Pediatrik alt batın cerrahisi vakalarında transversalis fasya plan bloğu ile transversus abdominis plan bloğunun postoperatif ağrı etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of transversalis fascia plane block and transversus abdominis plane block for postoperative analgesia after pediatric lower abdominal surgeries
  1. Tez No: 877491
  2. Yazar: HASİBE İRBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN AKSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Alt Batın Cerrahisi, Pediatrik, Transversus Abdominis Plan Bloğu, Transversalis Fasya Plan Bloğu, Postoperatif Analjezi, Lower Abdominal Surgery, Pediatric, Transversus Abdominis Plane Block, Transversalis Fascia Plane Block, Postoperative Analgesia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Giriş ve Amaç: Çocuk hastalarda postoperatif ağrının kontrolü, gelecekteki ağrı algısı ve kronik ağrı gelişiminin önlenmesi açısından önemlidir. Çalışmamızın primer amacı alt batın cerrahisi geçiren çocuklarda TAP ve TFP bloğunun postoperatif 6.saatteki ağrı skorlarına etkisinin karşılaştırılması olarak belirlendi. Postoperatif 24 saatlik gözlemlerindeki ağrı skorları, ilk analjezik ihtiyaçlarına kadar geçen süre, postoperatif bulantı-kusma semptomlarının varlığı ve ebeveynlerin sağlanan analjezi yönteminden memnuniyeti sekonder amaçlarımızdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza ASA I-II, 1-7 yaşları arasındaki elektif şartlarda opere edilecek inmemiş testis ve inguinal herni cerrahisi geçirecek 84 hasta prospektif gözlemsel olarak çalışmaya dahil edildi. TAP (n=42) ve TFP (n=42) bloğu uygulanan hastalar iki gruba ayrıldı. İntraoperatif remifentanil tüketimleri, hemodinamik parametreleri; postoperatif FLACC ağrı skorları, analjezik gereksinimleri, ilk analjezik ihtiyacının saati 24 saat süre ile kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 84 hasta dahil edildi. Gruplar demografik veriler açısından benzerdi. Postoperatif 24 saat boyunca takip edilen hastalarda hem TAP hem de TFP bloğu yapılan grupta FLACC ağrı skorları açısından fark tespit edilmedi (p>0,05). Her iki grupta da intraoperatif remifentanil tüketimi birbirine benzerdi (sırasıyla; 74(20-100) 40(24,75-71) μg) (p: 0,268). İlk analjezik tüketimi üzerinden hesapladığımızda her iki grubun ortalama analjezik etkileri median değer TAP blok grubunda 12 ve TFP blok grubunda saat olduğunu saptadık. Sonuç: Alt batın cerrahisi geçirecek çocuk hastalarda USG eşliğinde uygulanan TAP ve TFP blokları postoperatif 24 saat boyunca ağrı skorları ve analjezik ihtiyaçları açısından birbirine benzer etki göstermiştir. Pediatrik hastalarda alt batın cerrahisi sonrası opioid ihtiyacı olmadan analjezi sağladığını tespit ettiğimiz her iki bloğun da bu hasta grubunda güvenle kullanabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aims: Achieving adequate postoperative analgesia in the pediatric age group is also important in terms of future pain perception and chronic pain development in the subsequent period. The primary aim of our study was to compare the effects of TAP and TFP blocks on pain scores at the 6th postoperative hour in children undergoing lower abdominal surgery. Secondary aims include the observation of pain scores over the first 24 hours postoperatively, the duration until the first analgesic requirement, the presence of postoperative nausea and vomiting symptoms, and the satisfaction of parents with the provided analgesia method. Methods: Our study, 84 patients aged between 1 and 7 years, classified as ASA I-II, who were scheduled for elective surgery for undescended testes and inguinal hernia, were included. The study was designed as a prospective observational study. The patients were divided into two groups: TAP block (n=42) and TFP block (n=42). Intraoperative remifentanil consumption, hemodynamic parameters, postoperative FLACC pain scores, analgesic requirements, and the time of the first analgesic need were recorded for 24 hours. Results: A total of 84 patients were included in the study. The groups were similar in terms of demographic data. No difference was found in FLACC pain scores between the groups that received both TAP and TFP blocks in patients followed for 24 hours postoperatively (p>0.05). Intraoperative remifentanil consumption was similar in TAP blocks 74 (20-100) and TFP blocks 40 (24.75-71) μg, (p: 0.268). When calculating based on the first analgesic consumption for TAP and TFP groups, we found that the median analgesic effect durations were 12 and 9 hours, respectively, for the two groups. Conclusion: In children undergoing lower abdominal surgery, ultrasound-guided TAP and TFP blocks have shown similar effects on pain scores and analgesic requirements for 24 hours postoperatively. We believe that both blocks, which we found to provide analgesia without the need for opioids after lower abdominal surgery in pediatric patients, can be safely used in this patient group.