Türkiye'de genç işsizlik ve istihdam politikaları (2000-2023)
Youth unemployment and employment policies in Türkiye (2000-2023)
- Tez No: 877174
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR BURTAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İstihdam, İşsizlik, Genç İstihdam, Genç İşsizliği, İstihdam Politikaları, Employment, Unemployment, Youth Employment, Youth Unemployment, Employment Policies
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
İşsizlik, küresel ve yerel düzeyde önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Türkiye örneği de göstermektedir ki, işsizliğin etkileri yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda sosyal, psikolojik ve politik boyutlara da uzanmaktadır. İşsizliğin artması, toplumsal huzursuzluk, artan suç oranları, aile içi şiddet, gençlerin marjinalleşmesi ve siyasi istikrarsızlık gibi çeşitli sosyal sorunları da beraberinde getirmektedir. Ayrıca, işsizlik uzun vadede toplumun yapısını ve bireylerin yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkilemektedir. Çalışmada, Türkiye'de genç işsizliği sorununun yansımaları ve günümüze kadar gelinen süreçte atılan adımlar tüm ayrıntılarıyla irdelenmiştir. Buna ek olarak, Türkiye'de nedenleri, ölçütleri ve sonuçlarıyla genç işsizliği derinlemesine tetkik edilmiş, uygulamaya konulan istihdam ve ekonomi politikaları tarihsel süreç içerisinde açıklanmaya çalışılmıştır. Gelecek kuşakları etkileyen bu kararların sonuçları göz önüne alınarak çözüm yolları bulmaya çalışılmıştır. İşsizlikle mücadelede dezavantajlı gruplara (gençler) yönelik politikalar uygulanmaktadır. Uzun süreli işsizler, işgücü piyasasında önemli bir dezavantajlı grup olarak kabul edilirler. Bu bireyler, belirli bir süreden (örneğin, bir yıldan) daha uzun bir süre boyunca işsiz kalmış kişilerdir. Birçok ülkede işsizlik sorununun çözümünde aktif istihdam politikalarına öncelik verildiği görülmektedir. Ülkemizde ise aktif istihdam politikalarının tatbik yetkisi Türkiye İş Kurumu'ndadır. Bu çalışmada, Türkiye'de İŞKUR'un uyguladığı aktif istihdam politikalarının uzun süreli işsizliğe etkisi üzerinde durulmuştur. Nüfus, enflasyon, göç, yaş gibi istatistiksel veriler ise TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu) üzerinden elde edilmiştir. Sağlıklı bir işgücü piyasasının oluşması, çok sayıda aktörün koordineli ve etkileşimli çalışmasını gerektirir. İŞKUR, il istihdam ve mesleki eğitim kurulları, özel istihdam büroları, yerel yönetimler, üniversiteler, meslek odaları, sendikalar, dernekler gibi çeşitli aktörler, işsizliği azaltma ve istihdamı artırma konusunda önemli roller üstlenir. Bu aktörlerin iş birliği ve ortak sorumluluk bilinciyle hareket etmeleri, etkili istihdam politikalarının geliştirilmesinde kritik bir öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Unemployment continues to be a major problem at the global and local level. The case of Turkey shows that the effects of unemployment are not only economic, but also extend to social, psychological and political dimensions. Increased unemployment brings with it various social problems such as social unrest, increased crime rates, domestic violence, marginalization of youth and political instability. Moreover, unemployment negatively affects the structure of society and the quality of life of individuals in the long run. In this study, the repercussions of the youth unemployment problem in Turkey and the steps taken in the process until today are analyzed in detail. In addition, the causes, dimensions and consequences of youth unemployment in Turkey have been analyzed in depth, and the employment and economic policies put into practice have been tried to be explained within the historical process. Considering the consequences of these decisions affecting future generations, solutions have been tried to be found. Policies for disadvantaged groups (youth) are implemented in the fight against unemployment. The long-term unemployed are considered a significant disadvantaged group in the labor market. These individuals are usually those who have been unemployed for more than a certain period of time (e.g. one year). In Turkey, the implementer of active employment policies is the Turkish Employment Agency. This study focuses on the impact of active employment policies implemented by Turkish Employment Agency (ISKUR) on long-term unemployment in Turkey. Statistical data such as population, inflation, migration and age are obtained from TUIK (Turkish Statistical Institute). The formation of a healthy labor market requires the coordinated and interactive work of many actors. Various actors such as Turkish Employment Agency (ISKUR), provincial employment and vocational training boards, private employment agencies, local governments, universities, professional chambers, trade unions, associations, etc. play important roles in reducing unemployment and increasing employment. The cooperation and joint responsibility of these actors is critical for the development of effective employment policies.