Girişimcilik destekli proje tabanlı fen eğitiminin ortaokul öğrencilerinin girişimcilik algılarına ve bilişsel esnekliklerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of entrepreneurship-supported project-based science education on the entrepreneurship perceptions and cognitive flexibility of secondary school students
  1. Tez No: 879770
  2. Yazar: GİZEM TURAN GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Proje tabanlı öğretim, Bilişsel esneklik, Fen eğitimi, Entrepreneurship, Project-based teaching, Cognitive flexibility, Science education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
Bu çalışmanın amacı, girişimcilik destekli proje tabanlı fen eğitiminin ortaokul öğrencilerinin girişimcilik algılarına ve bilişsel esnekliklerine etkisini belirlemek ve buna ilişkin görüşlerini incelemektir. Araştırmanın örneklemini, 2021-2022 öğretim yılı güz döneminde Adıyaman ilinde bir devlet okulunun 5. sınıfında öğrenim gören 19'u deney ve 15'i kontrol grubu olmak üzere 34 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada karma yöntem araştırma modellerinden paralel (eş zamanlı nicel + nitel) karma yöntem kullanılmıştır. Araştırma; nicel araştırma desenlerinden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen, nitel araştırma desenlerinden ise betimsel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında; Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Girişimcilik Algısı Ölçeği, Bilişsel Esneklik Envanteri, Blob Ağacı Öz Değerlendirme Formu, öğrenci günlükleri ve odak grup görüşmesinden elde edilen yanıtlar kullanılmıştır. Verilerin analizi Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Girişimcilik Algısı Ölçeği ile Bilişsel Esneklik Envanteri hipotez testleri kullanılarak; Blob Ağacı Öz Değerlendirme Formu içerik analizi, öğrenci günlükleri ve odak grup görüşmesi ise betimsel analiz ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; araştırmada gerçekleştirilen uygulamaların deney grubu öğrencilerinin girişimcilik algılarına ve bilişsel esnekliklerine olumlu katkıda bulunduğu belirlenmiştir. Ayrıca günlükler ve odak grup görüşmesi analizleri sonucunda, öğrencilerin girişimcilik algılarının olumlu yönde değiştiği belirlenmiştir. Elde edilen nitel verilerin sonuçlarının aynı zamanda nicel bulguları desteklediği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of entrepreneurship-supported project-based science education on secondary school students' entrepreneurship perceptions and cognitive flexibility and to examine their views on this. The sample of the study consisted of 34 students, 19 in the experimental group and 15 in the control group, studying in the 5th grade of a public school in Adıyaman province in the autumn term of the 2021-2022 academic year. In the study, parallel (simultaneous quantitative + qualitative) mixed method, one of the mixed method research models, was used. The study was conducted with a quasi-experimental design with pretest-posttest control group from quantitative research designs and a case study, one of the descriptive research methods, from qualitative research designs. In the collection of data; Entrepreneurship Perception Scale for Secondary School Students, Cognitive Flexibility Inventory, Blob Tree Self-Assessment Form, student diaries and responses obtained from focus group interviews were used. The data were analysed by using hypothesis tests for the Entrepreneurship Perception Scale for Secondary School Students and the Cognitive Flexibility Inventory; the Blob Tree Self-Assessment Form was analysed by content analysis, and the student diaries and focus group interviews were analysed by descriptive analysis. According to the results obtained; it was determined that the practices carried out in the research contributed positively to the entrepreneurship perceptions and cognitive flexibility of the experimental group students. In addition, as a result of the diaries and focus group interview analyses, it was determined that students' perceptions of entrepreneurship changed positively. It was concluded that the results of the qualitative data obtained also supported the quantitative findings. Suggestions were presented in line with the results obtained from the research.