Arkitekt ve archıtectural forum dergileri üzerinden modern mimarinin uygulama biçimini karşılaştırmak: Türkiye ve Amerika örneği
Comparing the application style of modern architecture through arki̇tekt and architectural forum magazi̇nes: Case of Turkey and Ameri̇ca
- Tez No: 878798
- Danışmanlar: PROF. DR. CAN MEHMET HERSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Üslup, Arkitekt Dergisi, Architectural Forum Dergisi, Konut, Modernleşme, International Style, Arkitekt Magazine, Architectural Forum Magazine, Housing, Modernisation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Modernizm sanat, bilim, felsefe gibi birçok alanda etkisini göstermiş; toplumun bakış açısını ve yaşam biçimini köklü bir şekilde değiştirmiştir. Değişen yaşam koşulları ile dönemin şartlarına uygun yapılar inşa edilmeye başlanmış; bu doğrultuda dönemin gerekliliklerine cevap vermesi ve yapılarda dil bütünlüğünün sağlanması amacıyla belirli kriterler uygulanmıştır. Bu kriterlerin belirlenmesi ve yayılmasında ise mimari yarışmalar, kongreler ve sergiler etkili olmuştur. Bu etkinliklerden biri olan Uluslararası Üslup Sergisi, modern yapı kriterlerinin belirlenmesini ve global ölçekte yayılmasını sağlamıştır. Bu uygulamalar genel olarak Modern Hareket Akımı olarak adlandırılmış ve 1930'lu yıllarda etkisini göstermiştir. Modern Hareket kapsamında belirlenen kriterlerin ise her yerde uygulanması beklenmiştir. Takdim edilen çalışma ise her ülkenin farklı ekonomik, coğrafi ve kültürel koşulları olduğunu öne sürerek, Modern Hareket kriterlerinin farklı ülkelerde ne biçimde uygulandığı karşılaştırmalı olarak açıklamayı hedeflemiştir. Bu noktada Türkiye ve Amerika olmak üzere, karşılaştırmak amacı ile iki farklı ülke seçilmiş; dönemin benzer bakış açılarını taşıyan Arkitekt ve Architectural Forum Dergiler'i ele alınmıştır. Bu doğrultuda 1932- 1937 yılları arasında Arkitekt Dergisi üzerinden Türkiye'deki ve Architectural Forum Dergisi üzerinden Amerika'daki konut yapıları cephe, plan, iç mekan kapsamında detaylı olarak incelenmiştir. İncelemeler sonucunda ise verilen örneklerdeki benzerlik ve farklılıklara dikkat çekilmiş; Modern Hareket kriterlerinin farklı koşullarda ne gibi biçimsel özelliklere neden olduğu açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Modernism has shown its influence in many fields such as art, science and philosophy; it has radically changed the perspective and lifestyle of the society. With the changing living conditions, buildings were started to be built in accordance with the conditions of the period; in this direction, certain criteria were applied in order to respond to the requirements of the period and to ensure the integrity of language in the buildings. Architectural competitions, congresses and exhibitions have been effective in determining and disseminating these criteria. The International Style Exhibition, one of these events, enabled the determination and global dissemination of modern building criteria. These practices were generally referred to as the Modern Movement Movement and became influential in the 1930s. The criteria determined within the scope of the Modern Movement were expected to be applied everywhere. The present study, on the other hand, aims to explain comparatively how the Modern Movement criteria are applied in different countries, arguing that each country has different economic, geographical and cultural conditions. At this point, two different countries, Turkey and the USA, were selected for comparison and Arkitekt and Architectural Forum Magazines, which had similar perspectives of the period, were analysed. Accordingly, residential buildings in Turkey through Arkitekt Magazine and in America through Architectural Forum Magazine between 1932 and 1937 are analysed in detail within the scope of facade, plan and interior. As a result of the analyses, the similarities and differences in the given examples are pointed out and it is explained what kind of formal characteristics the Modern Movement criteria cause under different conditions.