Suç ve güvenlik algısının tekrar ziyaret ve tavsiye etme niyetleri üzerindeki etkisinde ziyaretçi memnuniyetinin aracılık rolü: Şırnak ili örneği
The mediating role of visitor satisfaction in the effect of crime and security perception on revisit and recommendation intentions: The case of Şırnak province
  1. Tez No: 877658
  2. Yazar: SERKAN VAROL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEGÜM DİLARA EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Turizm ve Güvenlik Algısı, Ziyaretçi Memnuniyeti, Tekrar Ziyaret Etme Niyeti, Tavsiye Etme Niyeti, Security, Tourism and Security Perception, Visitor Satisfaction, Intention to Revisit, Intention to Recommend
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Güvenlik, günümüz dünyasında giderek önem kazanan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Turizm oldukça riskli bir sektördür. Küreselleşme, siyasi ve ekonomik sorunlar, terörizm, savaş ve doğal afetler gibi pek çok faktör turizm sektörünü önemli bir biçimde etkilemektedir. Turistlerin seyahat tercihlerinde güvenlik algısının büyük bir önemi bulunmaktadır. Bir bölgenin güvenli olup olmadığı turistlerin o bölgeyi ziyaret etme isteklerini belirleyen önemli bir faktördür. G. Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Şırnak yıllardır terör sorunları ile mücadele eden bir ildir. Şırnak sahip olduğu doğal ve kültürel değerleri ile turizm açısından büyük bir turistik potansiyel bulundurmasına rağmen, yıllarca terörün gölgesinde kalmış ve bu potansiyel değerlendirilememiştir. Son yıllarda bölgenin terör faaliyetlerinden arındırılması ile birlikte, turizmi de canlanmış ve Şırnak dışarıdan pek çok ziyaretçi çekmeye başlamıştır. Bu nedenle, bu çalışma Şırnak'a ziyarette bulunan ziyaretçilerin Şırnak'a yönelik suç ve güvenlik algılarının, memnuniyet, tekrar ziyaret ve tavsiye etme niyeti gibi ziyaretçi davranışları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma nicel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilmiş ve anket veri toplama tekniğinden yararlanılmıştır. Bu kapsamda, 1 Mart - 23 Nisan 2024 tarihleri arasında basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak Şırnak'a ziyarette bulunan 402 ziyaretçiye ulaşılmıştır. Veriler SPSS 26 ve AMOS 29 istatistik programları kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, güvenirlik analizi, korelasyon analizi, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modelinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda ziyaretçilerin Şırnak'a yönelik suç ve güvenlik algılarının memnuniyet, tekrar ziyaret ve tavsiye etme niyetleri üzerinde anlamlı ve pozitif yönde bir etkisinin olduğu ortaya çıkarılmıştır. Araştırmada ayrıca suç ve güvenlik algısının tekrar ziyaret ve tavsiye etme niyetleri üzerindeki etkisinde ziyaretçi memnuniyetinin kısmi aracılık rolüne sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Security is an increasingly important issue in today's world. Tourism is a very risky sector. Many factors such as globalization, political and economic problems, terrorism, war and natural disasters significantly affect the tourism sector. Security perception has a great importance in tourists' travel preferences. Whether a region is safe or not is an important factor determining tourists' desire to visit that region. Şırnak, located in the South Eastern Anatolia Region, is a province that has been struggling with terrorism problems for years. Although Şırnak has great touristic potential with its natural and cultural values, it has been overshadowed by terrorism for years and this potential has not been utilized. In recent years, as the region has been cleared of terrorist activities, tourism has also revived and Şırnak has started to attract many visitors from outside. Therefore, this study aims to examine the impact of crime and security perceptions of visitors to Şırnak on visitor behaviour such as satisfaction, revisit and recommendation intention. The research was carried out with a quantitative research method and a survey data collection technique was used. In this context, 402 visitors who visited Şırnak were reached between 1 March and 23 April 2024 using the simple random sampling method. Data were analyzed using SPSS 26 and AMOS 29 statistical programs. Descriptive statistics, reliability analysis, correlation analysis, explanatory and confirmatory factor analysis and structural equation modelling were used to analyze the data. As a result of the research, it was revealed that visitors' crime and security perceptions towards Şırnak had a significant and positive effect on their satisfaction, revisit and recommendation intentions. The study also concluded that visitor satisfaction has a partial mediator role in the effect of crime and security perception on revisit and recommendation intentions.