ُدرين على نزهة النَّظَر من تعريف اإلسناد إىل نـهاية الكتاب حاشية الـم(حتقيق ودراسة)
Mudurnî'nin Nüzhetü'n-Nazar Haşiyesi'nin isnad konusundan kitabın sonuna kadar olan üçüncü bölümünün tahkik ve değerlendirilmesi / Hashiyat al-Mudurni 'ala Nuzhat al-Nadhar. From the chapter of isnad to the end of the book (Verification and study)
  1. Tez No: 878009
  2. Yazar: MOHAMAD AL SABSABI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM KUTLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Nüzhetü'n-nazar, Nuhbetü'l-fiker, İbn Hacer, el-Mudurnî, Nazhat al-Nazr, Nukhbat al-Fikr, commentary, Ibn Hajar, al-Mudurni
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 424
Özet
Âlemlerin Rabbi Allah'a hamd, Allah'ın Rasûlü Muhammed Mustafa'ya, O'nun ehl-i beytine, ashabına ve onlara güzellikle uyanlara kıyamet gününe kadar salât ve selâm olsun. Hadis ıstılahları ilmi, en önemli şer'î ilimlerden biridir. Peygamberimiz'in (s.a.v.) hadislerine büyük önem veren alimler bu alanda çok faydalı eserler telif etmişlerdir. Bu alandaki en değerli ve en faydalı eserlerden biri, İbn Hacer el-Askalani'nin (ö.852 H.)“Nüzhetü'-nazar fi tavzîhi Nuhbeti'-fiker fi mustalahı ehli'l-eser”adlı eseridir. Bu eser, alimler tarafından tanınan ve güvenilen, üzerine şerhler ve manzumeler yazılan, en önemli ihtisarlardan biri olarak kabul edilir. Bu eser üzerinde çalışma yapan alimlerden biri de Şeyh Muhammed al-Mudurnî (ö.1136 H. sonrası) idi. Mudurnî, bu eserinde daha önceki eserlerde dağınık halde bulunan bilgileri bir araya getirmiş, özetlemiş, yorumlamış ve faydalı görüşler eklemiştir. Allah bana bu değerli haşiyenin üçüncü ve son bölümünün tahkiki ve incelenmesi üzerinde çalışma fırsatını bahşetti. Bu haşiyeyi üç yazma nüshaya dayanarak detaylı bir şekilde inceledim ve bunu İstanbul Sultan Mehmet Fatih Vakıf Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans tezi olarak sunuyorum.
Özet (Çeviri)
Praise be to Allah, the Lord of all realms. May Allah's blessings and peace be upon our Prophet Muhammad, his family, companions, and all those who follow them in righteousness until the Day of Judgment. The knowledge of hadith terminology is of paramount importance within the field of Islamic sciences, as it pertains to the noble Prophetic tradition. Scholars have produced valuable works in this domain, among which is Hafiz Ibn Hajar al-Asqalani's book titled“Nazhat al-Nazr fi Tawdih Nukhbat al-Fikr fi Mustalah Ahl al- Athar”(852 AH). This work stands out as one of the finest and most beneficial summaries, widely recognized and accepted by scholars. It has been subject to commentaries, explanations, and regulations. One such commentator is Sheikh Muhammad al-Mudurni (post-1136 AH) who has provided an esteemed and insightful commentary. He meticulously gathered scattered references and explanations from previous works, summarized and interpreted them, while also making valuable additions. Then this valuable commentary has been published. I had the honor of examining and studying the third section of this commentary, relying on three manuscript copies. This research was conducted as a meticulous examination of the chain of narration, presented as a Master's thesis in Islamic Sciences at Sultan Mehmet Fatih Waqf University in Istanbul. The study encompasses the analysis of the Isnad (narration chain) up until the conclusion of the book.