Tirozin kinaz inhibıtörü duyarlı ve dirençli kronik myeloid lösemi hücre soylarında kdm6a ve kdm6b hıston demetilazların ifade düzeylerinin belirlenmesıi
- Tez No: 877091
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜREYYA BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Kronik Myeloid Lösemi, Epigenetik, Histon demetilazlar, Chronic Myeloid Leukemia, Epigenetics, Histone demethylases
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Tezin Konusu ve Amacı: Kronik Miyeloid Lösemi (KML) hematopoetik bir hastalıktır. KML tedavisi için ilk dizayn edilen ilaç olan İmatinib (IM) bir tirozin kinaz inhibitörüdür ve günümüzde de ilk tedavi seçeneği olarak kullanılmaktadır. Ancak, KML tedavisinde İmatinib' e karşı direnç gelişebilmekte ve bu da tedavinin başarısız olmasına ve hastalığın tekrar etmesine neden olmaktadır. Gelişen bu direncin çok farklı sebepleri bulunmaktadır. Epigenetik modifikasyonlar bunlardan bir tanesidir (1). Histon proteinlerinin lizin amino asitlerinde bulunan metil gruplarının çıkarılması epigenetik bir modifikasyon olup, çıkarılan metil grubunun sayısına ve lizinin pozisyonuna göre gen ifadesini susturabilmekte ya da arttırabilmektedir (2). Çalışmada ifade düzeyleri araştırılacak olan KDM6A ve KDM6B Histon lizin demetilazların KML'de görülen ilaç dirençliliğindeki olası rolleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Subject and Purpose of the Thesis: Chronic Myeloid Leukemia (KML) is a hematopoietic disease. Imatinib (IM), the first drug designed for the treatment of KML, is a tyrosine kinase inhibitor and is still used as the first treatment option today. However, resistance to Imatinib may develop in the treatment of KML, causing treatment failure and recurrence of the disease. There are many different reasons for this developing resistance. Epigenetic modifications are one of them (1). Removal of methyl groups in the lysine amino acids of histone proteins is an epigenetic modification and can silence or increase gene expression depending on the number of methyl groups removed and the position of the lysine (2). In the study, the possible roles of KDM6A and KDM6B Histone lysine demethylases, whose expression levels will be investigated, in drug resistance seen in KML were investigated.