Şeftalilerde dinlenme mekanizmasına ilişkin araştırmalar
Studies on the dormancy mechanism in peaches
  1. Tez No: 87977
  2. Yazar: BURHANETTİN İMRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYZİN KÜDEN, DOÇ. DR. ALİ KÜDEN, PROF. DR. AHSEN I. ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Şeftali, dinlenme mekanizması, yaprak göz çeliği, soğuklara dayanıklılık, karbonhidratlar, Peach, dormancy mechanism, leaf bud cutting, cold resistance, carbohydrates. II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ŞEFTALİLERDE DİNLENME MEKANİZMASINA İLİŞKİN ARAŞTIRMALAR Burhanettin ÎMRAK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Ayzin KÜDEN Yıl : 1999, Sayfa :56 Jüri : Prof. Dr. Ayzin KÜDEN : Doç. Dr. Ali KÜDEN : Prof. Dr. Ahsen I. ÖZGÜVEN Bu araştırma; iki farklı ekolojik koşula sahip olan Adana ve Pozantı'da yürütülmüştür. Pozantı'da Fairtime ve Flavorcrest çeşitleri, Adana'da bu çeşitlere ilaveten Springcrest çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Şeftalilerdeki dinlenme mekanizmasının araştırılması amacıyla yapılan bu çalışmada 27.10.1997 tarihinden başlamak üzere her ayın 27'sinde alınan çelikler; göz çeliği testi, soğuklara dayanıklılık testi ve karbonhidrat analizlerinde kullanılmıştır. Yaprak göz çeliği testi ile denemeye alınan şeftali çeşitlerinin Adana ve Pozantı'daki dinlenmeye giriş ve çıkış zamanları saptanmıştır. Buna göre, Adana'da Springcrest çeşidinin en geç dinlenmeye girip, en erken dinlenmeden çıktığı belirlenmiştir. Adana'da şeftali çeşitleri kasım ayı sonunda dinlenmeye girerken, bu sırada Pozantı'da asıl dinlenme döneminin başlamış olduğu saptanmıştır. Adana'da asıl dinlenme döneminin ise, aralık ayında başladığı belirlenmiştir. Halbuki Pozantı'da denemeye alınan şeftali çeşitleri bu ayda dinlenmesini tamamlayıp, sürmeye hazır olmasına rağmen, çevre koşullarının uygun olmamasından kaynaklanan ilkbahar dinlenmesine girmişlerdir. Adana'da ocak ayı sonunda nisbeten erkenci olan Springcrest çeşidi dinlenmeden çıkmaya başlamıştır. Dinlenmeden çıkış sırasıyla tepe, lateral ve bazal tomurcuklarda gerçekleşmiştir. Fairtime ve Flavorcrest çeşitleri ise ancak şubat ayında dinlenmelerini kesmişlerdir. Genel olarak asıl dinlenme döneminde tomurcuklar soğuğa daha dayanıklı olarak saptanmış ve bu dayanıklılık oranı Pozantı'da daha yüksek bulunmuştur. Ocak ayı tüm çeşitlerde ve her iki bölgede de toplam şeker içeriğinin en yüksek, nişasta içeriğinin en düşük olduğu ay olarak saptanmıştır. İndirgen şeker ise, kasım ayında en yüksek, şubat ayında en düşük oranda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS STUDIES ON THE DORMANCY MECHANISM IN PEACHES Burhanettin tMRAK DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SECIENCES UNIVERSTY OF ÇUKUROVA Supervision : Prof. Dr. Ayzin KÜDEN Year : 1999, Pages: 56 Jury : Prof. Dr. Ayzin KÜDEN : Doç. Dr. Ali KÜDEN : Prof. Dr. Ahsen I. ÖZGÜVEN This study was carried out under two different ecological conditions in Adana and Pozantı. Fairtime and Flavorcrest cultivars in Pozantı, besides these cultivars, also Springcrest cultivar in Adana was used as plant material. In these studies carried out to investigate the dormancy mechanism in peaches, leaf bud cutting test, cold resistance test and carbohydrate analysis were done on the cuttings taken every 27th of each month from September 27*, 1997. With leaf bud cutting test, dormancy entering and breaking periods of the experimented peach cultivars were found. Springcrest cultivar in Adana entered the dormancy period as the latest and broke dormancy as the earliest. While the peach cultivars were entering dormancy period in late November in Adana, at the same time main dormancy (deep rest) period has been begun in Pozantı. This main dormancy period was begun in late December in Adana. However, at the same time peach cultivars completed their dormancy period, but could not break dormancy because of the unsuitable ecological conditions (Spring dormancy period). Springcrest early peach cultivar broke dormancy at the end of January in Adana. Breaking dormancy occurred in apical, lateral and basal buds, respectively. Fairtime and Flavorcrest broke dormancy in February. Generally, the buds were found to be more resistant to cold temperatures during main dormancy period and this resistance was higher in Pozantı. Total sugar content was the highest and starch content was the lowest in January in both areas and in all cultivars. Reduced sugar content was the highest in November and the lowest in February.