Süfyân es-Sevrî'nin tefsiri ile Süfyân İbn Uyeyne'nin tefsirinin karşılaştırması
Comparison between both the interpretation of Sufyan al-Thawri and the interpretation of Sufyan bin Uyaynah
  1. Tez No: 879608
  2. Yazar: MOHAMAD ALMUSTAFA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞADİ EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, es Sevrî, İbn Uyeyne, Tâbiîn Tefsiri, Tebeu't tâbiîn Tefsiri, I nterpretation Thawri, Ibn Tabiin interpretation, Tabiu Tabiin interpretation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Araştırmamızda tefsir ilminde dönemlerinin önemli simalarından olan Süfyân es Sevrî (ö. 161/778) ve Süfyân İbn Uyeyne'nin (ö. 198/814) tefsirleri arasında karşılaştırma esasına dayanan bir çalışma yapılmıştır. Karşılaştırmalı çalışmalar bahse konu eserlerin özgün ve farklı yönlerini açığa çıkaracağından önem arz etmektedir. Bu nedenle çalışmamızda Tebeu't tâbiînin döneminin temsilcisi olan Süfyân es Sevrî ile Süfyân İbn Uyeyne arasında yöntem ve ka p sam açısından karşılaştırmalı çalışma modeli tercih edilmiştir. K anaatimizce çalışmamız dönemsel bazda tefsirin gerek muhteva gerekse de yöntem açısından geçirdiği değişim ve dönüşümün takibine imkân verecektir. Ayrıca bu türden yapılacak yeni çalışmalar i çin örnek teşkil etmesi beklenmektedir. Giriş, iki bölüm ve sonuç kısımlarından oluşan çalışmamızın giriş kısmında konunun önemine, tercih nedenine, kapsamına ve konu hakkında yapılmış çalışmalara dair bilgiler verilmiştir. Birinci bölümünde tefsirin tanım ı, karşılaştırmanın şartları, Süfyân es Sevrî ve Süfyân İbn Uyeyne'nin hayatları, tefsir kaynakları, bu iki âlimin kendi dönemlerindeki müfessirlere etkisi ve bağlantıları ele alınacaktır. İkinci bölümde karşılaştırma yapılabilmesi adına üç tablo hazırlanm ış olup birinci tabloda es Sevrî tarafından tefsir edilen âyetler, ikinci tabloda İbn Uyeyne tarafından tefsir edilen âyetler, üçüncü tabloda ise adı geçen tefsircilerce aynı şekilde tefsir edilen âyetler gösterilmiştir. Nihayetinde söz konusu tablolardan verilen örnekler hakkında detaylı bilgiler verilerek her iki tefsircinin farklılaşan özgün yaklaşımları ile kesişen ortak paydaları açıklanmıştır. Sonuç kısmında ise her iki müfessirin ortak paydaları olduğu gibi farklı yönleri olduğu tespit edilmiştir. O rtak yönlerine Abdullah b. Mes'ûd, Abdullah b. Abbas ve Mücâhid gibi Selef'ten nakil, tefsirde kısa ifade tercihi, hadislerden yararlanma, Mekke ve Medine ekollerini birleştirme çabası, Sünni inanca sahip çıkmak ve Mu'tezile'ye karşı durmak gibi yönleri ör nek göstermek mümkündür. Özgün yönleri ise şu şekilde özetlenebilir: İbn Uyeyne'nin aktardığı İsrâiliyat es Sevrî'den daha fazladır. es Sevrî, hurûf ı mukattaa konularına daha fazla dikkat ederken, İbn Uyeyne sadece Yâsin sûresinde bu konuya değinmiştir. İ bn Uyeyne, çoğunlukla Sahâbenin söylediklerine dayanırken, es Sevrî, Sahâbenin fiillerine daha fazla itibar etmiştir.
Özet (Çeviri)
In our research, a research was conducted based on comparison between the tafsir of Sufyan Al Thawri and Sufyan Ibn Uyeyn ah , who are important commentators of their period in the science of tafsir. Comparative studies are important as they will reveal the original and different aspects of the works in question. For this reason, as the subject of our study, a comparative method was preferred in terms of method and scope between Sufyan Al Thawri, who is the representative of the Tabi'in period, and Sufyan Ibn Uyeyne h , who is considered the representative of the Tebeu't tabi'in. In our opinion, our study will allow us to follow the change and transformation of tafsir in terms of both content and method on a periodic basis. It is also expected to pave the way fo r new studies of this type. In the first part of our study, which consists of an introduction, two chapters and a conclusion, the definition of tafsir, the conditions of comparison, the lives of Sufyan Al Thawri and Sufyan Ibn Uyeyn ah , the sources of tafsi r, and the influence and connections of these two scholars on the commentators of their time will be discussed. In the second part, three tables have been prepared for comparison; in the first table, the verses interpreted by A l Thawri, in the second table , the verses interpreted by Ibn Uyeyn a , and in the third table, the verses interpreted in the same way by the mentioned commentators are shown. Finally, with the examples given from the tables in question, the common denominators that intersect with the di fferent original approaches of both interpreters are explained. In the conclusion, it was shown that both interpreters have commonalities and different aspects. Among the common denominators we can mention: Abdullah b. Masoud, Abdullah b. Abbas, and Mujahi d. They used to quote from the predecessors using brief expressions, especially when quoting from Ibn Abbas or from Mujahid.They were interested in benefiting from the hadiths, trying to unify the two sects in Me kk a and Medina, defending the doctrine of the Sunnis, and stan ding against the Mu'tazilites.