Participatory design approach for jabi lakefronts in Nigeria
Nijerya'daki jabı göl kenarları için katılımcı tasarım yaklaşımı
  1. Tez No: 878263
  2. Yazar: MUNIR MOHAMMED JAAFAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERENGÜL SEÇMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Architecture, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: katılımcı tasarım, mekan yaratım, eleştirel mekan yaratma, kıyılar, Participatory design, Placemaking, Critical Placemaking, Waterfronts
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık, Planlama ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu tez, Nijerya'nın Abuja kentindeki Jabi Park'a odaklanarak kamusal alanlarda yer oluşturma, katılımcı tasarım ve kullanıcı katılımı arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Bireyler ve ortak alanlar arasındaki bağlantıların güçlendirilmesine odaklanan yer oluşturma, kullanıcı katılımının önemli bir unsur olarak hizmet ettiği katılımcı tasarım metodolojileri yoluyla geliştirilmektedir. Deneyimsel tasarım ilkelerinin kullanılması, saha çalışmaları, anketler (bkz. ek), ve anlamsal farklılaşma yöntemlerini içeren kapsamlı bir araştırma süreci uygulanmış ve Jabi Park'ın standartlara uygun olmadığı sonucuna varılmıştır. Araştırma, gözlem teknikleri ve atölye çalışmaları kullanarak kullanıcı tercihlerini ve mekansal kullanım modellerini tasvir etmeyi amaçlamaktadır. Gözlemler ve atölye çalışmasından yararlanılarak Maxqda yazılımı ile kullanıcıların istekleri, gözlemlenen beyin fırtınası, yorum analizi ve büfe masası yöntemleri arasında ilişkiler oluşturulmuştur. Bulgular, kullanıcıların parkın iyileştirilmesi için tartışmalara katılma ve fikirlere katkıda bulunma konusunda istekli olmasına rağmen, temel olanakların ve hijyen standartlarının ihmal edilmesinden kaynaklanan kullanıcı memnuniyetsizliğini vurgulamaktadır. Tez, anlamlı mekansal dönüşümleri gerçekleştirmek için paydaşlar arasında devam eden diyalog ve işbirliğinin önemini vurgulayarak, mekan oluşturma ve tasarımda kullanıcı merkezli bir yaklaşımı savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the relationship between placemaking, participatory design and user engagement within public spaces with a specific focus on Jabi Park in Abuja, Nigeria. Placemaking, which centers on fostering connections between individuals and communal areas, is enhanced through participatory design methodologies wherein user involvement serves as a pivotal element. Employing experiential design principles and a comprehensive methodology comprising site studies, questionnaires (see appendix) and using public space qualitative assessment determinants and semantic differential methods deduce that Jabi Park is not up to standard. Using observational techniques and workshops, the research aims to depict user preferences and spatial utilization patterns. Utilizing Jan Gehl's observational method and workshop method, the Maxqda software is used to create relationships between what the users want and the observed phenomenon brainstorm method, comment analysis and the buffet table method. The findings highlight user dissatisfaction stemming from neglect of basic amenities and hygiene standards, although users exhibit a willingness to engage in discussions and contribute ideas for the improvement of the park. The thesis advocates for a user-centered approach to placemaking and design by emphasizing the importance of ongoing dialogue and collaboration between stakeholders to realize meaningful spatial transformations.