Endometrıal karsınomlarda dna tamır mekanızması homologrekombınasyon (HR) yetersızlığının görülme sıklığı ve hranahtar proteınlerınden rad51 ekspresyonununklınıkopatolojık parametrelerle karşılaştırılması
Homologous dna repair mechanism in endometrial carcinomasincidence of recombination (HR) deficiency and hrexpression of RAD51, one of the key proteinscomparison with clinicopathologic parameters
- Tez No: 878651
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN YAZGAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: immünhistokimya, RAD51, p53, endometrial kanserler, immunohistochemistry, RAD51, p53, endometrial cancers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç : Endometrial kanserler Türkiye ' de ve dünyada kadınlarda sıklıkla görülen kanserlerdir ve endometrial kanserlere bağlı ölümlerin çoğu yüksek dereceli endometrial kanserler sebep olur. Homolog rekombinasyon DNA çift zincir kırıklarında kardeş kro matidin baz alınarak tamir edilmesini sağlar. R AD 51 DNA çift zincir kırıklarının tamir mekanizmasında önemli rol alan homolog rekombinasyonda kritik bir yardımcıdır. Homolog rekombinasyon hatası bulunan tümörlerin platinum bazlı kemoterapötiklere ve PARP1 inhibitörlerine duyarlı olduğu gözlemlenmiştir. Çalışmamızda homolog rekombinasyon DNA tamir yetersizliğini belirlemeye yönelik RAD51 ekspresyonu ve p53 mutasyon durumunu immünohistokimyasal yöntemle saptamak ve bu parametreleri birbirleriyle ve patolojik parametreler ile karşılaştırarak HR yetersizliğinin görülme sıklığı ile hedef tedavilere yanıt verebilecek grubun klinikopatolojik özelliklerini saptamak amaçlandı. Gereç ve yöntem : 2019 - 2024 yılları arasında Ankara Şehir Hastanesi Tıbbi Patoloji Bölümü ' nd e TAH+BSO spesmenleri arasından seröz karsinom tanılı 19, endometrioid karsinom tanılı 12, berrak hücreli karsinom tanılı 3, dediferansiye karsinom tanılı 4, mikst karsinom tanılı 3, yüksek dereceli endometrial karsinom tanılı 2 ve karsinosarkom tanılı 20 tümör örneklerine immünhistokimyasal yöntemle RAD51 ve p53 antikorları uygulanmıştır. RAD51 p rotein ekspresyon değerlendirmesinde, yoğunluk sınıflamasına göre hesaplanan, proteinler ve tümörler arasında bağlantı kurmak için yaygın olarak kullanılan H - skoru kullanılmıştır. RAD51 ifadesi p53 ekspresyonu birbiriyle, RAD51 ekspresyonu tümör histolojik tipleri, FİGO evresi gibi patolojik parametreler ve adjuvant tedavi durumu, 2 yıl içinde rekürrens, genel sağkalım gibi klinik parametreler ile karşılaştırılmıştı r. Bulgular: Mutant p53 ekspresyonu olan hastaların %36,1'i düşük ekspresör, %63,9'u yüksek ekspresör olarak belirlenmiştir. Wild tip p53 ekspresyonu olan hastaların %63'ü düşük ekspresör, %37'si yüksek ekspresör olarak belirlenmiştir. Bu sonuçlar, P53 mut asyonu durumu ile H- skor düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir (p = 0,044). Buna göre mutant olanların wild olanlara göre daha yüksek ekspresör olduğu görülmektedir. Endometrioid karsinom, Figo Grade 3 olan hastal ar ile diğer histolojik tipte tümörlerin ile H - skor düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmaktadır (p = 0,035). Endometrioid karsinom, Figo Grade 3 olan hastaların H - skor düzeyi nin , diğer tümör tiplerine sahip hastalardan anlamlı der ecede düşük olduğu saptanmıştır. Sonuç : Çalışmamızda P53 mutant olan tümörlerin, wild olanlara göre daha yüksek H - skora sahip olduğu bulunmuş; histolojik alt tipler incelendiğinde endometrioid karsinom, Figo derece 3 olan hastaların RAD51 H - skorları, ile diğer histolojik tipte tümörlerin ile H - skorlarına göre anlamlı olarak düşük saptanmıştır. Dolayısıyla bu gruptaki immünhistokimyasal sonuçlar, HR eksikliği için gen değerlendirmesi yapılmasına elverişli olabilir ve immünhistokimyasal yöntem HR eksikliğine yönelik yapılabilecek gen analizinden önce, için daha ekonomik ve kolay bir ön tarama testi olarak gündeme gelmektedir. Yüksek dereceli endometrial karsinomlu hastalarda RAD51 ekspresyonun değerlendirilmesi, HR yetersizliği hedef alacak tedavilerden fayda görecek hasta grubunu seçmede yardımcı olması açısından umut vadedebilir. Bu çalışma, Türkiye popülasyonuna ait yüksek dereceli endometrial karsinomlarda, doku mikroarray yöntemi ile RAD51 ve p53 biyobelirteçlerin immünhistokimyasal olarak araştırıldığı ilk çalışma olması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Endometrial cancers are the most common cancers in women in Turkey and worldwide and most of the deaths due to endometrial cancers are caused by high - grade endometrial cancers. Homologous recombination allows DNA double - strand breaks to be repaired based on the sister chromatid. Rad51 is a critical helper in homologous recombination, which plays an important role in the repair mechanism of DNA double - strand breaks. It has been observed that tumors with homologous recombination defects are sensitive to plat inum - based chemotherapeutics and PARP1 inhibitors. In our study, we aimed to determine RAD51 expression and p53 mutation status by immunohistochemistry to determine homologous recombination DNA repair deficiency and to compare these parameters with each ot her and with pathologic parameters to determine the incidence of HR deficiency and the clinicopathologic characteristics of the group that may respond to target therapies. Materials and methods: RAD51 and p53 antibodies were investigated by immunhistochem istry in 19 tumor specimens diagnosed with serous carcinoma, 12 with endometrioid carcinoma, 3 with clear cell carcinoma, 4 with dedifferentiated carcinoma, 3 with mixed carcinoma, 2 with high - grade endometrial carcinoma and 20 with carcinosarcoma among TA H+BSO specimens in the Medical Pathology Department of Ankara City Hospital between 2019 - 2024. For RAD51 protein expression assessment, we used the H - score, which is widely used to link proteins and tumors, calculated according to intensity classification. RAD51 expression was compared with p53 expression, RAD51 expression was compared with pathological parameters such as tumour histological types, FIGO stage and clinical parameters such as adjuvant treatment status, recurrence within 2 years and overall su rvival. Results: Among patients with mutant p53 expression, 36.1% were low expressers and 63.9% were high expressers. In patients with wild - type p53 expression, 63% were low expressors and 37% were high expressors. These results show that there is a statis tically significant relationship between p53 mutation status and H - score level (p = 0.044). Accordingly, mutant patients were found to be higher expressors than wild type patients. There is a statistically significant correlation between patients with endo metrioid carcinoma, Figo Grade 3 and other histologic types of tumors and H - score level (p = 0.035). This finding indicates that patients with Endometrioid carcinoma, Figo Grade 3 are significantly different from patients with other tumor types in terms of H - score level. Conclusion: In our study, p53 mutant tumors were found to have higher H - scores than wild - type tumors. When histological subtypes were analyzed, RAD51 H - scores of patients with endometrioid carcinoma, Figo grade 3 were significantly lower th an those of patients with other histological types. Therefore, immunohistochemical results in this group may be suitable for gene evaluation for HR deficiency and the immunohistochemical method comes to the fore as a more economical and easier preliminary screening test before gene analysis for HR deficiency. Evaluation of RAD51 expression in patients with high-grade endometrial carcinoma may be promising in terms of helping to select the patient group that will benefit from therapies targeting HR deficienc y. This study is important as it is the first study in which RAD51 and p53 biomarkers were investigated immunohistochemically by tissue microarray method in high-grade endometrial carcinomas from the Turkish population.