Kültürel sürdürülebilirliğin sağlanması için tarihi binaların yeniden işlevlendirilmesinde mekân ve mobilya ilişkisinin analizi ve bir yöntem önerisi
Analysis of the relationship between space and furniture in the refurnishment of historical buildings to ensure cultural sustainability and a method suggestion
- Tez No: 878000
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL DEMİRARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Sürdürülebilirlik, Restorasyon, Yeniden İşlevlendirme Mekân, Mobilya, Culture, Sustainability, Restoration, Re-functioning Space, Furniture
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Geçmişten gelen bilgiler kültürümüzün oluşmasında en önemli verilerdir. Bir toplumun kültürünün oluşması için geçmişini tanıması ve ona sahip çıkması gerekmektedir. Sahip çıkılan bu veriler sürdürülebilirlik anlayışı ile nesiller arası aktarılmalı, geçmiş, bugün ve gelecek arasında bağ sağlam bir şekilde oluşturulmalıdır. Bu bağın oluşması ve temeli sağlam bir toplumun var olmasını sağlamak kültürel sürdürülebilirlik anlayışının desteklenmesi ile mümkündür. Yapılar, yapıların içinde bulunan mekânlar ve bu mekânlarda bulunan mobilyalar geçmiş hakkında bilgi sahibi olmamız adına başlıca kaynaklardır. Bu kaynakların günümüze geçmişteki haline en yakın şekilde ulaştırılması da koruma uygulamaları ile sağlanmaktadır. Geçmişi günümüze aktaran başlıca koruma yöntemi restorasyondur. Restorasyon uygulamaları ile sürdürülebilirlik sağlamak mümkündür. Doğru restorasyon uygulamaları da kültürel sürdürülebilirlik için önemlidir. Geçmişten gelen verilerin günümüzde bilinebilmesi ve gelecek nesillere doğru şekilde aktarılması koruma ile sağlanan bir yöntemdir. Tarihi mekânlar, tarihi belge niteliği taşıyan nesneler ve objeler restore edilerek korumaya alınır, böylece geçmişteki değerini koruyabilir, yeniden kazanılabilir ve geleceğe ulaştırılarak bilgi devamlılığını sağlayabilir. Restorasyon uygulamaları ile tarihi verilerin nesiller arası aktarımının sağlanması ile aynı zamanda toplumun kültürel bağlarının gelişmesine de katkı sağlayan bir yöntemdir. Bu katkının doğru ilerletilebilmesi ise yapı özelinde uygulanan restorasyon uygulamalarının mekan ve mobilya restorasyon uygulamaları ile paralel yürütülmesi ile sağlanacaktır. Kültürel sürdürülebilirliğe olan katkısından dolayı koruma kavramı çalışmanın ana konusu olarak belirlenmiştir. Yapısal koruma, mekânsal koruma ve tefriş ögelerinde koruma olarak sınıflandırma yapılarak çalışmaya konu olan koruma kavramı detaylandırılmıştır. Sağlıklı bir şekilde korunamamış yapı ile sabit ve hareketli tefriş ögeleri için gereken restorasyon uygulamalarında kullanılan yöntemlerin incelenmesi çalışmanın çatkısını oluşturmaktadır. Kocaeli ilinde bulunan ve restore edilerek önceden konut olarak kullanılan ve günümüzde restore edilerek yeni bir işlevle kullanıma alınan dört binanın örneklem olarak belirlenmesine karar verilmiştir. Bu bağlamda iç mekân ve mobilyaları incelenerek sürdürülen bu çalışmada uygulama öncesi ve sonrası sorunların saptanması, ihtiyaç analizinin yapılması ile kültürel sürdürülebilirliği destekleyecek önerilerin oluşturulması sağlanmaktadır. Sunulacak yöntem önerileri ile restorasyon uygulamalarında kültürel sürdürülebilirlik üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesi ve bu konuda doğru bilinçlendirme sağlanması amaçlanmaktadır. Bu hedef doğrultusunda nitel araştırma yöntemi ve saha çalışması yapılacaktır. Nitel araştırma tekniklerinden literatür taraması, fotoğrafla belgeleme, durum analizi çalışmaları kullanılarak tez sonuçlandırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Information from the past is the most important data in the formation of our culture. In order for a society to form its culture, it must recognize its past and protect it. These retained data should be transferred between generations with the understanding of sustainability, and a strong link should be established between the past, present and future. Creating this bond and ensuring the existence of a society with a solid foundation is possible by supporting the understanding of cultural sustainability. Buildings, the spaces inside the buildings and the furniture in these spaces are the main sources for us to have information about the past. The delivery of these resources to the present day in the closest way to their past condition is ensured through conservation practices. The main preservation method that transfers the past to the present is restoration. It is possible to achieve sustainability through restoration practices. Proper restoration practices are also important for cultural sustainability. Knowing the data from the past today and transferring it correctly to future generations is a method provided by preservation. Historical places, objects and objects that are historical documents are restored and protected, so that they can preserve their past value, be regained and be delivered to the future to ensure continuity of information. It is a method that contributes to the development of cultural ties of the society by ensuring the intergenerational transfer of historical data through restoration practices. Proper progress of this contribution will be ensured by carrying out the restoration applications specific to the building in parallel with the space and furniture restoration applications. The concept of conservation was determined as the main subject of the study due to its contribution to cultural sustainability. The concept of conservation, which is the subject of the study, is detailed by classifying it as structural preservation, spatial preservation and preservation in furnishing elements. The framework of the study is to examine the methods used in the restoration applications required for the structure that has not been preserved properly and for fixed and mobile furnishing elements. It was decided to select three buildings located in Kocaeli, which were previously used as residences after being restored and are now being used with a new function, as samples. In this context, this study, which is carried out by examining the interior spaces and furniture, aims to identify problems before and after the application, to make a needs analysis and to create suggestions that will support cultural sustainability. The method suggestions to be presented aim to eliminate the negative effects of restoration practices on cultural sustainability and to raise awareness on this issue. In line with this goal, qualitative research method and field work will be carried out. The thesis will be concluded using qualitative research techniques such as literature review, photographic documentation and situation analysis studies.