Andre Jolıvet'nin Chant de Lınos eserinin incelenmesi
Analysis of Andre Jolivet's Chant de Linos
- Tez No: 877816
- Danışmanlar: PROF. AYLA ULUDERE
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Flüt, André Jolivet, Chant de Linos, Fransa, Flute, André Jolivet, Chant de Linos, France
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı, André Jolivet'nin Chant de Linos adlı eserini tarihsel, anlamsal ve çalım teknikleri açısından inceleyerek eseri icra etmek veya araştırmak isteyenler için Türkçe bir kaynak oluşturmaktır. Bu amaçtan yola çıkarak genel tarama yöntemi ile doküman analizi yöntemlerinin kullanıldığı bu çalışmada, ilk olarak bestecinin yaşadığı dönem ve etkilendiği akımlar, 20. yüzyıl flüt repertuvarında Boehm sistemi flütün yeri ve mitoloji kaynaklı eserler, Jovilet'nin Fransız müziğindeki yeri, bestecinin esin kaynakları ve flüt için bestelediği eserler mevcut literatürden araştırılarak sunulmuştur. Ardından Chant de Linos adlı eserin notası doküman olarak müziksel öğeler ve flüt çalım teknikleri açısından incelenmiştir. Yapılan literatür taramasında özellikle bu eseri inceleyen başka bir Türkçe kaynağa rastlanmamıştır. Sonuç olarak, bestecinin gerçeküstücü akımdan etkilendiği, eserlerinde mitoloji ve büyü konularına yer verdiği, Chant de Linos adlı eserinde Linos adlı, şarkı söyleyen mitolojik bir karakterin hayatını anlatan bir hikâyeyi kendi hayatından hikayelerle bağ kurarak betimlediği görülmüş, eserde yer alan flüt teknikleri belirlenerek gerekli görülen çalım önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to analyze André Jolivet's Chant de Linos in terms of historical, semantic, and playing techniques and to create a Turkish resource for those who want to perform or research the piece. Based on this purpose, in this study, in which general scanning method and document analysis methods are used, first of all, the period in which the composer lived and the movements he was influenced by, the place of the Boehm system flute in the 20th-century flute repertoire and works originating from mythology, the place of Jovilet in French music, the inspirations of the composer and the flute. The works that he composed for this purpose were researched from the existing literature, and the data obtained were presented. Then, the notation of the piece Chant de Linos was examined as a document in terms of musical elements and flute playing techniques. No other Turkish source examining this work was found in the literature review. As a result, it was seen that the surrealist movement influenced the composer, included mythology and incantation in his works, and in his work named Chant de Linos, he depicted a story about the life of a singing mythological character named Linos by connecting with stories from his own life.