaches, training/field work in coaching, lack of coaches, arranging the training hours according to the lesson hours, complying with the training hours, being under the control of the coaches, the need for digitalization, the importance given to the infrastructure, performance tests, psychologist support, reasons for choosing coaches, need for assistant coaches, inadequate training of coaches and inadequacy of facilities have been concluded. It has been concluded that infrastructures generally experience budget problems and that there are inadequacies in financial support by the senior management.“Infrastructure Management Model”was proposed as the outcome of the research.