Yapay zekâ teknolojisinin grafik tasarım alanına yansıması ve bir uygulama örneği
Artificial intelligence technology in the field of graphic design reflection and an application example
- Tez No: 878997
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Sanat, Yapay Zekâ, Yaratıcılık, Art, Artificial Intelligence, Creativity, Graphic Design
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Yapay zekâ, bugüne kadar grafik tasarım alanında büyük bir etki yaratmış ve gelecekte de parâdigmaları değiştirebilme potansiyeline sahip olabileceği söylenebilir. Bu dönüşüm, makine öğrenmesine bağlı grafik tasarım, kişiselleştirme, veri görselleştirmesi, sanat ve yaratıcılık alanlarında görülmektedir. Bu bağlamda gelecekte, yapay zekâ ile grafik tasarımın daha fazla entegre olması ve interaktif deneyimlerin yaygınlaşması beklenmektedir. Ancak yapay zekanın getirdiği olumlu gelişmeler yanında, gelişmiş ve gelişmekte olan toplumların enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme ihtiyacı da bu dönüşümün bir parçası olarak önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, yapay zekâ teknolojisinin grafik tasarım alanındaki etkilerini ve bu teknoloji ile gerçekleştirilen bir uygulama örnekleri ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu genel amaca bağlı olarak tez kapsamında, yapay zekâ ve grafik tasarımın kesişim noktaları, yapay zekâ ile desteklenen yaratıcı süreçler ve bu teknolojinin sanat ve tasarım üzerindeki potansiyel dönüşümleri ele alınmıştır. Araştırmanın ilk bölümünde, yapay zekânın tanımı, tarihsel gelişimi ve grafik tasarım ile olan ilişkisi teorik olarak incelenmiştir. Yapay zekânın sanat ve tasarım dünyasında nasıl bir rol üstlendiği ve sanatçılar ile yapay zekâ arasındaki etkileşimler analiz edilmiştir. Uygulama kısmında ise, yapay zekâ destekli bir tasarım süreci örneği sunulmuştur. Bu süreçte, belirlenen konular üzerinde yapay zekâ algoritmaları kullanılarak yaratılan görsel tasarımlar incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Bu örnekler, yapay zekâ ile yaratılan tasarımların geleneksel yöntemlerle kıyaslandığında sunduğu avantajlar ve dezavantajlar üzerinde durulmuştur. Tezin sonuç bölümünde, yapay zekâ teknolojisinin grafik tasarım alanındaki mevcut durumu ve gelecekteki potansiyel yönelimleri tartışılmıştır. Araştırma bulguları, yapay zekâ ile desteklenen tasarım süreçlerinin hız, verimlilik ve kişiselleştirme açısından önemli katkılar sağladığını göstermiştir. Ancak, yapay zekâ ile yaratılan tasarımların özgünlük ve yaratıcılık konularında getirdiği bazı etik ve estetik sorunlar da gözlemlenmiş ve bunlar irdelenmiştir. Bu çalışma, yapay zekâ teknolojisinin grafik tasarım üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak ve bu teknolojinin gelecekteki tasarım pratiklerine olan katkılarını belirlemek amacıyla önemli bir adım niteliğinde olduğu belirtilebilir.
Özet (Çeviri)
Artificial intelligence has had a significant impact on the field of graphic design to date and is believed to have the potential to change paradigms in the future. This transformation can be observed in areas such as machine learning-based graphic design, personalization, data visualization, art, and creativity. In this context, it is expected that in the future, artificial intelligence will be more integrated with graphic design, and interactive experiences will become more widespread. However, along with the positive developments brought by artificial intelligence, the need for renewable energy sources to meet the energy demands of developed and developing societies is also becoming an important part of this transformation. This study aims to reveal the impacts of artificial intelligence technology in the field of graphic design and to present examples of applications realized with this technology. In line with this general aim, the intersections of artificial intelligence and graphic design, creative processes supported by artificial intelligence, and the potential transformations of this technology on art and design were addressed within the scope of the thesis. In the first part of the research, the definition of artificial intelligence, its historical development, and its relationship with graphic design were theoretically examined. The role of artificial intelligence in the art and design world and the interactions between artists and artificial intelligence were analyzed. In the application part, an example of an artificial intelligence-supported design process was presented. In this process, visual designs created using artificial intelligence algorithms on predetermined subjects were examined and evaluated. These examples focused on the advantages and disadvantages of designs created with artificial intelligence compared to traditional methods. In the conclusion section of the thesis, the current state of artificial intelligence technology in the field of graphic design and its potential future directions were discussed. The research findings showed that design processes supported by artificial intelligence provide significant contributions in terms of speed, efficiency, and personalization. However, some ethical and aesthetic issues related to the originality and creativity of designs created with artificial intelligence were also observed and examined. This study can be considered an important step in better understanding the impacts of artificial intelligence technology on graphic design and determining its contributions to future design practices.