Oraz Yagmırov'un Gış Şalıgına Sıyahat (Hikâyeler) eseri üzerine bir dil incelemesi (Dil incelemesi - transkripsiyonlu metin – aktarma - dizin)
A language review on On Oraz Yagmırov's Gış Şalıgına Sıyahat (Stories) (Language review - transcribed text - transmission - index)
  1. Tez No: 878994
  2. Yazar: ÖZNUR ARSLANTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYATİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Oraz Yagmırov, Türkmen Edebiyatı, Povest, Oraz Yagmırov, Turkmen Literature, Povest
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 799
Özet
Türkmen edebiyatı yeni bir dönemin başlangıcını bağımsızlık dönemi ile birlikte yapmıştı. Yazarlar dönemin eski ve yeni arasındaki karşılaştırmasını povestler ile halka ulaştırıyordu. Edebiyatın önemli unsurlarından olan povestlerde millî gelenek ve görenekler, vatanseverlik, kahramanlık gibi duygular ön plana çıkıyordu. Bu dönemde eser veren yazarlardan biri de Oraz Yagmırov'dur. Yazar povestlerinde eski ve yeniyi, Türkmen gelenek ve göreneklerini harmanlamıştır. Çalışmamızın giriş bölümünde, Türkmen Edebiyatının dönemleri, Oraz Yagmırov'un hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Oraz Yagmırov'un Gış Şalıgına Sıyahat adlı eserinde bulunan“Generalın Şofyorı”,“Keçcal Bagşı”,“Gış Şalıgına Sıyahat”ve“Ömürlik Gözleg”adlı dört povestinin transkripsiyonu yapılarak, Türkiye Türkçesine aktarılmıştır. Çalışmamızın birinci bölümde eserler ses bilgisi bakımından ikinci bölümünde ise şekil bilgisi bakımından incelenerek gramatikal dizini hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkmen literature started a new era with the independence period. Writers were conveying the comparison between the old and new of the period to the public through povests. Feelings such as national traditions and customs, patriotism and heroism came to the fore in the povest that are one of the important elements of literature. One of the authors who wrote work during this period was Oraz Yagmirov. The author has blended old and new, Turkmen traditions and customs in his povests. In the introduction part of the study, information is given about the periods of Turkmen Literature, Oraz Yagmırov's life, literary, personality and his works. Four poems named“Generalın Şofyorı”,“Keçcal Bagşı”,“Gış Şalıgına Sıyahat”and“Ömürlik Gözleg”in Oraz Yagmırov's work titled Gış Şalıgına Sıyahat were transcribed and translated into Turkey Turkish. In the first part of our study, the works were examined by terms of phonetics and in the second part, they were examined by shape information then their gramatical index was prepared.