Neoadjuvan kemoterapi alan meme kanseri hastalarında Prognostik Beslenme Indeksi (PNI) ve PNI değişiminin prognostik önemi
Prognostic Nutritional Index (PNI) and prognostic significance of PNI change in breast cancer patients receiving neoadjuvant chemotherapy
  1. Tez No: 879769
  2. Yazar: CEMRE ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT TATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Onkoloji, Nutrition and Dietetics, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Prognostik Beslenme İndeksi, Meme Kanseri, Neoadjuvan Kemoterapi, Hastalıksız Sağkalım, Prognostic Nutrional İndex, Breast Cancer, Neoadjuvant Chemotherapy, Disease Free Survival
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Onkoloji ve Klinik Araştırma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Prognostik Nutrisyonel İndeks (PNİ) basit ve pratikliği nedeniyle beslenme durumunu belirlemede kanser hastalarında yaygın kullanılan bir ölçüttür. PNİ değişimi (ΔPNİ) ise son çalışmalarda anlamlı bulunan diğer bir göstergedir, daha güvenilir ve dinamik bir değişken olduğunu düşünülmektedir. Neoadjuvan kemoterapi (NAKT) alan meme kanseri hastalarında PNİ ve ΔPNİ ile patolojik tam yanıt, hastalıksız sağ kalım (HSK) ilişkisini ve kemoterapinin neden olduğu yan etkilerle ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji polikliniğinde 2014-2021 yılları arasında NAKT almış ve sonrasında cerrahi olmuş, meme kanseri hastalarının verileri retrospektif tarandı. Prognostik Beslenme İndeks (PNİ) skoru = [10 x serum albumin (g/dl)]+ [0.005 x toplam lenfosit sayısı mm3)] olarak hesaplandı. NAKT öncesi Pre NAKT PNİ, NAKT'yi takiben operasyon sonrası ölçülen PNİ Post NAKT PNİ olarak gösterildi. Pre NAKT PNİ-Post NAKT PNİ olarak PNI değişimi (ΔPNİ) parametrelerine bakıldı. Sağkalım analizi için Kaplan-Meier analizi ve Log-Rank testi kullanıldı. PNİ kesim noktaları için ROC analizi yapıldı ve AUC hesaplandı. Hastalıksız sağkalımı (HSK) etkileyen faktörler Cox Regresyon Modeli kullanıldı. PNİ ve diğer parametrelerin tedavi yanıtı ve HSK üzerine etkileri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza eksiksiz tıbbi kayıtları olan 192 hasta dahil edildi. Medyan genel sağkalım süreleri 25,5 ay olarak bulundu. HSK'a etki eden faktörler tek değişkenli analizde düşük ΔPNİ, çok değişkenli analizde nüks varlığı bulundu. Düşük ΔPNİ, yüksek pre NAKT PNİ ve yüksek post NAKT PNİ gruplarında daha uzun hastalıksız sağkalım görüldü. PNİ ile hematolojik toksisiteler ve patolojik tam yanıt arasında ilişki bulunmadı. Sonuç: Düşük pre NAKT PNİ, düşük post NAKT PNİ, yüksek ΔPNİ NAKT alan meme kanserinde kötü hastalıksız sağkalımı öngörür. PNİ skorları ile patolojik tam yanıt ve hematolojik toksisiteler arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Prognostic Nutritional Index(PNI) is a widely used standard in cancer patients to determine nutritional status due to simplicity and practicality.PNI change is another indicator that has been found significant in recent studies, and is thought to be a more reliable and dynamic variable.It was aimed to evaluate;pathologic complete response(pCR), disease-free survival(DFS) and side effects caused by chemotherapy in breast cancer patients who is receiving neoadjuvant chemotherapy(NACT) by using PNI and PNI change(ΔPNI). Method: The data of breast cancer patients who received neoadjuvant chemotherapy and subsequently underwent surgery at the Medical Oncology outpatient clinic of Akdeniz University Hospital between 2014 and 2021 were retrospectively scanned. PNI score was calculated as =[10xserum albumin(g/dl)]+[0.005x total lymphocyte count mm3)].PNI measured before NACT was shown as Pre NACT PNI, PNI measured after the operation following NACT was shown as PostNACT PNI, ΔPNI parameters were considered as PreNACT PNI-PostNACT PNI. Kaplan-Meier analysis and log-rank test were used for survival analysis.ROC analysis was performed and AUC was calculated for PNI cut-off points. Cox Regression Model was used for factors affecting DFS.PNI could be used as prognostic factors and the effects of PNI and other parameters on treatment response and DFS were evaluated. Results: 192 patients with complete medical records were included in this study. Median overall survival time was found to be 25.5 months.Factors affecting DFS were low ΔPNI in univariate analysis and the presence of recurrence in multivariate analysis.Longer DFS was observed in the low ΔPNI, high preNACT PNI and high postNACT PNI groups. No relationship was found between PNI scores and hematological toxicities and pathologic complete response. Conclusion: Low preNACT PNI, low postNACT PNI, high ΔPNI predict poor disease-free survival in breast cancer patients receiving NACT.There was no significant relationship between PNI and pathological complete response and hematological toxicities.